Septimius Severus

308 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Kitap birçok üniversitede tarih ve arkeoloji gibi bölümlerde ders kitabı olarak okutuluyor. Kitabın konusu adından da anlaşıldığı üzere genel olarak arkeolojik kayıtlar üzerinden Anadolu’nun tarihi. En eski dönemlerden başlayıp (Paleolitik Dönem) kronolojik olarak önce Anadolu’da tarih öncesi yerleşimleri, mimarisi, geçim kaynakları, kullanılan aletler vb. Konular işleniyor. Sonrasında Anadolu’da devletleşme süreci ve Hitit, Urartu, Frig ve Lidya devletleri anlatılıyor. Çok yoğun bir görsel kullanımı söz konusu kitapta. Kitap tüm bu dönemleri anlatan bir özet niteliğinde. Ayrıntılı okuma için diğer kaynaklara yönelmek gerek. Evlere, yerleşmelere, tapınaklara, kısacası mimariye dair verilen bilgiler bana biraz ayrıntı geldi. Tabii eğer ilgiliyseniz siz seversiniz.
Anadolu Arkeolojisi
Anadolu ArkeolojisiVeli Sevin · Der Yayınları · 2004166 okunma
Reklam
246 syf.
8/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Öncelikle kitabın çok kaliteli bir baskısının olduğunu ve gerçekten çok yoğun bir görsel kullanımı olduğunu belirtmeliyim. Yazarımız bu kitapta antropolojinin temel sorunlarına eğiliyor. Bu sorunları o dönemdeki (19. Yüzyılın ikinci yarısı ve 20. yüzyıl) bilim insanlarının görüşleri ve modern buluntular üzerinden nesnel bir şekilde değerlendiriyor. Tabii ki bu görüşlerden bazıları yeni buluntularla çürüyor. Homo cinsinin atalarının, insansı maymunların ne zamandan beri yaşadığına dair tartışmalarla başlıyor kitap. Sonra ne zaman ve neden iki ayak üstünde yürüdüğüne dair görüşler, Neandertal’e dair ilk fosiller ortaya çıktıktan sonra ortaya çıkan tartışmalar. Acaba Neandertal, insanın atası mı yeni bir tür mü? İnsan Afrika’dan mı tüm dünyaya yayıldı, yoksa çok merkezli bir evrim kuramı mı vardı? Diğer türlerle karşılaştığında neler oldu ve diğer türler nasıl yok oldu? Ele geçen eser ve fosillerin tarihlendirilmesi nasıl oluyor? Belki de İnsanlığın ilk sanat eserleri olan mağara resimleri ne anlama geliyor? İnsanın dil yetisi sürekli bir gelişim mi gösterdi, aniden mi bu yeti oluşmaya başladı? Tüm bu sorular ortaya çıkan yeni buluntular nezdinde yeniden değerlendiriliyor. Kitabı okurken zorlandığımı , içerisinde epey bir teknik terim barındırdığını da belirtmeliyim. İyi okumalar.
Modern İnsanın Kökeni
Modern İnsanın KökeniRoger Lewin · Tübitak Yayınları · 2008110 okunma
416 syf.
10/10 puan verdi
·
11 günde okudu
Enfes, ufuk açıcı. Herhalde okuduğum hiçbir kitabın altını bu kadar çizmedim. Bizim hikayemizi hiç bu kadar anlaşılır ve sürükleyici okumamıştım, açıkçası da böyle beklemiyordum. Yazar harika bir iş çıkarmış. Bu kadar popüler bir kitabı okuma konusundaki tereddütlerim kitaba başlama zamanımı devamlı ertelememe neden olmuştu. Siz böyle yapmayın! Kitap Homo Sapiens’in Afrika’dan dünyanın diğer bölgelerine nasıl yayıldığını, nasıl hayatta kalmaya çalıştığını, tarımsal üretime geçişinin insan yaşamında ortaya koyduğu değişiklikleri, imparatorlukların, inançların insanları nasıl bir araya getirdiğini, 16. yüzyıldan itibaren cahil olduğunu kabul eden insanın bilimsel olarak ortaya koyduğu sınırsız gelişmeleri anlatıyor. Her bir bölümü harika olmasına rağmen Bilişsel devrim kısmının ‘kapitalist itikat’ kısmı o kadar harikaydı ki... Velhasıl kelam efendim sürükleyici ve anlaşılır dili, vermiş olduğu enfes bilgileri ve harika tespitleriyle herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Geç kalmayın!
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201837 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
624 syf.
8/10 puan verdi
·
29 günde okudu
Öncelikle kitabın İslam Uygarlığı’na Giriş ve genel önsöz kısmı tamamen Arapça, Farsça kısmen de Osmanlıca, Türkçe gibi dillere ve İslam uygarlığına yabancı olan Batılı okurlar için kaleme alınmış ve kelimelerin nasıl telaffuz edilmesi gerektiği, yazarın Garp, İslami, İslamileşmiş gibi belirli kelimelerle ne anlatmak istediği, nasıl tercüme ettiği üzerinde duruyor. Devamı İslam araştırmalarında izlenen, izlenmesi gereken tarihsel yöntem üzerine. Türk okuyucuların bu bölümü okumalarına gerek yok zannımca. Ben açıkçası biraz daha kolay okuyabileceğim bir İslam Tarihi bekliyordum ancak bu kitap beni epey zorladı. Bazı yerlerde konsantre olamadım cümle yapıları ve içeriği bana yabancı olan kelimeler nedeniyle. Kitap Hz. Muhammed öncesi Arabistan’ın genel bir durum değerlendirmesiyle başlayıp, 945 yılında Büveyhilerin Abbasi egemenliğindeki Bağdat’ı ele geçirmesine kadar geliyor. Çok değerli ve Türkçe kaynaklarda biraz zor elde edebileceğimiz -bazen gizlendiğini düşündüğüm bilgiler- bilgilere ulaşmak memnuniyet vericiydi. Kitap siyasi tarihten ziyade İslam dini, mezhepler, hadisler, şeriat, İslam felsefesi, edebiyat, tarih yazımı vb. konularda da önemli bilgiler içiren bütüncül bir İslam tarihi sunuyor. Bazı noktalarda farklı kaynaklardan daha detaylı okumalar yapmak gerekebilir. Velhasıl kelam önemli bir isimden önemli bir eser. Dinimizi, İslam’ın geçmişini anlamak için önemli bir kaynak.
İslam'ın Serüveni - 1.Cilt
İslam'ın Serüveni - 1.CiltMarshall G. S. Hodgson · Phoenix Yayınevi · 201777 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
28 günde okudu
Sait Faik ile birlikte okuduğum en güzel öyküleri yazan kişi. Nasıl kıyarlar böyle güzel bir adama. Öyküleri o kadar hayatın içinden, o kadar bizden ki nasıl tarif edebilirim bilemiyorum. Her biri mükemmel ayrıntılarla bezeli. Her öyküsü bir şaheser, bir film. Onu eleştirmek bir kusur bulmak asla bize düşmez. Çünkü o edebiyatımızın zirve noktalarındandır. En kısa sürede henüz okumadığım diğer kitaplarını da okuyacağım inşallah. Onu okumamak büyük bir kayıptır. Sabahattin Ali sevmeyen Edebiyat’ı sevemez, insanı sevemez, hayatı sevemez...
Yeni Dünya
Yeni DünyaSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 202127,5bin okunma
Reklam
Reklam
52 öğeden 31 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.