Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Erbay

248 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
44 günde okudu
30 Günde Manevi Devrim
30 Günde Manevi DevrimHalid Ebu Şadi
9.1/10 · 565 okunma
Reklam
Erbay tekrar paylaştı.
Gazze'de Bir Yazı...
Evim nerde? Annem nerde? Babam nerde ? Kız kardeşim, erkek kardeşim nerde? İnsanlık nerde? Gazze de yıkılmış bir enkazın üzerine yazılan bir yazı...
İBRETLİK KISSA
Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Allah'ın yasakladığı sınırları çiğnemeyip onlara riayet edenler ile çiğneyenler, bir gemide kur'a çekip de kimisine geminin üstü, kimisine de altı düşen kimseler gibidir. Alt katta bulunanlar susadıklarında üst kattakilere gidip, 'Geminin bizim hissemize düşen yerinden bir delik açıp da su alsak ve sizi rahatsız etmesek' derler. Eğer izin verirlerse hep birlikte boğulurlar, ama engel olurlarsa hep birden kurtulurlar. " İbni Hacer şöyle der: İslâmî hükümler uygulanırsa hükümleri uygulayanlar da hükümlerin uygulandığı halk da kurtulur. Aksi halde günah işleyenler yaptıklarından dolayı, ona seyirci kalanlar da susmalarından dolayı helak olup giderler. Sözlerin en doğrusunu söyleyen ne güzel söylemiştir: "Bir de öyle bir fitneden sakının ki o, içinizden sadece zulmedenlere erişmekle kalmaz. (umuma sirayet ve hepsini perişan eder) "Enfal 25" Peygamber (s.a.v) de şöyle buyurmuştur: "İnsanlar zalimi görüp de onu zulümden uzaklaştırmazlarsa, Allah'ın gazabının kapsamına onları da alması pek yakındır.
Sayfa 203Kitabı okudu

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İyiye Davet
İbni Mesud (r.a)'a, "Yaşayan ölüler kimlerdir?" diye sorulduğunda o şöyle cevap vermiştir: "İyiyi iyi olarak bilmeyen; kötülüğü de kötülük olarak bilmeyenlerdir."
Sayfa 202Kitabı okudu
Dostluk
Alkame Atarıdi, ölüm döşeğinde iken oğluna şu vasiyetlerde bulunmuştur: Evladım dosta ihtiyacın olduğunda; hizmet ettiğinde seni koruyan, dostluk ettiğinde seni süsleyen, oturup kalktığında sana faydası olacak kişilerle dostluk et. Yardım elini uzattığında senin uzattığın elden daha faydalı olan ellerle oturup kalk. İyiliği gördüğünde kıymetini bilen, kötülüğünü gördüğünde onu örten, bir şeyi istediğinde sana veren, sustuğunda halini merak eden, musibet geldiğinde yanında olan, konuştuğunda bunu doğrulayan, tartıştığında seni haklı bulan kişilerle muhabbet et.
Sayfa 188Kitabı okudu
Reklam
Silinen Borç
Kays b. Sa'd b. Ubade bilinen en cömert insanlardandı. Bir defasında hastalanınca kardeşleri ziyaret etmede geç kaldı. O, kardeşlerinin neden gelmediğini sorunca ona şöyle dendi: "Senin borç olarak verdiğin şeyleri temin etmeye çalışıyorlar." O şöyle dedi: 'Allah dünya malını kahretsin!' Kardeşlerin birbirini ziyaret etmesine bile engel oluyor. Sonra bir kişiye emretti. O da, "Kimin Sa'd'a borcu varsa o helal ediyor" diye duyurdu. Bunun üzerine ziyaret edenler o kadar çoktu ki kapının eşiği bile kırıldı.
Sayfa 167Kitabı okudu
Hayat arkadaşı olmak
• Kocandan bir şey isterken şu beş gizemi açığa çıkart: 1. Uygun zamanı, 2. İsterken kaba ve sert olmamayı, 3. Uzatmadan özetle iste, 4. Dolaylı yoldan değil direkt olarak iste, 5. Münasip kelimeler kullanarak. • Tevazu göster ki rahat edesin. Peygamber (s.a.v) sahabeye, "Size cennetteki kadınlardan haber vereyim mi?" diye sordu. Sahabe de "Evet, ya Resulullah" deyince Peygamber (s.a.v), "Kendisine öfkelenilse bile seven, eşini arzulayan kadındır. Bu kadın eşine şöyle der: Elin elimdedir. Sen benden razı oluncaya kadar gözlerime sürme bile çekmem."
Sayfa 155Kitabı okudu
Erbay tekrar paylaştı.
"Güzel sohbet ediyor desinler diye uzun uzun konuşanlar, sözünü beğendirmek için avurdunu şişire şişire laf edenler ve bilgiçlik taslamak için lügat paralayanlar en sevmediğim ve kıyamet günü bana en uzak mesafede bulunacak kimselerdir."
Sayfa 72 - Tirmizî, Birr 71, nr. 2018Kitabı okuyor
Hakkaniyet
Rasûlullah (s.a) bizlere, kâfir olsalar bile, iyilik yapan kişilere mukabelede bulunmamızı, putperest olsalar dahi, layık olanlara karşı sevgiyi muhafaza etmemizi, bizi koruyan düşmanla, bize karşı savaşan düşmanı nasıl ayırt edeceğimizi öğretiyor.
Namaz
Namazlarımda sadece Allah (c.c) ile meşgul olmalıyım.Peygamber (s.a.v) bu konuda şöyle buyurmuştur: "Allah (Azze ve Celle) şöyle buyurmuştur: Namazı kulumla aramda ikiye taksim ettim. Kulum ne isterse ona veririm. (Kul) 'Elhamdü lillahi Rabbi'l-âlemin' dediği zaman, Allah, 'Kulum bana hamdetti' der. Kul, 'Errahmani'r-Rahim' dediği zaman, Allah, 'Kulum beni övdü' der. Kul, 'Maliki yevmi'd-din' dediği zaman, Allah, 'Kulum beni yüceltti' der. Kul 'İyyake na'budu ve iyyake nesta'in' dediğinde Allah, 'İşte bu, kulumla benim aramdadır. Kulum ne isterse ona veririm' der. Kul, İhdine's-sırata'l-müstakîm. Sıratallezine en'amte aleyhim. Gayri'l-mağdubi aleyhim ve le'd-dallin' dediği zaman, Allah, 'İşte bu da kulumla benim aramdadır. Kuluma dilediğini veririm" der. (Müslim, Salât 38)
Sayfa 138Kitabı okudu
Reklam
Birlik Kuvvettir
• Peygamber (s.a.v) Haris b. Umeyre el- Esediye'yi elçi olarak Şam'a, Rum Kayserine göndermişti. Ancak Mute'de durduruldu ve Şurahbil b. Amr Gassani'ye götürüldü. Şurahbil, Şam valisiydi ve Haris b. Umeyre el-Esediye'yi öldürdü. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v) Zeyd, Cafer ve Abdullah b. Revaha komutasında bir orduyu yüz bin kişilik Rum ve Gassani ordusunun üzerine, Mute'ye gönderdi. Tüm bunların hepsi öldürülen tek bir Müslüman içindi.
Sayfa 127Kitabı okudu
Dava
Politikacının görevi karşısındakilere galip gelmektir. Ama davetçinin görevi davasının galip gelmesidir. Davetçi bu iki durumdan birini tercihte serbest bırakıldığı zaman, davasını şahsına tercih eder.
“Yeryüzünde ve kendi nefislerinizde başınıza gelen hiçbir şey yoktur ki, biz onu yaratmadan önce, bir kitapta (Levh-i Mahfuz’da) yazılmış olmasın. Şüphesiz bu, Allah’a göre kolaydır. “Şunun için ki: Elinizden çıkana üzülmeyesiniz ve size verdiği nimetlerle şımarmayasınız. Çünkü Allah övünüp duran kibirli hiç kimseyi sevmez.” (57/22-23)
Rahatı Terk Etmek
Peygamber (s.a.v)'in vasıfları savılırken rahatı terk etmesi de O'nun vasıfları arasında yer alır. O'na rahat yoktu. Rabbi, O'na, "Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyula, yani yorulduktan sonra bile başka bir işe koyul buyurduğunda Rabbine itaat etmiştir. Bu ayet ile alakalı beş görüş vardır: 1. Farzları bitirdikten sonra geceyi ihya et. Bu Abdullah b. Mesud'un görüşüdür. 2. Namazı bitirdikten sonra duaya başla. Bu Abdullah b. Abbas, Dahhak ve Mukatil'in görüşüdür. 3. Dünya işlerini bitirdikten sonra ahiret işlerine yönel. Bu Mücahid'in görüşüdür. 4. Teşehhüdden sonra dünya ve ahiret için çalış. Bu da Şabi ve Zühri'nin görüşüdür. 5. Bedenin sağlıklı olduğunda ibadette yorulmak için gayret göster.
İrade
İradesine sahip olan kişi: • Midesine sahip olup şehvetine galip gelir. • Günler uzun olsa bile orucunu tamamlar. • Öfke anında öfkesini kontrol edip orucunun zedelenmesine engel olur. • Anlık zevkler ve tahrik edici unsurlar karşısında hedefine ulaşmak için gayret gösterir. • Hedeflerine ulaşması için sıkıntılara katlanıp engelleri aşmaya çalışır.
288 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.