Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Neron, yaygı üzerinde cezalandırılmayı ya da idamını bekleyen şair Agrippa'ya sorar: "İnsanların en bahtsızı kimdir?" Şair, Neron'u ima ederek cevap verir: Halk despotizmden bahsedince, hayallerinde canlanan kişidir.
Güç önce asabiyetteydi ( milliyetçilik). Sonra bilginin oldu. Sonra da sermayeye geçti.
Reklam
Osmanlı İmparatorluğunun teba uluslarından biri olarak Araplar, 19.yüzyılın sonlarından başlayarak, Osmanlı Hilafetini Turancı hegemonyayı daimi kılacak bir araç, bir ba-hane ve aslında Araplara ait olan bir makamın teb-ldili olarak gördüler. Hayli ilginçti ki bu görüş hem Müslüman, hem de Hristiyan Araplar tarafından savunuluyordu. 1900'de yazılmış Türk despotizmine karşı etkili bir risalenin müellifi olmasıyla tanınan Suriyeli Abdurrahman El-Kevakibî (ö. 1902), İslam tarihindeki Arap idareciliğinin faziletlerini sayarak bunu, Mekke'de Kureyşi bir Arap Halifeyi kaim kılma fikrine gerekçe olarak kullanıyordu. Ulusçu gerekçelere de dini düşünceler kadar önem veriyordu: Araplar' diyordu, 'Islam toplumunun kurucusudurlar ve bu onların, azamet, grup dayanışması, sebat ve fiziki zorluklara intibak kabiliyetleriyle biraraya gelince onları Hilafete müstehak kılıyordu'
Sayfa 108 - YönelişKitabı okudu
Harikasınız Abdurrahman el Kevakibi üstad!
Doğulu, bütün şeref sanki namusta gizliymişçesine genelde namusunu kıskanırken, Batılı genellikle özgürlüğünü ve bağımsızlığını kıskanır. Doğulu dindarlığa ve dindar görünmeye önem verirken, Batılı güce ve onura önem verir, bu değerleri yerleştirmeye çalışır. Özetlemek gerekirse, Doğulu geçmişte veya hayal dünyasında yaşarken, Batılı yüzünü gerçek dünyaya döner, geleceği planlar!
Doğu gençlere 10 yaşam nasihat!
Yeni nesil, alnına şu on cümleyi yazmalıdır. 1. Dinim dışa vurduklarımdır, gizlediklerin değildir. 2.Her zaman korkusuzca hakkın tarafında olacağım. 3. Ben hür doğdum, hür öleceğim. 4. Ben bağımsızim; kendi aklım ve ruhumdan başka hiçbir şeye dayanmam. 5. Ben, geleceğin planlayacısı dinamik bir insanım. Geçmişin ve menkıbelerin insanı değilim. 6. Kendi canım ve çıkarlarım her şeyden önce gelir. 7. Hayat tatlı bir yorgunluktan ibarettir. 8. Vakit paha biçilmez bir değerdir. 9. Şeref sadece bilgidedir. 10. Allah'tan başkasından korkmam.
Sayfa 197Kitabı okudu
Reklam
Doğulu çabuk inanır, Batılı ise gözüyle görmediğine inanmaz!
Batılıların kaza ve kaderleri Allah'ın elindedir. Doğuluların ise kaza ve kaderleri efendilerinin iki dudağı arasından çıkacak söze bağlıdır. Doğulu çabuk inanır, Batılı ise gözüyle görmediğine ya da eliyle dokunmadığını reddettiği gibi kabul da etmez.
Sayfa 157Kitabı okudu
Batılılar krallarina kendi yediklerinin arttıklarını bağışlarken, Doğuda sultanlar lutfederse, tebaadan dilediklerine sadaka dağıtırlar.
Sayfa 156Kitabı okudu
Doğu ve Batılı farkı
Ferdi özellikler bakımından Doğulu Batılıdan üstün görülse bile toplumsal işlerde batılı kesinlikle doğuludan üstündür. Batılılar, kendilerine sadakatle hizmet edeceğine ve yasalara uyacağına dair başkalarına yemin ettirirken, Doğuda tam tersine, hükümdar tebaasından, itaat edip emirlere uyacaklarına dair yemin alırlar.
Sayfa 157Kitabı okudu
97 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.