157 syf.
·
Puan vermedi
·
8 saatte okudu
Tanizmat dönemi romanının o acılı geçişini , dönemin şartlarını batıya yönelimin doğru ve yanlış yönlerini Baba ve Oğul figürü üzerinden çok güzel bir şekilde ele almıştır Jale Parla. Baba figürü Osmanlı Devletidir ve dönemini genel zihniyet anlayışıdır. Oğul ise dönemin yazarlarıdır diyebiliriz. Oğullar babaları olmadan yanlış yollara sapabildiklerinden hep bir babaya ihtiyaç duymuşlardır. Bu batıya tam anlamıyla yönelim tehlikeli görülmüş hatta Ahmet Mithat " Milletin Babalığını" yüklemiş bir padişah özlemi taşır. Eserin sonunda ise Araba Sevdası'na epeyce yer verir değerlendirir. Tanzimat dönemini ve romanı arasındaki ilişkiyi kafada net bir şekilde tasarlar nitelikte bir eser .
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014162 okunma
361 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
"Fikrimin İnce Gülü" İnceleme
Kitabın merkezinde araba vardır tıpkı Recaizade'nin Araba Sevdası'nda olduğu gibi fakat burada Bayram, bir mirasyedi değil aksine kendi emeğiyle çalışıp kendi uğraşıyla araba sahibi olmuştur. Bu araba sevdası çocukluğundan beri vardır Bayram'da. Statüyü, saygınlığı bir arabaya atfetmiştir. Araba yoksa Bayram da yoktur. Hatta arabasını görenler, beğenenler akıllı, zeki insanlarken fark etmeyenler cahil, insandan anlamayan kişiler olmuştur Bayram'ın gözünde. Bu romanda, yabancılaşmaktan daha çok bir eşyayla hastalıklı ilişkiye girenlerin çıkmazları anlatılıyor. Bayram arabayı almış olsa da istediği o saygınlığa bir türlü kavuşamaz. Daha doğrusu "kahraman, hayallerini süsleyen yabancı nesnenin bir türlü efendisi olamaz"(Gürbilek). Çünkü Bayram oraya ait değildir. Ne araba Bayram'ındır ne de Bayram arabaya aittir. Bayram, kendisinin olmadığı bir hayatı istediği için hem kendine hem de etrafına yabancılaşır. Ağaoğlu, kapitalistleşmiş zihinlerin ortaya çıkardığı birtakım çıkmazlık sorunlarını ele almış, insanların bu süreçte yaşadığı iç çatışmalarına değinmiştir.
Fikrimin İnce Gülü
Fikrimin İnce GülüAdalet Ağaoğlu · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20111,984 okunma
Reklam
157 syf.
9/10 puan verdi
·
8 günde okudu
Tanzimat Edebiyatının düşünce evrenini roman çerçevesinde çok iyi bir şekilde incelemiş bir çalışma. Mutlak metin Kuran-ı Kerim ve şeriatın sınırlarıyla belirlenmiş bir yenileşme hareketinde Tanzimat sanatçılarının biçimde ve içerikte Batı’ya yakınlaşıp bir yandan da Batı değerlerine karşı çekincelerini eserde görmekteyiz. Teknik olarak kısıtlı ve karakterler yerine tiplerin olduğu romanlarda gerçek anlamda “modern” kabul edilecek tek eser Araba Sevdası olmuştur, bulunduğu dönemin açmazı içinde kendisini hiçlemeyi başarabilen bu eser, Tanzimat kabulleri içerisinde boşlukları görebilmemizi sağlar. Kitabı okurken bir puanı kırmama neden olan şey ise; maalesef bir dizinin bulunmaması oldu. Özellikle teorik metinlerde dizinin olmazsa olmaz olduğunu düşünüyorum. Bunun haricinde konuyla ilgili olan herkese tavsiye edebileceğim dolu dolu bir kitap.
Babalar ve Oğullar
Babalar ve OğullarJale Parla · İletişim Yayıncılık · 2014162 okunma
248 syf.
7/10 puan verdi
Kitaba ısınamadım. Sanırım yanlış yayın seçimi yaptım(büyük ihtimalle o yüzden). Bu yayın eski Türkçe ile basmış, ee haliyle bazı yerleri anlaşılmaz olmuş. Onun haricinde başka bir yorum yapamayacağım. Çok bir özelliği yok. Neticede ilk romanlarımızdan bir tanesi.
Araba Sevdası
Araba SevdasıRecaizade Mahmut Ekrem · Koridor Yayıncılık · 202025,5bin okunma
311 syf.
8/10 puan verdi
·
21 günde okudu
ARABA SEVDASI1898 RECAİZADE MAHMUT EKREM İlk Realist Roman Edebiyat tarihimizin dönüm noktası kabul edilen eserdir. Servet-i Fünûn mecmuasında resimli tefrika edilir sonra kitap halini alır. <Bir âmâya demişler ki:“Zevceniz bir güldür.” O da:“Dikenlerinden öyle anlıyorum”demiş>
Araba Sevdası
Araba SevdasıRecaizade Mahmut Ekrem · İletişim Yayıncılık · 201425,5bin okunma
311 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Tam bır gecıs dönemi eseri. İçinde bolca tamlama ve fransızca sözcük içeriyor. Konu bakımından bıhruz beyın batı özentisinş ve bir kadına duyduğu kafasında kura kura yaşadığı askı anlatıyor.
Araba Sevdası
Araba SevdasıRecaizade Mahmut Ekrem · İletişim Yayıncılık · 201425,5bin okunma
Reklam
637 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.