Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aylak Adam

Cumhuriyeti kuran neslin; II. Abdülhamid’in modern okullarında gördüğü tahsili, 1908’den sonra Türk siyasetini tamamen tahakküm altına almış komitacı ittihatçılık ruhunu, genç Osmanlılardan bu yana gelen anayasa ve Meşrutiyet sevdasını, Cihan Harbi’nin yarattığı iktisadi, sosyal ve psikolojik yıkımı analiz etmeden ne Mustafa Kemal’i ne kurtuluş Savaşı’nı ne de inkilapları anlamak mümkündür.
Reklam
Bizi öldürmedikçe ve bizim kafalarımızdaki cereyanı boğmadıkça, başladığımız yenilikçi inkilap bir an bile durmayacaktır. Bizden sonraki devirlerde de hep böyle olacaktır!
Sayfa 83
“İngilizlerin her dediğine boyun eğecek olursak, İngiliz ihtiraslarının önüne geçmeye imkan kalmayacaktır.”
Sayfa 172 - Mustafa Kemal Paşa’nın 5.11.1918 tarihli telgrafı

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
”Kafası binbir fikirle, içi binbir ihtirasla kaynar, fakat hiçbir zaman aklının yolundan şaşmaz.”
Sayfa 170
Enver bir gün kendisine: - Ne istiyorsun Kemal? diye sorması üzerine: - Büyük kuvvetlere kumanda etmek istiyorum, demişti.
Sayfa 104
Reklam
Enver büyük planlardan, büyük fikirlerden çabuk umutlanır, canlanırdı. Mustafa Kemal realistti. Parlak projeler, göz kamaştırıcı her şey onda bir güvensizlik yaratırdı.
Sayfa 79
Mustafa Kemal, büyük işler görmek isteyen insanlar için sabırlı olmak, boşuna olayları zorlamak, fırsat kollamak gerektiğini bilirdi. Bu gibi insanlar telaş ve acele ile çıkmazlara saplanmamalıdırlar.
Sayfa 84
“Bilirsin, ben askerliğin her şeyden fazla sanatkarlığını severim.”
Sayfa 79
Reisicumhur dostlarıyla yemeğe oturmuştu… Haberi işitince “Çok namuslu bir adam öldü” dedi… “İsteseydi Topkapı’nın bütün cevahirini götürür ve öyle bir ordu kurup geri dönerdi ki…”
Sayfa 413Kitabı okudu
Kibir sahibi olduğu ve en doğru kararı kendisinin verdiğine inandığı belli idi, yenilgiye uğradığını belki de bu yüzden hiçbir şekilde kabul edemiyordu ve zihninde mücadeleye devam etmekten başka bir düşünce mevcut değildi.
Sayfa 21
Reklam
İsmet Paşa’nın bir tabiatı vardır, hiçbir şeye düşünüp danışmadan evet demez. Sağa sorar, sola sorar, doğruluğuna inandığı zaman o kararı alıp yapılmasına emir verir.
Sayfa 233Kitabı okudu
“İstanbul’u terkederken Osmanlı hanedanına ait olan ve benim için çok büyük kıymet taşıyan eşyaları yanıma almayı düşünmedim. Bu sebeple, şimdi yabancı bir memlekete beş parasız, yüz üstü ve ızdırap içinde kaldık.”
Sayfa 247Kitabı okudu
İngilizler sultan-halifeyi götüren değil kurtaran taraf olmak istiyorlardı ve bu kurtarıcılığa sadece Sultan Vahideddin’in isteğiyle soyunacaklarını açıkça söylemişlerdi.
Sayfa 243Kitabı okudu
Kuvâ-yı İnzibatiyye bir şeyler yapıyormuş gibi görünüp Yunan birliklerinin gelmesini önlemek maksadıyla, yani göz boyamak için kuruldu ama Ferid Paşa’nın beceriksizliği yüzünden Anadolu’ya karşı silahlı mücadele şeklini aldı.
Sayfa 176Kitabı okudu
“Yani biz kabul ediyor ve herkese de isbat ediyoruz ki, hilafet ve saltanat makamını hiçbir vakit başımızın üzerinden atamayız.”
Sayfa 174 - Mustafa Kemal Paşa’nın 25 Eylül 1920 tarihli meclis konuşmasıKitabı okudu
867 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.