Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsanın yüceliği acınacak durumda olduğunu bilmesinden geçer
Kısacık hayatımın benden önce varolan ve benden sonra var olacak sonsuzluk tarafından emilerek - sadece bir gün kalan bir misafir hatırası gibi- içine alınacağını; işgal ettiğim bu küçük yerin, hakkında hiçbir şey bilmediğim ve benim hakkımda hiçbir şey bilmeyen sonsuz bir enginlik tarafından yutulacağını düşününce ürperiyorum ve kendimi neden orada değil de burada, geçmiş başka bir zamanda değil de, şimdide gördüğüme hayret ediyorum.
Reklam
İnsanlar insan olarak doğmazlar ama sürekli devam eden kendini biçimlendirme, kendini ortaya koyma, kendini geliştirme çabalarında görüldüğü üzere içine doğdukları insan topluluğunun rehberliği, yönlendirmesi, yardımı ve cesaretlendirmesi yoluyla insana dönüşürler.
Jorge Luis Borges
“ Zaman, beni oluşturan töz. Zaman beni kapıp sürükleyerek götüren bir nehir, ama nehir benim; zaman beni parçalayan bir kaplan ama kaplan benim; zaman beni yakan bir ateş ama ateş benim. Yeryüzü, ne yazık ki gerçek; ben, ne yazık ki Borges’im”
244 syf.
·
Puan vermedi
·
16 günde okudu
Her ne kadar somut anlamda "Tek Devlet" olgusu dünyada gerçekleşememiş olsa da küreselleşme ve internet soyut anlamda bunu gerçekleştirmiş görünüyor. Ve kitaptaki camdan sürekli izlenen konutlar ve buradaki yaşamları ise günümüzde insanların çevirimiçi yaşamları ve sosyal medya platformları olarak tanımlayabiliriz. Zygmunt Bauman'ın benlik pratikleri kitabında üzerinde durduğu online/offline yaşam birebir bu kitapta bahsedilen sırça köşkler . Romandaki Tek devlet sınırının duvarının ardındakiler... Tüm bu küreselleşme ve internet çılgınlığının dışında kalmış, doğaya uyumlu insanlar. Kimimizde bunlar gelenekçiler kimimizde ise bilinçli kesim olarak tanımlanıyor akıllarda. Ama hep çizginin dışındakiler bunlar. Aslında somut anlamda değil ama soyut anlamda kehanetleri tutmuş bir kitap. Ülkesinde yasaklı olduğu için dünyayla kavuşması geç olmuş olsa da birçok tanınmış distopia kitabının atası ve esin kaynağı. Tavsiye.
Biz
BizYevgeni İvanoviç Zamyatin · Aylak Adam Yayınları · 20169,3bin okunma
Reklam
Mutluluk hissi, derdi tasası olmayan bir hayatın değil, hayatın zorluklarını yakın mesafeden, doğrudan göğüsleyebilmenin... o zorluklara direnmenin, onlarla mücadele etmenin, onları çözmenin ve yenebilmenin sonucunda ortaya çıkar. Zygmunt Bauman, Benlik Pratikleri
208 syf.
10/10 puan verdi
Günümüz dünyasına hakim olan teknolojinin (kitap özellikle iletişim teknolojisi üzerinden ilerliyor) şekillendirdiği benlik yapılarının ve bu yapıların ortaya çıkardığı karakteristik özelliklerin insan için ne ifade ettiği, tutsaklık mı, özgürlük mü sunduğu, iyi mi kötü mü olduğu üzerine Rein Raud ile Bauman'ın mail yoluyla gerçekleştirdikleri yazışmaların bir araya getirilmesiyle oluşturulmuş bir kitap bu. Özellikle günümüz insanının yapısı üzerine yazılan metinler olması, sosyolojik ve psikolojik disiplinler için ve genel olarak da felsefe için çok değerli satır araları barındırıyor. Her ne kadar torik bir konu üzerinde duruluyor gibi görünse de doğrudan reel yaşamı ve insanı ilgilendiren bir husus olduğu için önemle okunması gerektiğini düşünüyorum. Kitapta dikkatimi çeken en önemli konuların başında (buna ben de bir çok kişi üzerinde şahit olmaktayım) sosyal medya hesaplarına göre oluşan benlik yansımaları. Bir kişi, sosyal medya hesabında aşırı politik olup, paylaşımları sürekli bu minvalde gerçekleşirken aynı kişinin bir başka sosyal medya hesabında politik duruşa dair hiçbir iz olmadığı ve sadece kişisel hobilerine dair paylaşımlar yaptığına denk geldiğimde şu sorunun cevabını aradım; Bu bir kişilik bölünmesi mi, yoksa benlik ifadesi mi? Bauman buna benlik ifadesi demekte. Haklı da. Psikolojik anlamda kişi, sosyal medya hesaplarını da kendine ait bir alan ve bir tür kalkan olarak görmekte, buna göre bir davranış yoluna gitmekteydi. Günümüzün bir çok konu başlığının ele alındığı bu eseri mutlaka okuyunuz. Ufuk açıcı bir eser. Keyifli okumalar dilerim.
Benlik Pratikleri
Benlik PratikleriZygmunt Bauman · Ayrıntı Yayınları · 201852 okunma
248 öğeden 161 ile 170 arasındakiler gösteriliyor.