Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
112 syf.
8/10 puan verdi
"Kestim kara saçlarımı n'olacak şimdi" mısrasıyla tanıdığım Gülten Akın, eser içeriği bakımından ruhun doyumunu sağlamaktadır. Sorgulayıcı ruh hâline büründüğüm vakit rastgele sayfaları çevirir, karşıma çıkan şiirine saplanmayı tercih ederim. "Sezilsin peki, ama bilinmesin Kim neyi kurtaracak"
Deli Kızın Türküsü
Deli Kızın TürküsüGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20192,908 okunma
251 syf.
·
Puan vermedi
Gülten Akın'ı daha önce Deli Kızın Türküsü şiiri ve özellikle şiirdeki "Başlar biter kendi kendine o türkü” dizesiyle tanıyordum. Hâlbuki "Ah, kimselerin vakti yok Durup ince şeyleri anlamaya." diyen şairi durup anlamak için vakit ayırmaya geç bile kalmışım. Toplu şiirleri bizi şiire doyuracak türden. Tüm incelikleri anlamak için sadece keyifli birkaç saat ayırmak yeterli :)
Toplu Şiirler 1
Toplu Şiirler 1Gülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20001,240 okunma
Reklam
112 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
Deli Kızın Türküsü
Merhaba... Penceresinden dışarıya baktığında umut uzaklardaydı çok uzaklarda ama görünüyordu, koca koca binalar, avmler, rezidanslar önünü kapatmamıştı henüz. Henüz doğa böylesine acımasızca yağmalanıp katledilmemişti. Henüz yabancılaşmamıştık kendimize, sevdamıza, insana, insanlığa. Henüz insanı değerler bu kadar acımasızca ayaklar altına alınmamıştı. Henüz insanlık koca koca taş duvarlar altında kalmamıştı. Yüreğinde kocaman bir insan ve doğa sevgisi vardı. Biliyordu tanıyordu insanı Gülten Akın ve sistemi. Talan ediyordu ve etmeye devam edecekti kapitalizm, acımasızca... Nazım üstat diyor ya; '' ve böylelikle umut etme kabiliyetimizi aldılar elimizden." Umut uzaklardaydı, şimdi çok daha uzaklarda. İyi okumalar diliyorum.
Deli Kızın Türküsü
Deli Kızın TürküsüGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20192,908 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
Kitabı kaçıncı okuyuşum hatırlamıyorum. Her defasında da birkaç sayfa geçince bazılarını dönüp tekrar tekrar okuduğum bir incelik hâkim. Her şiir severin mutlaka ama mutlaka okuması gerektiğini düşündüğüm bir kitap. En çok alıntımı bu kitap üzerine yaptım sanırım. İlk şiirleri İkinci Yenicilere denk gelince bireyselliği tercih eden, 1970'lerden sonra halka ve sorunlarına yönelen feministik yazarımızın aşk şiiri ve destanları çok ünlüdür. Füruğ Ferruhzad ve Gülten Akın'ı okumayan kimse kalmayana dek okuyup önereceğim ♡
Deli Kızın Türküsü
Deli Kızın TürküsüGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20192,908 okunma
112 syf.
10/10 puan verdi
25 yılın üzerinde süregelmiş olan şiir ve edebiyat hikayesinde Gülten Akın, genel anlamda şiirleriyle hatırlanan bir yazar/şair'dir. Onu şiirleriyle hatırlamamızın ana nedeni de buğulu anlatımlardan açık anlatıma doğru bir yol çizerek alanında oldukça özgün olması yatmakta elbette. İkinci yeni akımının hakim olduğu bir dönemde özgün kalabilmiş, bu akımın dışında tutarak kendisini, toplumcu-gerçekçi bir kimlikte şiirlerini yazmış olması onu değerli kılan diğer faktörlerden. Deli kızın türküsü eserinde de bu izleri birer tarihi anekdot okuyormuşcasına hissetmek mümkün. Şiirleri o kadar kendisini yansıtır ki özel hayatında yaşadığı sorunlar ve dertler şiir tarzına da yansımış, kimi zaman açık anlatımdan imgeci ve çok anlamlı şiir anlayışına geçtiğini de görmek mümkün Gülten Akın'ın. Deli Kızın Türküsü eseriyle de aslında kendinden bahseden şair, kendinden yola çıkarak şiirlerini toplumsallaştırmıştır. Bu durumda pek de bireysel ve ben odaklı şiirleri olduğunu söylenemez. Keza Gülten Akın bu eseriyle, kadın unsurunu başat bir öge kabul ederek, kadının sesi olmuştur toplumsal anlamda... Ataerkinin kadına yüklediği edilgenlik halini, ötekileştirilmişliği ve bu soyutlanmaların kadında yarattığı ''yalnızlık'' hissini ele alıyor. Bunu yaparken post modern dünyanın insanı yalnızlaştırması, kültürel değerlerini yozlaştırması ve geçmişin sorgulanması olguları çerçevesinde şiirlerini oluşturmuştur. bir 'ben' öyle toplumsaldır ki Gülten Akın'da hayran olmamak elde değil.... Okuyunuz, okutunuz.
Deli Kızın Türküsü
Deli Kızın TürküsüGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20192,908 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bir iki şiiri dışında beni yine sarmadı. Çok düz, sıradan cümleler. Emeğe saygı duyuyorum ama en azından şairin bu kitabındaki seçme şiirleri bana duygudan yoksun ve sıkıcı geldi.
Deli Kızın Türküsü
Deli Kızın TürküsüGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20192,908 okunma
Reklam
112 syf.
9/10 puan verdi
Gülten Akın/ Deli Kızın Türküsü
“Ah kimselerin vakti yok. Durup ince şeyleri anlamaya.” diyerek, en sevdiğim alıntılardan biriyle yorumuma başlamak istiyorum. Kitabın ön sözünde bulunan: “ Bazı şairlerin şiirlerini değil şairi okursunuz. / Gülten Akın’ın şiirlerini değil, şiirlerindeki Gülten Akın’ı...” Gerçekten de her bir sayfayı, her bir şiiri okuduğunuzda ne denilmek istediğini daha iyi anlayacaksınız. Gülten Akın’ın kendine has tarzı ve üslubu ile -özellikle bireysel duygularıyla ön plana çıkmış- aşktan, topluma, toplumdan insana,doğadan, savaşa birçok konunun yer aldığı şiirleri okurken, beğenmemek ve şiiri hissetmemek mümkün değil. Kitaba ismini veren, Deli Kızın Türküsü adlı şiirinden bir dize paylaşarak , okumayı sizlere bırakıyorum:) Sana büyük caddelerin birinde rastlasam Elimi uzatsam tutsam götürsem Gözlerine baksam gözlerine konuşmasak Anlasan.. Bir kadın şair olarak ne kadar başarılı olduğunu ve şiirlerini sizlerin de seveceğinize emin olarak, Gülten Akın’ın şiirleriyle bir an önce tanışın derim. Keyifli okumalar..
Deli Kızın Türküsü
Deli Kızın TürküsüGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20192,908 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
Paşa Abıla Gülten Akın.
Kitabın bir çok kimse tarafından anlaşılamadığını yada tam not alamadığını görüyorum hatta beğenmemiş olanları bile görmek mümkün fakat kitabı okumadan önce bilinmesi lazım kim Gülten Akın? Düşüncelerine dokunmak mümkün mü? Size Gülten Akın'dan tek rengi olan, mavi gibi bir hatıra. Amerikalı yazar William Soroyan 1960 yıllarda Türkiye seyahatinde, Ahtamar adasına Surp Kilisesi'ne ziyaret etmek üzere gelmiş Gevaş'a gitmişti. Gülten Akın'ın eşi Yaşar Cankoçak, Gevaş kaymakamıydı o yıllarda. İki edebiyatçı bu sebeble tanıştı ve dost oldu. Gülten Akın, Saroyan'a ''Rüzgar Saati'' adlı kitabını hediye etti, Saroyan da onun için Türkçeye çevrilmiş bir çok kitaplarını imzaladı. Tarihin bir noktasına böylece kaldı. Kitap için söylenmesi gereken bir oda dolusu söz olsa'da buraya bu notu da eklemek gerekiyor.''Böylece yaşardı çay parasına ve de tütüne, Champollion okur ve geceleri yaslanıp uçardı Baudleaire'e Lautréamont'a bir de Yılmaz Pütün'e.'' Gülten Akın, Baydar Lidar, Perg Mehmet gibi kalemi aydınlık şair olan azınlık insanları hiç unutmayın ve hep hatırlatın.
Deli Kızın Türküsü
Deli Kızın TürküsüGülten Akın · Yapı Kredi Yayınları · 20192,908 okunma
101 öğeden 61 ile 70 arasındakiler gösteriliyor.