ÂLEMİN NEFS İLE AYNİYETİ...
- " (...) İşi, baştan alıp "ideal" noktasına kadar bu türlü izâhımız, akıl bahsi için de geçerli olduğu gibi, olabilen için "olunabilir", bütün insanlar için de "olunması gereken" bir mânâ arzeder; söz konusu izâh, kendi idraklerinde karşılığı bulunmayan hikmetleri "gerçekçi değil" yahut "gerçek değil" pişkinliğinde değerlendirebilecekler için... İnsanın cismânî suretinin tabiatın suretleri cinsinden olması, bunun yanında "âlemin nefs ile ayniyeti"; "her şey zıddıyla kaimdir" hakikatine binaen, nefsin kendi "doğru, iyi ve güzel-yanlış, kötü ve çirkin" değerlerine nisbet ve takdiri..."
Sayfa 220 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
MUTMAİN OLMUŞ NEFS...
- " (...) Nefs, varlık ve varoluş memuriyeti gayesine bitişik, bu açıdan da varlık ve varoluş hakikatinin kendi olmak bakımından, safileştikçe aczini idrak eden -aczini idrak ettikçe safileşen bir süreçte "yok" olur. Ölümün nefse "yokluk" diye hitabetmesi de bu yüzdendir; ve nefsin ruhta bu tükenişi, ruhîliği, "teslim olmuş nefs" davasının hakikatini gösterir. Bu azîm mânâ, "mutmain olmuş nefs" hakikatini de belirtir..."
Sayfa 220 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
DİN PEZEVENGİ...
- " (...) Bugün her biri birbirinden hödük boş takım elbiseler hâlinde salınan ve yaşlarının gençlikten döndüğü ve dönmeye başladığı bir çağda, daha önce bastırdıkları duygularının şartlarını bulur bulmaz birdenbire şahlanışı hâlinde "medeni dünyayla birleşmeliyiz!" tekerlemesine sarılan hazcıların durumundan bir misâlle: Başlarında daha önce söylediğim, homoseksüel bir Yahudi'nin geliştirmeyi becerdiği bir pezevenk. Said-i Nursi Hazretlerinin "büyük zuhur" dan önce çıkacağını söylediği "din pezevengi" veya o zümreden bir kaç örnekten biri. (Tâbir Said-i Nursî Hazretlerinindir) Bunun sevk ü idaresinde zümresi, görünüşte onların emrine tâbi ve işi gücü Müslümana tehdit ve dış dünyada ise tavuk güçler. "Bu kadar da olur mu?" diye insanı çıldırtan ve rüyada bile bu hisse düşürecek olan şey oldu: Kıçına tekme, enseye tokat, başa çuval. Tepki (!) de müthiş: "Acaba yanlışlık mı oldu?"... "Biz, gerçekliğin bütün şartlarına uyarak tahriklere kapılmadık, onurumuz zedelenmedi!"... Yok ki zedelensin!.."
Sayfa 211 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
MİTOLOJİK DİL...
Bir Doğu mistikçisi kendi tecrübesi hakkında konuşmak isterse, o da kelimeler ve anlatımın sınırlılığı ile karşı karşıya kalacaktır. Böyle bir durumla baş edebilmek için, Doğu kültüründe değişik çözüm yolları geliştirilmiştir... Meselâ Hind mistisizminde ve bazen de Hinduizm'de, söylenmek istenilenlerin benzetmeler, semboller, şiir havasında anlatımlar ve alegoriler kullanılarak bir mitos havasında aktarıldığını görmekteyiz. Çünkü mitolojik dil, sağduyunun ve mantığın katı kurallarına bağlı kalmak zorunluluğu duymayan bir anlatım biçimidir. Bu mitoslar, akıl almaz sihirler ve karşıt durumlarla süslenmişlerdir. Aynı mitoslar hiçbir zaman kesin de değildirler. Böylelikle mistik tecrübenin başka bir insana iletilmesinde epey yardımcı olurlar. Çünkü mitoslar aracılığı ile yaşanan bu mistik tecrübeyi, günlük konuşma dilinden daha iyi ve daha anlaşılabilir bir biçimde anlatabiliriz... Mitoslar, mutlak gerçekliğin kelimelerle ifâde edilmiş en başarılı anlatımlarıdır."
Sayfa 651 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
İLTİHAK NOKTALARI...
- " (...) Bütün mesele, hakikatle Şeriat arasındaki büyük ve mutlak ahengin iltihak noktalarını kaybetmemekte!"
Sayfa 13 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
KERAMET ve istidraç...
- " (...) Nefsi ile nefsi için mücâhede etmenin neticesi batılda şu veya bu şeklinde tecelli eden istidrac nev'inden oluşumlar hâdisevî yönüyle bir kısım küçük kerametler cinsindendir; surette benzer olsalar da mânâda birbirinden ayrı nice misâl muvacehesinde, niçin bunlara "istidraç" teşmil edildiği anlaşılır. "Teslim olmuş" nefsin, nefsine yönelmiş olsa bile nefs mücadelesi "Allah için-yolunda" iken, diğeri bizzat nefsine teslim! Burada, birtakım keramet cinsinden olağanüstülüklerin velâyetle ilgisinin olmadığı da anlaşılır; veliden keramet zuhur edebilir, ama her keramet cinsi oluş, veliliğe delil değildir. Velinin kendi, kerametinden üstündür!.."
Sayfa 224 - İBDA YayınlarıKitabı okudu
Reklam
230 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.