Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahmet Şerif Uzun

Demokritos'tan bir süre sonra şu öykü anlatılmaktaydı: Demokritos doğum yeri olan Abdera'da iken bir gün bir hamalın, sırtındaki yükünü oluşturan odun parçalarını çok usta bir tarzda yerleştirdiğini görür. Bunun üzerine onunla konuşmaya başlar ve zekâsından o kadar etkilenir ki sonunda onu öğrencisi olarak yanına alır. Bu hamal, felsefe tarihinde büyük bir devrim yapacak, bilgelik satmakla geçinecek, ilk Sofist, Protogoras'tır.
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
Kriton
KritonPlaton (Eflatun)
8.3/10 · 2.015 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
(...) Hapse atılan Anaksagoras da kurtuluşu kaçmakta bulmuştur. "Tanrıtanımaz" Theodoros ve muhtemelen Apollonia'lı Diogenes de tanrıları yadsıdıkları gerekçesiyle soruşturmalarla uğraşmışlardır. Ve bütün bunlar Atina'da, yani Yunanistan'ın şu en insansever halkının içinde olup bitmekteydi!
Reklam
(...) Sonuçta bu pasajdan anladığımız şey, Platon'un kafasında daha sonrakilerin zihninde önemli bir yer işgal eden acaba tek bir Tanrı'nın mı olduğu, yoksa birçok Tanrı'nın mı varlığını kabul etmemiz gerektiği meselesinin hemen hemen hiçbir önemi olmadığıdır. Platon bazen tek bir Tanrı'dan bazen Tanrılardan söz etmektedir. Ancak Tanrılar ile ruhlar arasında yapısal bakımdan önemli bir fark olmadığını gördüğümüz gibi Tanrıların, yani Platon'a göre göksel varlıkların ruhları arasında bir yapı veya değer farkı olmadığını da anlamaktayız. O halde Platon'u tek tanrıcı bir görüşü savunan biri gibi görmek veya göstermeye çalışmanın ciddi bir temeli yoktur.
Sayfa 388Kitabı okudu
(...) Platon ise ne yaptığının ve söylediğinin açık bir şekilde bilincinde olarak varlık felsefesinde nasıl tamamen tinsel nitelikte İdeaları kabul etmişse, ruh öğretisinde de onun cisimden, maddeden, bedenden tamamen farklı, tamamen tinsel bir töz olduğunu ileri sürmüştür. Ruh ne Anaksimenes'in dediği gibi bir hava yığını, ne Herakleitos'un dediği gibi saf bir ateş, ne Demokritos'un dediği gibi ince atomlardan meydana gelmiş bir bileşimdir. O madde-dışı, cisim-dışı, tinsel, tanrısal bir tözdür.
Sayfa 367Kitabı okudu
Ahmet Şerif Uzun

Ahmet Şerif Uzun

, bir kitabı okumayı düşünüyor
2022 OKUMA HEDEFİ
79/60 kitap - %132 tamamlandı
79 kitap okudu
60 kitap
19,4bin sayfa
0 inceleme
7 alıntı
Trasandantal İdealizm Sistemi
Trasandantal İdealizm SistemiFriedrich Schelling
8.6/10 · 8 okunma
Reklam
Oysa Sofistlerle başlayan devrimde, Tanrılar ve din konusuna bakışta da yeni bir durum ortaya çıkıyor gibi görünmektedir. Burada, onlara doğa veya kozmos açısından değil de, insan ve toplum açısından bakma anlamına gelen yeni bir bakış açısı söz konusuydu.
99 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.