"Hayat Kısa Kuşlar Uçuyor" diyor Cemal Süreya, Aziz Mahmud Hüdayi'nin kapısını dört yüz sene sonra tekrar çalarak. Ne demişti Hüdayi: "Günler gelip geçmekteler / Kuşlar gibi uçmaktalar." Kuşlar uçuyor, fakat hangi kuşlar! Şairin "Kehanet 1985" adlı kısa şiiri cevaplasın sorumuzu: "Lokman şair senin hayatın / Yedi kırlangıcın hayatı kadar / Altısını ardı ardına yaşadın / Bir kırlangıcın daha var!" Kırlangıçtan söz ediyor şair. Ömür birimi yapıyor onu. Yedi kırlangıç ömrü yaşayacağını düşünüyor. Bir kırlangıç ömrü dokuz yıl hesabına göre. 1985 yılında altı kırlangıç ömrü yaşadığını geride bir kırlangıç ömrü kaldığını varsayıyor. Bu matematiğe göre dokuz yıl daha yaşayacaktır şair. Heyhat! Bir gün sekiz yıl yaşadığını öğreniyor kırlangıçların ansiklopediden. Önce üzülüyor. Sonra sekiz sene hesabıyla bir sene önce ölmem lazımdı, ölmedimse, kırlangıç hesabından da, kurtuldum, diye teselli ediyor kendini. Fakat şairlerin ömür hesapları tutmuyor. "Otuz Beş Yaş"ı yolun yarısı olarak gören Cahit Sıtkı Tarancı da yanılmıştı tahmininde. 9 Ocak 1990 sabahı bir göçmen kuş olduğunu hatırlıyor kırlangıç ve göçüyor Cemal Süreya dünyadan.
Cemal Süreya, 9 Ocak 1990 günü öldü. Cenazesini gül devşirir gibi sessizce kaldırdık. 11 Ocak 1990, öğle vakti, Şişli Camii'nin avlusu: Üzgün ve çağdaş Türkiye edebiyatı antolojisi. Mırıldanıyordum: Sanmasınlar inanmıyorum Elbet inanıyorum Tanrıya Herkesin kendi tanrısı var Sen ölünce ölüyor o da.
Reklam
Günlerden Şiirlerin Yaralı Güvercini
..ve kütüphanemdeki güzel imza. Saygıyla anıyoruz…
Cemal Süreya
Cemal Süreya
9 Ocak 1990∞
Cemal Süreya
📚 Şiirin yanı sıra deneme, çocuk kitabı, günce, derleme ve tenkit yazıları kaleme alan, şiir ve düz yazı tercümesi yapan edebiyatçının gerçek adı Cemalettin Seber idi. İkinci Yeni şiirinin öncülerinden kabul edildi İlk şiiri "Şarkısı Beyaz" 1953'te "Mülkiye" adlı okul dergisinde çıkan Süreya, "İkinci Yeni"
Bu dünyadan Cemal Süreya geçti.İçinde mutlak aşk ve tertemiz sevda sözleri vardı.. Benim için sadece bir şair değildi .Dünya görüşü hayata bakış açısı çok önemliydi .Sevgimize katkı sundu.Aşklara güzellik ,estetik,renk kattı. Papirüs dergisi için yoğun uğraşlar verdi ve efsane bir dergiydi.Onun lezzetli kaleminden öğrenmek istedim ne anlattıysa. Sevdiğimiz aşkları öpmeye doyamazdik ve onun cümlelerine sığındık. "Seni bir kere öpsem ikinin hatrı kalıyordu / iki kere öpeyim desem üçün boynu bükük " diyerek gümbür gümbür haykırdık . Bu renksiz ,kokusuz ,çiçeksiz bir zaman diliminde bir yerlerde temiz aşklar ,sahici sevdalar yaşanacaksa içinde mutlaka Cemal Süreya izleri olacak.. --- 9 Ocak 1990 Anısına saygı özlem ve hasretle ❤️💐
Cemal Süreya kimdir?
Cemal Süreya (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul) ya da gerçek adıyla Cemalettin Seber, şiir, mektup, antoloji, çeviri, deneme, günlük, inceleme ve söyleşi türlerinde 22 adet eser kaleme almış İkinci Yeni şiir akımının usta kalemi Türk şair, yazar ve çevirmendir. Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan'da, Pülümür'den Erzincan'a
Reklam
74 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.