Aydin Aliev

Kitap Okumak
Bu bölümde hayatın tadı tuzu olan eylemlerimizden bahsedelim istiyorum: kitap okumak, film seyretmek, müzik dinlemek, gezmek... Bu alanlarda sizin bakış açınızı ve önerilerinizi merak ediyorum. Okumayla başlarsak... Geçenlerde bir makalede denk geldim: "Bir sürü kitap okuyoruz ama okuduklarımızın hepsi aklımızda kalmıyor, o hâlde niye okuyoruz?" diye soruluyordu. Şöyle bir cevap verilmişti orada: "Çünkü bir kitap, bir roman, bir hikâye, bir şiir okuduktan sonra okuduklarımız aklımızda kalmasa bile asla aynı insan olmayız." Peki size göre insan neden okur ya da okumalıdır?
1000k
Reklam
İnsan seyahate çıktığında hayat başka türlü akar. Yeni bir ortama girdiğin zaman algılar çok hızlı çalışmaya başlar, bir çocuğun içinde bulunduğu belirsizlikleri yaşamaya başlarsın. Kaygılısındır ama aynı zamanda keşif heyecanı ve keyif de vardır.
1000k
Bireyin, annenin, babanın, ailenin, kurumların, toplumun, devletlerin, insanlığın büyük resmi ne kadar kapsamlı? İşte bence ana sorun bu. Birey olarak kendi büyük resminin farkında olmayan bir insan, ailesi ya da yönettiği şirket için kapsamlı bir büyük resim oluşturamaz. Oluşturamadığı için de hayatının anlamıyla ilgili berrak bir fikre sahip olamaz.
1000k
Bir toplumu değiştirmek açısından yasalar, kanunlar önemli. Ama toplumun yasa ve yönetmelik çıkararak değişeceğini beklemek saflıktır. Değişim için her bir anne babanın, her bir öğretmenin, her bir üniversite öğrencisinin, yani her bir vatandaşın önce kendisiyle sohbet edebilecek bir gelişmişliğe ulaşması lazım.
1000k
Kendini terbiye edemeyen, çocuğunu terbiye edemez. Önce kendimi terbiye edeceğim. Ondan sonra sohbet içerisine gireceğim. Anne babalara diyeceğim ki: "Siz de benim gibi önce kendinizi terbiye edin, sonra çocuğunuzu terbiye etmeye kalkın." Öğretmenlere diyeceğim ki: "Sadece öğretmenlik yapmak olmaz, önce öğrenci olun; yani kendinizi eğitin, ondan sonra öğrencilerin karşısına çıkın." Bu belki uzun zaman alacak fakat bir virüs gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki bir tek virüs tüm dünyaya bulaşıp ayağa kaldırıyorsa, bir tek insan da şayet doğru yolda emek verirse tüm dünyayı etkileyebilir; azimle emek veriyorsa gerisi sadece zaman meselesi. Doğru olan yöntem de bu. Dışarıdan empoze etmek sağlıklı değişimin, gelişimin yolu yöntemi değil.
1000k
Reklam