Vakur Tscheisever

Vakur Tscheisever
@Tscheisayan
Bu dünyada renk, nakış, lezzet, ne varsa küsüm! Gözümde son marifet, Azraile tebessüm...
GERÇEK BİLGİ: GAİBİN BİLİNEMEYECEĞİNİ BİLMEK!..
- "Bizler ironik bir biçimde, tüm dikkatimizi sıra dışı hadiselerin gerçekleşmesi ihtimalini asla ölçemeyecek modellere ve teorilere yönlendirmiş olsak da, aslında tarihin seyrini değiştiren bütün hadiseler, öngörülemez ve bilinemezdir. Hiç beklemediğimiz, her şeyden ümidimizi kestiğimiz bir anda ansızın çıkıp gelirler. Fakat, ne yazık ki, gerçek bilginin gaibin bilinemeyeceğini bilmek olduğunu bilmiyoruz! (Mevlüt Koç, -“Bütün”ün idaresi elden kaçınca…- Aylık Dergisi 156. Sayı, Eylül-2017'den iktibas, barandergisi.net, 26 Mart 2024)
Reklam
MODERN BATI DÜŞÜNCESİNİN MUTLAK ARAYIŞI...
- "İster siyaset ister sanat isterse bilgi bazında olsun, insanların dünyasında hissî olanın dışında her hangi bir mutlakın temsilini saf dışı bırakma gayretindeki modern Batı düşüncesi; “her ân yeni, kendi ve içinde bulunduğu eşya ve hadiseler zemininde” kendisini yenileyememenin çaresizliği içinde kıvranırken, “Mutlak Fikrin Gerekliliği”ni sistem çapında örgüleştiren S. Mirzabeyoğlu’nun formüle ettiği “Yeni Dünya Düzeni” ideali, ütopya değildir. Batı aklı varabileceği yere vardı ve tek bir medeniyetin bakış açısıyla, insana ve toluma ait meselelerin hallinin mümkün olmadığını gördü. Şimdilerde güç dengeleri değişirken, İslâmî toplumlar kendilerine Batı’nın gözlükleriyle bakma talihsizliğinden kurtuldukça, reaksiyoner İslâmcılık da, “BD-İBDA” eksenindeki gerçek yerine oturacaktır..." (Mevlüt Koç, -Öngörülemezlik-Tümlenemezlik- Aylık Dergisi 98. Sayı, Eylül 2012'den iktibas barandergisi.net, Yayınlama tarihi: 15.04.2024)
YOKLUĞUN BUZ DENİZİ!..
- "(...) Problemlerin çözüme yeğ tutulduğu; kültürün ve toplumsal ilişkilerin nesneleştiği bir ortamda, sürekli istikrarsızlığın, çaresizliğin içinde kısılıp kalan; kendini kaybolmuş ve yalnız hisseden insan, problemlerine yön verecek bir üst mercî kalmadığından, “Gaye mihrakında Allah ve Sevgilisi olmayan, kendi kendinden ibaret her türlü varlık ve oluşun“ (
Salih Mirzabeyoğlu
Salih Mirzabeyoğlu
Gölgeler
Gölgeler
) dûçar olduğu, “yokluğun buz denizinde” yok olup gitmektir. Tıpkı, hiçliği peşinen doğal bir durum olarak kabul eden, buna karşılık henüz izahı yapılamayan veya yapılsa da bizim aklımıza uymayan şeyleri hiçliğin lehine yormayı meslek edinenler gibi. (Mevlüt Koç, -Öngörülemezlik-Tümlenemezlik- Aylık Dergisi 98. Sayı, Eylül 2012'den iktibas barandergisi.net, Yayınlama tarihi: 15.04.2024)

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
OLAMADIĞI MÂNÂNIN MÂLİKİ GÖRÜNME!..
- "Diğer taraftan dini, kimlik kazandırıcı bir kültüre ircâ etme ve demokrasi içinde massetme gayreti, inancın özünü zayıflatmakta; muhtevasını da değiştirmektedir. Modern insan için her türlü âlem şümûl ve fetihçi anlayış anlamını yitirirken, artık insanı ilgilendiren bağlandığı mesajın hakikat olup olmaması değil, kendini tanımlarken ona sağladığı faydadır. Yani herkesin olmayan malını pazarladığı bir piyasada, “olamadığı mânânın maliki görünme”nin hazzı ve toplum nezdinde kendini bütünün anlamlı bir parçası olarak sergilemenin sıradanlığında tatmin bulmanın sağladığı fayda..." (Mevlüt Koç, -Öngörülemezlik-Tümlenemezlik- Aylık Dergisi 98. Sayı, Eylül 2012'den iktibas barandergisi.net, Yayınlama tarihi: 15.04.2024)
AKIL ve LÂİKLEŞTİRİLMİŞ KAVRAMLAR...
- "Günümüzde modern Batı Felsefesi’nin dinî söylemleri aklın diline, laikleştirilmiş kavramlara tahvil etme çabası; “dinden sonra dinsellik”, “Dünyevî Mutlak” arayışları, dinleri demokrasi değerleriyle birleştirme, dini kendi kendisinin eleştirmeni haline getirme girişimidir. Ne var ki kutsalın çekim gücünden kurtulan modern insanın, çaresizliğin hazin itirafı hâlinde sığındığı müzik, eğlence, spor, uyuşturucu v.b. şeylerde, sınırsız bir zevk peşinde doyum araması; daha mücerred bir dünyaya geçme ihtiyacının tezahürüdür. Zira insan şuurunda olsa da olmasa da netice itibariyle aradığı, Allah’tır..." (Mevlüt Koç, -Öngörülemezlik-Tümlenemezlik- Aylık Dergisi 98. Sayı, Eylül 2012'den iktibas barandergisi.net, Yayınlama tarihi: 15.04.2024)
Reklam
Reklam
6bin öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.