Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Esma ÖZTÜRK

Esma ÖZTÜRK
@agustostaki_dolunay
Bol su ve spor Mesaj atmayınız. Şebnem Ferah / Küllerinden instagram.com/agustostakidolu...
“Kapitalizm, insanlığın kan ve gözyaşının simgesi olan bir utanç yapısından ibret alıp yaptığından hicap duyacağına onu parçalar ve satar. Çünkü alıcısı var, alıcıyı da kendi hazırlar.”
Reklam
Fatih’in anladığı ve kullandığı hürriyetle müsamahayı fetih zamanındaki Bizans’ın halkına sorsunlar. Onun: “İsterseniz bir câmimizin duvarına bitişik kilise yaptırabilirsiniz.” diyecek kadar dini müsamahada ileri giden anlayışı, aydınlıklar arayan on sekizinci asrın Hristiyan filozoflarının bile tahammül edemeyecekleri bir olgunluktu.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
“Bir manzaranın günün her saatinde yahut her mevsimde başka bir tabloya dönüşmesi gibi, okuduklarınızdan ve gördüklerinizden edineceğiniz intibâlar da her seferinde başka başka olur.”
“Mürşidi olan Akşemseddin’e bağlılığı o derece idi ki İstanbul muhasarasına girişmezden önce ona danıştı. Pîr hazretleri istihâre ettikten sonra mürîdine: “Fetih müyesserdir.” dedi. Bunun üzerine Fatih, muhasara hazırlıklarını yapmaya başladı. Muhasara başladıktan sonra şeyhinin ordugâha teşrifini rica etti. Akşemseddin, padişahın ısrarı üzerine ordugâha geldi ve padişahın otağı civarında, Edirnekapı tarafında çadırı kuruldu. Muhasara uzayıp da ümitsizlik gelince padişah: “Şeyhim, fetih müyesserdir, dedi, hâlbuki hâlâ bekliyoruz ne buyuruyorlar? diye Akşemseddin’e çadırından haber yolladı. Akşemseddin tekrar istihâre ettikten sonra evvelki cevabını tekrarladı: “Salı günü hücuma geçsinler, fetih müyesserdir.” ve dediği gibi de oldu. Fetih yapıldı. Akşemseddin, tekrar Göknük’e döndü.”
Reklam
Genel durumuna baktığımda yorgun, hiçbir şey hissetmeden alışkanlıktan yaşamayı sürdüren bir insan algılıyordum.
… solgun mehtabın puslu ışığında birkaç pencere belli belirsiz ışıldıyordu.
… ve caddenin göğe doğru havalandığını duyumsar gibiydim.
Osman Bey’in, ölüm döşeğinde iken Orhan Bey’e vasiyet ettiği rivayet edilen şu sözler de onlardaki din anlayışını açığa vurucudur: “Senden dileğim, zulüm ve fenalığa iltifat etmemektir. Dünya’yı doğrulukla şenlendirmeli ve benim ruhumu da harplere devam ederek şad eylemelisin. Şer’i hükümlerin intizamla yapılması için ilim adamlarına hürmet et. Asker ve mal ile gururlanma. Padişahlığın mayası adalettir. Adalet-i Şer’iyeye aykırı şeylere heves etme. İstediğimiz Allah dinidir. Yoksa, dünya padişahı olmak için kuru mihnetlerle kavga etmek maksadını gütmüyoruz. Ben yalnız din maksadıyla hareket ettiğim gibi, senin de bu maksatla benim yolumda gitmen yaraşır. Yardım ve inayetin yabancısı olan padişah için “Saltanat” adı efsane kalır. Allah’ın lûtfuna yakın olmak için, sen de gece gündüz reayayı korumaya çalış.”
“Devlet, ilâhi iradenin yeryüzünde gözükmesidir.” Hegel
Reklam
“Fatih önce bize bir şehir hediye etti; ona bir medeniyetle kültürün tohumunu attı. Sonra bu şehri Anadolu’nun beyni hâline koydu.”
“Kalb yoluyla yapılmış sonsuz fetihler vardır. Aşkın dünyamızda nice fetihler yaptığına şahidiz.”
“Her köşesinde bir devlet hârikası, bir millet zaferi yükselen bu toprak, bu vatan Fâtih’lerin bize emanetidir. Ve bu toprakların üstünde yaşayan insan, eşref-i mahlûkattır.”
“Elbette netice hüsran olacaktı. Vatandan uzaklarda vatan aramak, vücuttan uzaklarda ruh aramak gibi bir vehimdi.”
Fatih Sultan Mehmed’in Verseler mülki cihânın tâc u taht-ı devletün Avnî kûyun terkin etmez başına sultan olup “Dünyanın tacını, tahtını, saltanatını tamamını bana verseler ey sevgili, senin köyünün çevresini terk edip de o tacı başıma alıp bahtiyarlık taslamam.”
56 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.