Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kristina Polat

Kristina Polat
@Kristinay
Öğrenci
Tıp 6/6
Ankara
64 okur puanı
Ağustos 2019 tarihinde katıldı
Kristina Polat
@Kristinay·2022 okuma hedefini ekledi.
2022 OKUMA HEDEFİ
2/50 kitap - %4 tamamlandı
2 kitap okudu
50 kitap
1.032 sayfa
0 inceleme
0 alıntı
Reklam
88 syf.
·
Puan vermedi
Sistematik bir devlet düzenini betimleyen Aristo, dönemin toplumsal görevlerine değinmiştir. Sosyolojik ayrıntılardan bu denli fazla bahsetmesi, sınıf ve küme kavramlarını ele alışındaki ustalığında yatmakta. Analitik çözümlemelerinden sonra okunduğunda bağlantının kurulabildiğini fark ettim.
Atinalıların Devleti
Atinalıların DevletiAristoteles · İş Bankası Kültür Yayınları · 20201,125 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
138 syf.
·
Puan vermedi
İkinci analitikler kitabında ilim bilenlerin bilgiyi ıspat yolu ile koyarken bildiğini sananların, yani bir sanıya kapılanların ilim tabiatını anlamadığı belirtilmekte. Bu kitapta beyan, çelişme, karşı olum kavramları ele alınmıştır. Bir yüklemi bir konuya birleştiren bir çelişmenin bölümü tasdikdir cümlesi ise yazım dilinde bütüncül konuların çekişkilerle birlikte alındığında bile tasdik yoluyla ispat edildiğini gösterebilir.
Organon 4 - İkinci Analitikler
Organon 4 - İkinci AnalitiklerAristoteles · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1996121 okunma
Reklam
194 syf.
·
Puan vermedi
Kitabın üçüncü bölümünde öncüllerin niteliği ve niceliğinin bütüncüllük içinde olması gerektiğinden bahsedilmektedir. Ayrıca, öncüllerin sadece olumlu veya olumsuz olarak ele alınmayacağını görmekteyiz. Bu öncüllerin gerekli, asertorik veya olağan şekilleriyle kıyas yapılması gereklidir. Öncül ve sonuçların tayini bölümünde, birbiriyle bütüncül halde olanlardan bir kavramdan sonuç çıkıp öncekilerden bir sonuç çıkmazsa, kıyasın önermeyi ispat etmediğini görmekteyiz. Bu da bize, örneğin yapılan bir çalışmada kıyas edilen parametrelerden yalnızca birinin sonucunun ortaya konulması ama diğerleriyle bağdaştırılamaması durumunda sonucun bütüncül olmadığını gösterebilir.
Organon 3 - Birinci Analitikler
Organon 3 - Birinci AnalitiklerAristoteles · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 199663 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Tasdik ve inkar. Tasdik, bir şeyin o şey olduğunu olumlarken inkar reddeder (olmadığını bildirir). Olmaktan kasıt var olma değildir. Zira bir gerçeklik, filan veya falanın tasdik veya inkarına rağmen ne ise odur. Olmaktan kasıt, özün önermesinin doğru olmasıdır. Gerçeklik, özün niteliği tasdik veya inkar edilebilir. Bu kavramlar arasında nicelik, tasdik veya inkara tabi olunur mu sorusunu merak ettiğimi eklemek isterim. Fiilsiz ne tasdik ne inkar olur cümlesini insan boyutuna indirgeyecek olursak: fiil/eylem halinde olmayan birisi ne tasdik edilecek (yani ne başarılı olacak) ne de inkara (başarsızlığa) uğrayacaktır.
Organon 2 - Önerme
Organon 2 - ÖnermeAristoteles · Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları · 1996103 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Kavramların kategorilere alınarak incelendiği ilk kitap, Aristo’nun diyalektiğini anlamamızı sağlayacak anahtar niteliğinde. Nicelik, nitelik, öz, zaman ve görelilik gibi tanımlar, çoğalabilirlik, değişim, kapsam özelliklerine göre ele alınmıştır. Öz ve alt öz kavramları, maddeden önce var olan ve bilinen olarak tanımlanmaktadır. Özün her zaman özden öteye geçemeyeceği, zıtlıkları barındırabilse de çoğalmasının mümkün olmadığı söylenmekte. Bahsedilen zıt durumlar, her ne kadar art arda barınabildiği söylense de naçizane görüşüm, iki zıt şey aynı anda bulunmadığı takdirde o özün zıtlıkları barındırdığını söylemek hatalı olabilir yönünde. Göreli kavramların birbiri olmadan bilinemeyeceği, dolayısıyla birbiri ölçüsünde var olduğu görüşü, kendi içimde bir özün başka öze bağımlı olup olmadığı sorusunu uyandırdı. Aristo felsefesini anlamak ve yorumlamak için daha çok yolum olsa da, bu tahlili paylaşmanın gerekli olduğunu düşünüyorum.
Organon 1 - Kategoryalar
Organon 1 - KategoryalarAristoteles · Milli Eğitim Basımevi · 1989347 okunma
704 syf.
·
Puan vermedi
Son derece saf ve iyi bir insan olan Prens Mişkin’in epilepsi hastalığı olması, Dostoyevski’nin kendinden kattığı bir karakteri gösteriyor. Budala olarak görülmesi ise, çevresindeki yüksek zümreden insanların kibarlık kavramını küçümsemesinden ve anlamamasından ileri geliyor. Toplumdaki genel nezaket ve anlayışın aptallık olarak yargılanması meselesinin bu eserde çok iyi ele alındığı düşüncesindeyim. Romandaki kişilerin davranışlarının ruhlarıyla örüntülü bir incelikle yazılmış olması, yazarın ince eleyip sık dokuduğunu ve hassas bir düşünce yapısına sahip olduğunu kanıtlar nitelikte.
Budala
BudalaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201625bin okunma
Reklam
135 syf.
·
Puan vermedi
Poetika’da şiir türlerinin ve tiyatro metinlerinin kuralları açıklanıyor. Homeros gibi ilk yazarlardan başlayarak geniş yelpazede türlerin karşılaştırılması yapılmış. Aristonun yazım ve düşünce tarzını anlamak bakımından faydalı bir başlangıç eseri olduğunu düşünüyorum.
Poetika
PoetikaAristoteles · Pharmakon Kitap · 20173,808 okunma
262 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.