Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
784 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Ah Aglaya, ah...
•Budala, zekâca geri olan, alık, ahmak, bön; ya da "bir şeye aşırı düşkün" anlamında kullanılan Arapça kökenli sözcük (TDK) •Budala, Rus romancı Dostoyevski'nin 1869'da yazdığı roman. Özgün adı Idiot Budala, eseri Dostoyevski'nin 4 büyük romanlarından biri. Kitapta yaşanan idam sahnesini Dostoyevski kendisi de
Budala
BudalaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201626,3bin okunma
Reklam
784 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitaplar birbiriyle konuşur:)
Merhaba değerli 1K okuyucuları:) "Kasım sonlarında, karların eridiği bir sabahın saat dokuzunda Varşova-Petersburg treni hızla Peterburg'a yaklaşmaktaydı.(Birinci Bölüm - I )" Bir tren yolculuğu ile başlar 778 sayfalık bu uzun öykü. Rogojin ve Prens Mışkin burada tanışır. İlginç ve belki de 'tuhaf bir dostluğa' dönüşüverir bu arkadaşlık. Trenin Peterburg'a gelmesiyle de olaylar daha da genişler ve ayrıntılarla biz okura kendisini sunar.
Fyodor Dostoyevski
Fyodor Dostoyevski
, eserlerinde Ruh tahlilleri ve kişi betimlemelerine sık sık yer verir. Budala'da bunu görmekteyiz. Karakter ve kişilik betimlemelerini uzun tutar eserlerinde. Ayrıntılı bir kişilik betimlemesini, karakterlerin ruh tahlillerini yansıtabilmesi için oldukça gerekli gördüğünü anladım. Olay örgüsünü anlatmayacağım. Ama Prens Mışkin'i ( yani bir Rus için), edebiyatımızın çağdaş şairlerinden olan sayın
Şükrü Erbaş
Şükrü Erbaş
'ın : "Herksin gövdesiyle var olduğu yerde, Yüreğini öne süren bir beyazdım siyahlar içinde." sözleriyle tanımlamak 'bence' mümkün.
Budala
BudalaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201626,3bin okunma
784 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
18 günde okudu
‘’Böyle bir dünyada dürüst olmak "budala" olmaktır.’’ Dostoyevski'nin dört büyük romanından biri; Budala... Kitap 19. yüzyıl ortalarında geçen romanın kahramanı Mişkin yani sara hastası olan, budala denebilecek kadar saf ve iyi yürekli Prens Mışkin'in öyküsünü anlatıyor. Aynı şekilde Prens Mışkin gibi Dostoyevski de sara hastası ve bu hastalığını “istenç dışı ama ayrıcalıklı bir deneyim” olarak görüyormuş. Mişkin ; İlginç kişiliğiyle aileyi ve Petersburg'da tanıştığı insanları etkiliyor. Aralarında olduğu insanların hepsinden daha iyi, temiz , saf olduğu için anormal görülüyor. Herkes ona Budala diyor. Romanın kalın olması gözünüzü korkutmasın. Bir Dostoyevski klasiği olarak son derece akıcı ve derin. Rusya'yı üç gruba ayıran yazar kaymak tabakası, bu tabakaya yükselmeye çalışan ve kaymak tabakadan tanıdığı orta tabaka ve bu iki tabakanın da hor görüp beğenmediği bir tabaka alt tabaka olarak adlandırıyor. Romandan örnek vermek gerekirse, Yepançinler'in bir nevi bakıcılığını üstlenmiş Moskovalı Belonskayalar üst tabakayı, Yepançinler orta tabakayı ve İppolit, Lebedev gibileri de alt tabakayı oluşturuyor. Kitaptaki her bir karakter çok başarılı bir şekilde tasvir edilmiş. İnsan onun yazdığı karakterleri okurken yazara hayran kalmadan edemiyor, karakterlerin davranış sebeplerini en ince ayrıntısına kadar hesaplayıp yazması olağanüstü gerçekten. Kitabı çok beğenerek , çok severek okudum. Herkesin hayatında mutlaka bir Dostoyevski okuması gerektiğini düşünüyorum..
Budala
BudalaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201626,3bin okunma
Reklam
Reklam
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.