Alper

Alper
Ne aşağıda teselli var, ne yukarıda. Bir tek biz varız. Küçük, kimsesiz, çabalayan, birbiriyle savaşan bizler.
Kendi Kendisiyle Yetinme
Hippias gereğinde her şeyden sevine sevine elini çekip Musalarla baş başa kalabilmek için kendini bilime vermekle kalmadı; ruhunun kendi kendiyle yetinmesi, dışarıdan gelecek rahatlıklardan yiğitce vazgeçebilmesi için filozof olmakla da kalmadı; büyük bir merakla yemek pişirmesini, tıraş olmasını, giysilerini, ayakkabılarını, kendi yapmasını da öğrendi ki, kendi yükünü taşıyabildiği kadar kendi taşısın ve kimsenin yardımına muhtaç olmasın... Vermek nasıl bir üstünlük belirtisi ise, almak da bir boyun eğme belirtisidir. Bunun içindir ki Beyazıt, Timurlenk'in gönderdiği hediyeleri küfürler ederek geri çevirmiş. Sultan Süleymanın bir Hint İmparatoruna yolladığı hediyeler de öyle kızdırmış ki adamı, kabaca reddederek bizim adetimiz almak değil vermektir, demekle yetinmemiş, hediyeleri getiren elçileri de zindana attırmış.
Sayfa 27 - Panama Yayınevi·Kitabı okudu
Felsefe
Reklam
Bir başkasına bağlı yaşamak, yürekler acısı ve kötü bir şeydir. Kendimiz ki en iyi, en emin sığınağımız odur; kendimiz bile yeterince güvenilir değiliz. Kendimi hem yürekçe-çünkü asıl iş yürekli olmakta-hem varlıkça öyle hazırlıyorum ki, başka her şeyimi yitirdiğim zaman kendimle yetinmesini bileyim.
Sayfa 27 - Panama Yayınevi·Kitabı okudu
Felsefe
Yasalardan daha çok ve daha büyük haksızlıklara sebep olan başka ne vardır?
Sayfa 26·Kitabı okudu
Felsefe
İstekler, hırslar gevşeyince insan rahatlar.
Yelkenlerim kuzey rüzgarlarıyla dolmadı, seferim de kızgın güneş rüzgarlarıyla sıkıntı yaşamadı. Zorlukta, zihinde, görünüşte, ahlakta, konumda ve mal mülkte büyüklerden epey geride kalsam da, geriden gelenlerin birincisiyim. #QuintusHoratiusFlaccus