Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
146 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
1 saatte okudu
Amerikan Şiiri beni her zaman estetiğin ikircilliğine itiyor. Yani anlatılan nesnenin arzu duyulduğu haliyle açık ancak öznenin sevenin görünmez olduğu bir edebiyat. Dilin çeviri ile aşınmasının etkisinden de belki şiirler nesnelerin çevresinde dönüyor. Bu da öyle bir eser. Şairler ilk kez tanıştım sanıyorum. Birkaç eserini dhaa okuyacağım.
Aşk Şiirleri
Aşk ŞiirleriFederico Garcia Lorca · Kırmızı Yayınları · 2007363 okunma
129 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Zıtlıklar kitabı diyebilirim. Çok karışık. Okuması zor. Ama kitabın sonuna geldiğimizde bu zıtlıkların nedenini anlıyoruz. Şiirleri gibi değil romanı Ömer Yıldız'ın popüler tarzda yazılmış bir Amerikan Filmi gibi. Ama ben çok keyif aldım. Cinayet sahneleri muhteşem işlenmiş ve olması gerektiği gibi çok rahatsız edici. Bir filmi izlerken hissedeceğim korkuyu kelimelerle aktarabilir yazar. Kitap bu konu da tepki de almış. Eee olması gerek bu zaten... :) cinayet romanı ya :) Hayatında cinayet romanı okumayan arkadaşlar bu kitapla başlamasın o zaman.
Arayış
ArayışÖmer Yıldız · Siyah Beyaz Yayınları · 20246 okunma
Reklam
668 syf.
8/10 puan verdi
İlk kitabından itibaren yapılan incelemelerin tümü İKİNDİ ÜSTÜ Tam garip başından sonuna kadar garip etkisi var. Ben de diyorum Edip ağabey neden bu kitabını reddediyor.. sebebi anlaşıldı. Orhan Veli kadar becermiş bu işi :) ama oldukça normal Edip ağabey bu kitabı yazdığında 19 yaşındaymış o zamanlar Türkiye de bir garip etkisi vardı. En azından
Sonrası Kalır 1
Sonrası Kalır 1Edip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 20222,676 okunma
80 syf.
7/10 puan verdi
Edip Cansever'in Umutsuzlar Parkı kitabı 4 temel bölümden oluşsa dahi yapı olarak aslında tek bir şeyi niteliyor "yalnızlık." Ama bu yalnızlık öyle tek kaldım mutsuzum değil, topluma ya da topluma mal olmuş bu sisteme bir sitem bir eleştiri var. O yüzden diyor ya kitabında "bitmedi diyorum şaşkınlığımız" bu umutsuzlar parkındaki insanların çığırtkanlığıdır. Alışmak zorunda bırakıldıkları bu sistemi şaşkınlıkla imler Edip Cansever. Aslında kendiside arada kalmıştır bir türlü zihin deformasyonuna uğruyor gidiş gelişlerde. O yüzden Umutsuzlar Parkı diyor bir yerde şaşırmak lazım geliyor buna en çok umud için direnirken. Umudun kavgası duyulmasın diye gizlemiş bunu ve toplumun varoluş mücadelesini yansıtmaya çalışmış. Tâbii ikinci yeni anlayışı imgeler çağrışımlar çok fazla şiirinde. Şiirlerini demiyorum bazı kelimeleri dahi anlamak için düşünmek gerekiyor. Bunu bu kadar zorlaştırmamak gerek duyguya düşünceyi kattığın an sihrini kaybediyor. Burada da bu oluyor işte umudun mücadelesine mi bakalım çağrışımların umutsuzluğuna mı düşelim edip bey? Amerikan Bilardosuyla Penguen başlığındaki şiirleri beğenmedim. Çember ona nazaran idare ederdi Umutsuzlar Parkı en iyisi Sığınak o da çok güzeldi ki hatta Umutsuzlar Parkı'yla yarışır.
Umutsuzlar Parkı
Umutsuzlar ParkıEdip Cansever · Yapı Kredi Yayınları · 2020681 okunma
122 syf.
7/10 puan verdi
·
7 saatte okudu
Bu aralar okumalarım genellikle Amerikan edebiyatı üzerinden gidiyor. Bu eserden sonra biraz Türk edebiyatına dönmeyi düşünüyorum zira o kulvarı biraz ihmal ettim gibi. Bu kitaba gelirsek arka fona bir caz müzik açın ve şiirleri okuyun derim...
Alabama'da Şafak
Alabama'da ŞafakLangston Hughes · Kavram Yayınları · 198514 okunma
517 syf.
·
Puan vermedi
‘Martin Eden’, Jack London’un 1909 yılında yazdığı klasikleşmiş romanıdır. Bir gemi işçisinin yazar olma çabasının anlatıldığı romanda tutkulu, aşık, kalıplaşmış düşüncelere karşı duran, sorgulayan, inanan ve idealleri uğruna, çıkarına olmasa da düşündüklerini cesurca ifade eden gemi işçisi Martin Eden anlatılır. “Hikâye ABD’de, 1800’lü yılların
Martin Eden
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202391,9bin okunma
Reklam
192 syf.
7/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Amerikan edebiyatı-14
Edgar Allan Poe (1809-1849), dünya edebiyatında önemli bir yeri olan, gotik kısa hikayelerin ve dedektiflik hikayelerinin yaratıcısı sayılan Amerikalı yazar. Nathaniel Hawthorne ve Herman Melville ile Amerikanın ‘karanlık romantik’ leri arasında yer alıyor. Edebiyat eleştirileri, şiirleri ve kısa öyküleri haricinde tek romanı Arthur Gordon Pym’in Öyküsü. Kitap, kahramanımızın arkadaşı Augustus ile Grampus adlı gemiyle okyanusa açılması sonrasında başlarına gelen olağan üstü maceraları anlatıyor. Fazla sayıda bizlere yabancı gelen gemicilik terimleri ve sonlarına doğru yer ifadeleri için kullandığı enlem ve boylamların ifadesi tempoyu yavaşlatsa da sonuna kadar merakla okutturuyor kendini.
Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in Hikayesi
Nantucketlı Arthur Gordon Pym’in HikayesiEdgar Allan Poe · İthaki Yayınları · 2018761 okunma
64 syf.
6/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Puanım 3/5 (%57/100) Kitabı şans eseri gördüm ve kapağını estetik bulduğum için almaya karar verdim. Uzunluğu ve şiir türünde olduğu için yolda okuyup bitirebildim çabucak. Genel olarak hoşuma gitti diyebilirim. Şiir ara ara okuduğum bir türdür her ne kadar çok iyi anlamasam da (en azından fantastik bilimkurgu gibi türlere göre). Türk bir yazardan şiir en son ne zaman okudum onu hatırlamıyorum işte. Onur Sakarya'nın türü şudur diyemeyeceğim ama birçok şiir bana Amerikan modern şiirlerini hatırlattı. "Tanrını Uçtuğu Vakit", "Ölüm", "Whatever Happened to You" ve kitaba adını veren "Adagio" şiirleri benim özellikle beğendiklerim oldu. Şiire ilginiz varsa bakın derim, Türk yazarları desteklemek gerekiyor.
Misafir Odası Kanıyor
Misafir Odası KanıyorOnur Sakarya · Plüton · 20232 okunma
63 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.