Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
ATSIZ'DA DİL VE EDEBİYAT Dil: Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan ve bitirme tezini, Osmanlı döneminde sade Türkçe akımının öncülerinden Edirneli Nazmi'nin Dîvân-ı Türkî-i Basît'i üzerinde yapan Atsız'ın dil konusundan uzak kalmayacağı ve bu konuya sık sık temas edeceği açıktır. Onun, Türkçe konusundaki düşüncelerine
"En Eski Türk Müverrihi: Bilge Tonyukuk" (Orhun 1, 5 Kasım 1933: 16 vd.). "İkinci Türk Müverrihi: Yulığ Tigin" (Orhun 5, 21 Mart 1934: 95 vd.). "Moyunçur Kağan' âbidesi" (Orhun 8, 23 Haziran 1934: 150 vd.).
Reklam
Bilge Kağan
"Türk Oğuz beyleri, halkı işitin! Üstte gök çökmedikçe, altta yer delinmedikçe, Türk halkı senin devletini, yasalarını kim yıkıp bozabilir idi?"
Bilge Tonyukuk, İlteriş Kağan'ın bağımsızlık hareketini başlattığı yılları anlatırken tıpkı Ergenekon Destanı'ndaki kuşatılmışlığı tarif eder gibi "Düşman ocak gibiydi, biz ateş gibiydik." der.
Bilge Kağan
"Zamanı tanrı yaşar; insanoğlu ölmek için türemiş."
Bilge Kağan kardeşi Kültegin'in vefatı üzerine"gören gözüm görmez oldu, bilen aklım bilmez oldu" der.
Reklam
Burada başka bir konuyu açıklamak da gerekir. O da Çinlilerin özellikle onu "Bilge" olarak tanımlaması ve bunun için takdir etmesidir. Tonyukuk'u stratejist, Kül Tegin'i olağanüstü savaşçı olarak tasvir ederken, Bilge Kağan'ı gerçekten bilge, barış yanlısı, dostluğa değer veren biri olarak anlatmışlardır
Bilge Kağan, Türk tarihinin ismiyle müsemma bir lideridir. İkinci Göktürk Devleti’nin bu karizmatik lideri, devrine damgasını vurmuş bir isimdir.
İnsanın yere bakanından, suyun durgun akanından kork.
Suskunluğunda binlerce yıllık tarihi saklarsın da kimsenin haberi olmaz.
1.000 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.