Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Ama... Eyvah! Benim sevgim neye yarar? Onun sevgisi neye yarar? Bu sevgilerimizi kendimizle beraber mezara götüreceğiz! Muradımıza eremeyeceğiz! Bu aşk ve sevgi bizim celladımız olacak! Ah, ah!.. Ben onu seviyorum, o beni seviyor... İnsanın sevdiği adam tarafından sevilmesi, kendisini seven adamı sevmesi ne büyük şey! Ne güzel şey! Fakat heyhat! Bizde bu şartlar olduğu sürece dünyanın en kara bahtlılarıyız! Ah felek, ah!.." diyerek düşünmeye ve ağlamaya başlar.
Sayfa 78 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Çeviri : Ömer Aslan, VI. Basım: Şubat 2020Kitabı okudu
Kadın kılığına girerek, bin türlü hileye başvurarak melek gibi masum bir kızın yanına sokulmak... Her gün kendisiyle dudak dudağa öpüşmek! Ah bu ne cesaret! Bu ne küstahlık! Ah Fitnat'ım, çok kabahat işledim. Lakin düşün ki bütün bunları ben yapmadım. Aşk... Ah, aşk denilen vesveseci yaptı. Fitnat'ım ya beni affet, yüzüme bak, bir söz söyle ya da beni öldür, bu azaptan kurtar. Böyle dargın durma. Bu bana büyük bir azaptır!
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Çeviri : Ömer Aslan, VI. Basım: Şubat 2020Kitabı okudu
Reklam
Hayır! Aşık olan, sevdiğiyle biraz yakınlığı bulunan kişileri bile, velev ki dünyanın en kötü insanları olsunlar, severler. Nerede kaldı ki aşk oklavasıyla açılmış bir yufkaya benzeyen Fitnat Hanım'ın nazik gönlü, sevdiğine o kadar benzeyen hatta aynısı olan, o kadar güzel, o kadar nazik kız kardeşini sevmeyecek! Fitnat Hanım, Ragıbe Hanım'ı o kadar seviyordu, o kadar seviyordu ki tarifi imkansız.
Sayfa 58 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Çeviri : Ömer Aslan, VI. Basım: Şubat 2020Kitabı okudu
136 syf.
·
Puan vermedi
Merhabalar, sabah okulda başladığım ve okul bitmeden iki ders önce bitirdiğim bu güzel kitap hakkında birkaç yorum yapmak istedim. Umarım okurken sıkılmazsınız. Kitap benim oldukça hoşuma gitti açıkçası, gerek üslup bakımından gerek konu bakımından oldukça sürükleyiciydi. Durmadan okumak istedim, beni alıp götürdü diyebilirim. Talat’ın Fitnat’a duyduğu güzel sevginin sonucunda bir sahtekârlığa başvurması fakat bunu yalnızca gerçekten sevdiğinden ve içindeki saf aşk hissinden dolayı yapması hoşuma gitti. Aynı şekilde Fitnat’ın Talat’a duyduğu hisler de oldukça güzel anlatılmıştı. Sonu beni her ne kadar üzse ve bana “Ne oluyor ya?” dedirtse de gerçekten güzel bir kitaptı. Tekrar okuyacağım gün, aynı bugünkü gibi, kitabın su gibi akıp gideceğine ve beni Talat ve Fitnat’ın dünyasına götüreceğine eminim. Türk edebiyatına aşık bir insan olarak, on üzerinden yedi puan verilebilir. Fakat yedi vermemin sebebi kötü olması değil, Türk edebiyatında daha güzellerinin olduğunu bilmemdendir. Sevgilerimle.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Araf Yayınları · 201728,7bin okunma
Aşk ve muhabbet herkesin düşüncesinde mevcuttur, ancak bir cazibe merkezi olmadıkça gerçekleşmez.
Aşk yemini...
Rıfat Bey bana cevap vermeksizin hokka kalemini aldı, bir parça da kağıt aldı. Bir iki satır yazdı, önüme attı. Bir de alıp okudum ki "Beşikten mezara kadar muhabbetimiz baki olup, birbirimizi alamadığımızda kendimizi öldürmezsek bu sevgiye layık olmayan soysuzlarız" diye yazmış ve imzalamış. Ben de imzaladım. Aynı yazıdan bir kopya daha yazdı, onu da imzaladık. Birini kendi aldı, cebine koydu, birini de bana verdi.
Sayfa 16 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Çeviri : Ömer Aslan, VI. Basım: Şubat 2020Kitabı okudu
Reklam
Aşksîz İnsan...
Akılsız, ilimsiz, huysuz, faziletsiz, sabırsız, acımasız, hayasız insan bulunur, lakin aşksız insan bulunmaz. Aşk ve muhabbet herkesin düşüncesinde mevcuttur, ancak bir cazibe merkezi olmadıkça gerçekleşmez. İşte bazı kişilerin aşklarının dünyaya yayılması ve bazılarının da hiç duyulmamasının sebebi budur.
Sayfa 9 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Çeviri : Ömer Aslan, VI. Basım: Şubat 2020Kitabı okudu
Gözleri donmuş, görmez! Dili kurumuş, söylemez! Ne kadar seslensen işitmez! Heyhat! Bir cansız hükmüne girmişti! O akıl, o zeka, o zihin, o letafet, o merhamet, o şefkat, o aşk, o muhabbet ne oldu? Nereye gittiler? Nereye uçtular? O kadar duygunun sahibi olan Fitnat’ın yüreği nasıl oldu da bütün bu hislerden uzaklaştı? O his ne oldu?..
Sayfa 104Kitabı okudu
aşk...
Çünkü aşk öyle tabii bir şeydir ki insanoğlunun her kesiminde yani erkeğinde dişisinde, küçüğünde büyüğünde, çocuğunda yetişkininde, gencinde ihtiyarında, fakirinde zengininde, akılIısında ahmağında, aliminde cahilinde, medenisinde bedevisinde ortaya çıkar. Herkesin gönlü aşkla yoğrulmuştur. Beşikteki çocukların gönülleri bile aşktan çok uzak değildir. Hele gencecik çocukların gönlünde çok kere aşk ve muhabbet galeyan eder. Onlar da severler, sevilirler. Gönüllerinde bir duygu hissederler. Lakin biçareler o muhabbetin neden geldiğini, bir güzellik ve onun gereği olduğunu anlayamazlar. Aşkı işitirler, ama aşk denilen şeyin tam da hissettikleri duygu olduğunu bilmezler. İşte tabiat, bütün insanlara aşkı eşit olarak bölüştürmüş ve hiç kimseyi mahrum bırakmamıştır.
Sayfa 9 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, Çeviri : Ömer Aslan, VI. Basım: Şubat 2020Kitabı okudu
Aşkı işitirler,ama aşk denilen şeyin tam da hissettikleri duygu olduğunu bilmezler.
Reklam
136 syf.
·
Puan vermedi
"Hiç insan kendi ruhuna darılır mı?"
Yine okumaktan ve okutmaktan bıkmadığım, adını edebiyat öğretmenlerimizden sıkça duyduğumuz, "Hangi kitabı önerirsin?" sorusunun aklıma gelen ilk cevabı; Türk edebiyatının batılı tarzda yazılmış ilk romanı,yazar Şemsettin Sami'ye ait olan Taaşşuk-i Talat ve Fitnat... Bugün dizisi çekilse drama severlerin favorisi olmaya aday, Rtükten (muhtemelen) cezalı olabilecek ve Kızılcık Şerbeti'nin reytinglerini sallayabilecek bu nadide eser adından anlaşılması biraz zor olabilen bir acılı aşk hikayesini anlatmaktadır. Gözyaşı, dram, fedakarlık ve sonu beklenmedik şeylerle biten bu kısa roman, eksiklikleri olsa da mutlu son severlerin göğsünde bir ağrı,gözlerinde bir yaş biriktirebilir. Lafın kısası, millet olarak sevdiğimiz acıyı, aşkı en derinde hissetmek istiyorsanız okuyununuz efenim.
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat
Taaşşuk-ı Talat ve FitnatŞemseddin Sami · Araf Yayınları · 201728,7bin okunma
‘Fitnat Hanım ise Talat Bey’e darılmamıştı. Hiç insan kendi ruhuna darılır mı?’
Öldürdün
Gözleri donmuş, görmez! Dili kurumuş, söylemez! Ne kadar seslensen işitmez! Heyhat! Bir cansız hükmüne girmişti! O akıl, o zeka, o zihin, o letafet, o merhamet, o şefkat, o aşk, o muhabbet ne oldu? Nereye gittiler? Nereye uçtular? O kadar duygunun sahibi olan Fitnat'ın yüreği, nasıl oldu da bütün bu hislerden uzaklaştı? O his ne oldu?...
Sayfa 104
176 syf.
·
Puan vermedi
Herkesin gönlü aşk ile yoğrulmuştur.
Bir günde bitireceğimi düşünmeden oturduğum koltuktan şimdi bitirmiş olarak bu incelemeyi yazacağım. Kitabın akıcılığını yukarıdaki cümlemden anlayabilirsiniz :). Olay sizi öyle bir içine alıyor ki sayfaları çevirdikçe çeviriyorsunuz ve bir bakmışsınız Talat ve Fitnat' ın aşkını okurken bitmiş. Kimine göre kavuşamadılar ama bana göre onlar çok güzel kavuştu. Fitnat'ın annesi yani Ali Bey' in eşinin annesinden dolayı böyle bir son oldu belki de kim bilir. Eğer o kadın inat etmeyip o mektupta yazan şeyi doğru bir şekilde kızına söyleseydi ne Fitnat annesiz kalacaktı ne de Ali Bey aşksız kalacaktı Belki de Fitnat ve Talat ' ın aşkı daha farklı sonlanacaktı. İncelememe kitaptan bir alıntıyla sonlandırayım: "Çünkü; aşk bir doğal durumdur ki âdemoğullarının her bir kısmında, yani erkeğinde dişisinde, ufağında büyüğünde, çocuğunda ilk gencinde, gencinse yaşlısında, fakirinde zengininde, akıllısında ahmağında, bilgininde cahilinde, kentlisinde göçerinde ortaya çıkar. Herkesin gönlü aşk ile yoğrulmuştur."
Taaşşuk-ı Talât ve Fitnat
Taaşşuk-ı Talât ve FitnatŞemseddin Sami · İskele Yayıncılık · 201728,7bin okunma
*Aşkı işitirler ama aşk denilen şeyin hemen hissettikleri duygu olduğunu bilmezler.*
Sayfa 14 - Akvaryum YayıneviKitabı okudu
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.