Su Adamı
8/10
·240 syf.··
2026 95. kitabı
Modern bir Küçük Deniz Kızı masalının bilim kurguyla pişirilmiş hali, orijinal Küçük Deniz Kızı'nın 1830lu yıllarda yazıldığı ve bu kitabın da 1927de yazıldığı düşünülürse... Tam 99 yıl önce, klasik 19-20. yüzyıl Sovyet yazarlarının sistem eleştirisini bilim kurgu adı altında vermekten korkmamış bir yazar olarak Belyaev'i takdir ediyorum. Dönemin gerektirdiği pek çok eleştirel unsura Belyaev de değinmiş elbette ancak Salvator'un savunması... Çok çarpıcıydı, unutamayacağım bir bölüm oldu. Yer yer olaylar arasındaki bağlantıyı kurmakta problem yaşadım, o öyleyken bu da böyle oldu diye bir anda çok seri ve sert geçişler olsa da anlam bütünlüğü hiç kaybolmadı. Salvator'un "Kurtarıcı" gibi bir anlamı oluşu düşünce tarzı ve işlerine ruhani bir katman da kazandırmıştı sanki. İhtiandr'ın bir günü ise sanki bir yaratılış destanı, yaratılan ilk varlığın dünyayla etkileşimini okuduğum bölümden de keyif aldım. Piskopos ve Başsavcı'nın kısa görüşmeleri dinin nasıl bir kontrol silahı olabileceğini ve doğru kullanılırsa rahatça beyinleri yıkayabildiğini çok özlü şekilde ortaya koydu bence. Hikayenin nedensellik konusunda biraz eksikleri vardı, karakterlere fazla bağlanacak kadar zaman geçiremedik, böyle eserlerde karakterlerden çok dönemin eleştirisi, bilim kurgu unsurunun ve etik vicdani çatışmaların değerlendirilmesi beklense de okurdan ben yine de karakterlere gereken derinliği vermenin diğer unsurları gölgelemeyeceği kanaatindeyim. Keyifliydi, masal gibi, mutlu sonlardan nasibini alamamış bir masal. Zaten sıkı okuyucular artık sonsuza dek mutlu yaşadılar zırvalarından çok daha realist sonlara alışkındır bu yüzden okunmalı.
1000Kitap
Su AdamıAleksandr Belyaev · İthaki Yayınları · 20174,489 okunma
8/10
·256 syf.··
2026 1. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 25 Haziran 2026 19:33
Dışarıdan kusursuz görünen bir hayatın ardında, kendi düşüncelerinin labirentinde yavaş yavaş kaybolan bir ruhun sessiz çöküşü, ne kadar kaçmaya çalışsa da zihninin duvarlarına çarpan bir kadının, var olmak ve yok olmak arasındaki ince çizgide verdiği unutulmaz mücadele.
Sırça FanusSylvia Plath · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201917,2bin okunma
Her çiçeğin bir mevsimi, her kitabın bir zamanı vardır. Haziranın tadını yeni hikâyelerle çıkarın.
Puan vermedi·160 syf.·
2026 445. kitabı
Yalınayak ayaklarınızın toprağa değmesini hissetmekten zevk duyan yeryüzünü ve saçlarınızla oynamak için sabırsızlanan rüzgârları unutmayın. Halil Cibran Şehir hayatının tükenmişliğinden, rutinlerden ve sürekli bir yerlere yetişme telaşından kurtularak insanın kendi özüne dönmesi anlatılır. Kendini Keşfetme: Adım attıkça zihnin sessizleşmesi, gündelik yaşamın stresinin askıya alınması ve bireyin doğa içinde kendi içsel sığınağını bulması vurgulanır. Beden ve Ruh Bütünlüğü: Yürümenin fiziksel yorgunluğun ötesinde, ruhtaki kırılganlıkları ve duygusal yaraları iyileştirici (sağaltıcı) gücüne değinilir Yazar David Le Breton yürümeyi adeta dünyaya açılan ve insanın kendi sınırlarını aşmasını sağlayan edebi bir yolculuk olarak kurgular. Hayatı Yürümek
Felsefe-Düşünce
Hayatı YürümekDavid Le Breton · Sel Yayıncılık · 202377 okunma
8/10
·560 syf.··
2026 31. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 25 Haziran 2026 19:17
Granada Üçlemesi, adeta o sokaklarda karakterlerle birlikte yürüdüğüm, çok yoğun ve sarsıcı bir iki gün yaşattı bana. Radva Aşur'un kalemi öyle sürükleyici ve hüzünlü bir atmosfer yaratmış ki, koca bir tarihi ve bir halkın dramını zamanın farkına varmadan, adeta nefesimi tutarak bitirdim. Daha okurken bile içimde yazarın diğer kitaplarını da keşfetme, o güçlü kalemle yeniden buluşma isteği oluştu. Kitap; Endülüs'ün son İslam kalesi Granada'nın düşüşünü, Müslüman halkın evlerinden, kültürlerinden ve inançlarından zorla koparılışını bir ailenin gözünden anlatıyor. Bir halkın geçmişinin, kültürünün ve yaşanmışlıklarının elinden adım adım alınışını okurken, aslında her birimizin tarihin o acımasız ve ezici anları karşısındaki çaresizliğini derinden hissediyoruz. Ancak okurken beni derinden sarsan ve içimde tuhaf bir huzursuzluk bırakan bir yönü de vardı kitabın. Yaşanan o büyük çaresizliğin ve zulmün getirdiği, adeta gökyüzüne fırlatılan isyan noktasındaki sorgulamalar, Allah'ı sorgularcasına yapılan bazı ifadeler bana çok tuhaf ve sarsıcı geldi. Evet, insan her şeyini kaybettiğinde zihni o büyük, derin boşluğa düşüyor; yazar da o dönemin Müslüman halkının yaşadığı psikolojik yıkımı ve can acısını tüm çıplaklığıyla aktarmak istemiş. Bunu görebiliyorum, ama yine de o cümlelerin ağırlığı insanın içini acıtıyor. Her şeye rağmen, hafızanın, aidiyetin ve kimliğin değerini hatırlatan, düşünsel derinliği çok güçlü bir yapıttı. Hüzünlü, sarsıcı ama kesinlikle iyi ki okumuşum dedirten, derin izler bırakan bir Endülüs hikâyesi... Saad, Selime, Naim ve Meryema'yı da asla unutmayacağım. Herkese keyifli okumalar.
Granada ÜçlemesiRadva Aşur · Ketebe Yayınları · 2025155 okunma
Değmez.
8/10
·344 syf.··
Beğendi
·
2026 24. kitabı
·
3 günde okudu
·
Okunma: 25 Haziran 2026 19:32
bir insan için ya da bir aşk için ya da durun. kendi gerçeğini göremeyen, sürekli bahaneler uyduran, sizi kendinizden şüphe ettiren birinin hayatını okuduk resmen. adelaide, sonunda her şeyi anlayıp kendi gerçeğini bulman gerçekten muhteşemdi. her ne kadar içinde kendi sorunları da olsa bir başkası için “aşk” adı altında bu kadar çaba, fedakarlık sadece sana zarar verir.
AdelaideGenevieve Wheeler · Kairos Kitap · 20251,982 okunma
Taş Kâğıt Makas ( Ben Makası seçiyorum )
10/10
·312 syf.··
Beğendi
·
2026 41. kitabı
·
6 günde okudu
·
Okunma: 25 Haziran 2026 19:27
Ne kitap ama Alice Feeney kurgusuna hayran kaldım . Şok üstüne şok yaşadım kendi kendime konuşup kitabın başına dönmeye karar verdim ama 250 sayfayı okumuştum bile. Bunu göze alamayıp kitabın başında takıldığım yerlere tekrar göz atmak durumunda kaldım . Sonrasında her şeyi doğru hatırladığıma karar verip okumaya devam ettim . Olaylar çorap söküğü gibi geldi . Bir ara kabalaşıp “ yuh artık oha ! “ dediğimi duydum Muhteşemdi Kime güvendiğinize dikkat edin :)
1000Kitap
Taş Kâğıt MakasAlice Feeney · Yabancı Yayınları · 20238,6bin okunma