Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
276 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Kitap dostu arkadaşlarımla birlikte okuduk öyküleri. Birlikte okumak ayrı bir keyifti. Mitat Enç’in Uzun Çarşı’nın Uluları adlı kitabında 22 öykü yer alıyor. Geleneksel anlatıya sahip karakter hikâyeleri bunlar. Gaziantep yöresinin gelenekleri, yapıları, söyleyiş tarzını içinde barındıran hikâyelerde dönemin zihniyetini net olarak görebiliyoruz.
Uzun Çarşının Uluları
Uzun Çarşının UlularıMitat Enç · Ötüken Neşriyat · 1993346 okunma
311 syf.
·
Puan vermedi
İyi günler... Bu kitabı benim açımdan önemli kılan şey yazarın şahit olduğu kişilerin yazar tarafından kaleme alınmasıdır. Bu hayatları kaleme alırken halk ağzını yerinde kullanması, betimlemelerde bulunması ister istemez kişilerle birlikte sizi o zamana o mekana çekiyor. Aktar Musa Efendi'nin, Deli Bekir'in Bodur'un, Kız Ali'nin ve daha nicesinin evine ve iç dünyasına konuk oluyorsunuz. Savaştan sonraki değişimin insanlardaki etkisi her hikayenin vazgeçilmezi oldu diyebilirim. Özelliklede yaşı geçen kişilerin o çağa artık ayak uyduramadıkları hüzünlü bir vurgu olarak kaldı bende. Burada kaleme alınan kişiler her ne kadar hepimizin az çok karşılaştığı sıradan insanlar olsa da yazar bu sıradanlığı yer yer kenara itmiş. Mesela Kız Ali'nin vefatında katil aranmasa da, ölümüne yetkililerce önem verilmese de yazar şöyle bir ifade kullanıyor: "Fakat tabutu Pazaryeri'ndeki musalla taşına konduğu gün önünde saf tutanların sayısı ayan cenazelerindekinden az değildi." Kitabın adınında Uzun Çarşının Uluları olması bununla bağlantılı olsa gerek. Kimilerine göre ulu olmayan gayet sıradan olan bu insanlar yazara göre uludurlar.
Uzun Çarşının Uluları
Uzun Çarşının UlularıMitat Enç · Ötüken Neşriyat · 2022346 okunma
Reklam
Cumhuriyet dönemi, âlim, düşünür ve entelektüellerin hatıraları, yakın tarihe tanıklıkları ve kültür hafızaları olan hatıratlara dair de bir liste bırakıyorum buraya: 1. Üstad Ali Ulvi Kurucu: Hatıralar 2. Mahir İz: Yılların İzi 3. Ahmet Muhtar Büyükçınar: Hayatım İbret Aynası 4. Hayreddin Karaman: Bir Varmış Bir Yokmuş 5. Tayyar Altıkulaç:
311 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Mitat Enç'in Gaziantep'ten portreler anlattığı ve nefaset kelimesinin iflas ettiği kadri bilinmemiş bir şaheser. Aktar Musa efendi, Deli Bekir, berber Hüseyin gibi "sıradan" insanların hiç de sıradan olmayan hikayelerini, arkaplanlarına Antep’in ruhunu ve o dönemin bütün güzelliklerini yerleştirerek anlatır. Tahliller ve ayrıntılar kitabı şaheser seviyesine taşır. İnsana ve şehire ve çarşıya dair sıcacık bir hikaye kitabı. unutulmuş bir değer. Ahmet Turan Alkan, Altıncı Şehir kitabının önsözünde bu kitaba yakıcı ve saygı dolu bir göndermede bulunur. ... Ayrıca Nihat Genç bir röportajında kabızlık çeken sinemacılarımıza-senaristlerimize seslenmiş: "işte orada Mitat Enç'in başyapıtı duruyor, niye kimse, Uzun Çarşının Uluları'nı keşfetmiyor" diye sitemde bulunmuştu. keşfedileceği günü sabırsızlıla beklediğimiz eser. Türkçe'nin yüzakı...
Uzun Çarşının Uluları
Uzun Çarşının UlularıMitat Enç · Ötüken Neşriyat · 2022346 okunma
311 syf.
·
Puan vermedi
Eserin tahliline yazarımızın kısa bir biyografisiyle başlamak isterim. Mitat Enç; 1909 yılında Gaziantep'te doğmuş. Eğitim hayatında çeşitli zorluklar yaşamış ama yılmamış, coğrafyada sınır tanımadan eğitimini bitirmiştir. Esere geldiğimizde ise, eser 22 hikayeden oluşmakta. Hikayeler Gaziantep'te, Antep'in tarih kokan, baharat kokan, samimiyet kokan sokaklari ve çarşısında geçmekte. Her hikaye sizi içine alıyor adeta. Okurken Gaziantep sokaklarinda yürüyor hikayelerde ki kahramanlarla sohbet ediyorsunuz. Berber Hüseyin, Aktar Musa Efendi, Deli Bekir ve niceleri eşlik ediyor her satırda sizlere. Komşuluk ilişkilerini, eski adetleri, samimiyeti ilmek ilmek işlemiş sevgili yazarımız. Sosyal hayat ve din teması üzerine irdelemeleri ise dikkat çekici. Eserdeki tiplemeler öylesine sağlam ve samimiyetle anlatılmış ki günlük yaşamımız da her an karşımıza çıkacak nitelikte hepsi. Yazarımızın dili ise oldukça anlaşılır ve sürükleyici. Sözlerime kitaptan sevdiğim bir cümle bitirmek isterim. "Devrini doldurduğu halde yaşamı sürdürmek zorunda kalmak dayanılacak soytarılıklardan değildi." #kitapşuuru
Uzun Çarşının Uluları
Uzun Çarşının UlularıMitat Enç · Ötüken Neşriyat · 2022346 okunma
Aktar musa efendi
Zelluh teyze bir kere görünüşte ondan bambaşka bir yaratıktı. *** Soyduğu sebzelerin kabuğunu sonra toplarım niyetiyle havuzun çevresine saçar, doğradığı et ve ciğerleri kapmaya gelen kedileri kovalamaya üşenirdi. Akşam yatak sermeyi, sabah toplamayı boşuna bir külfet sayardığı için herşey olduğu gibi bırakırdı.
Reklam
Aktar musa efendi
"İnsanoğlu uyuduğu yerde, düşünde bile korkar da haberi bile olmaz. Marazların çoğunun anası korkudur. Ona bir korku şurubu dizelim. "
Sayfa 14 - ÖtükenKitabı okudu
311 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Mitat Enç
Mitat Enç'in Uzun Çarşının Uluları adlı kitabı, sıcak ve samimi bir dilde ilerlemektedir. Yalın bir dili olan kitabı herkes rahatlıkla okuyabilir. 22 hikaye bulunmakta içinde. Fakat bu 22 hikayenin her biri konu itibariyle biraz kurgulanıp genişletilse roman oluşturacak hikayeler. Her biri ayrı bir film konusu. Çoğu h ikayede gaziantep savunmasına değinilmiş. Gaziantepte gerçekten bir uzun çarşı var mı bilmiyorum ama eğer varsa gidip görmek isterim. Çarşıdaki herkesin penceresinden bir hikaye yer almakta. Aktar musa efendi ve bodur en sevdiğim hikayelerden. Mitat Enç aynı zamanda bu hikayelerle Türkiyenin son yüzyılına bir bakış açısı sunmuştur. Sosyal hayat ve din teması üzerine irdelemeleri dikkat çekici. Hikayeler klasik hikaye formunda tanzim edilmiştir. Fiziksel ve ruhsal betimlemeler olağanüstü bir güzelliktedir. Adeta bir ressam titizliği hissedilmektedir. Kitapla ilgili tek eleştirim yöreye ait bazı kelimeler dipnot olarak verilmeliydi.
Uzun Çarşının Uluları
Uzun Çarşının UlularıMitat Enç · Ötüken Neşriyat · 2022346 okunma
311 syf.
7/10 puan verdi
Merhabalar , Uzun Çarşının Uluları kitabı benim Mitat Enç ile tanişmama vesile olan ilk kitaptır . Minik öykülerden oluşan dili oldukça akıcı ve samimi olan bir öykü kitabı Uzun Çarşının Uluları. İlk hikaye beni çok etkilemişti aktar musa efendi gerçekten hayretler içinde kalmıştım son cümlesinde. Ama şunu da fark ettim hikayelerin sonu hep ölüm . Neden hep ölüm ? Birde şu hikaye çok dikkatimi çekmişti 'kuyucu kör hafız' bu hikayede ben yazarı gördüm veya öyle hissettim çünkü yazar da görme engelliydi . O sayfaları okurken Mitat beyin o ruh halini yansıttığını çaresizliğini anladim ama o çareyi yine kendinde bulmuş hayattan vazgeçmemiş . Evet sevgili okur kesinlikle tavsiye ettiğim bir kitap en azından hayattan kesitleri görebilirsin hayatın gerçeklerini görebilirsin . Farklı diyarlar farklı insanlar taniyacaksın
Uzun Çarşının Uluları
Uzun Çarşının UlularıMitat Enç · Ötüken Neşriyat · 2022346 okunma
Aktar musa efendi
Kim bilir belki de Musa Efendi kendini saldırgan şer kuvvetlerine karşı savaşan hayır ordusunun komutanı gibi hissediyordu.
Ötüken