Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu
"Beni asabilirsiniz, ama şu anda Kıbrıs'ta Türk bayrağı var , Mehmetçik var; bunu tarihten silemezsiniz."
Sayfa 135Kitabı okudu
Türk Demokrasisinin Kara Lekesi..17 Eylül 1961
YASSIADA Adnan Menderes, kendisine verilen uyuşturucu hapların "maksatlı" olduğunu ne zaman fark etti, bilinmez!.. Ama her halde farketti, her halde işkillendi ki, verilen hapların bir kısmını, yutmuş gibi görünüp saklamaya başladı. Böylece, hem düşüncesini daha sağlam tutuyor, hem günlerin getirecekletine kendisini hazırlıyordu.
Reklam
Kıbrıs sorunu ve Türkiye
Artık taraflar sahadaydı. Türk Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, görevi Stefanopulos’tan devralan Yunanlı mevkidaşı Evangelos Averoff’un karşısına çıkmıştı. Grivas’ın EOKA’sının karşısına Vuruşkan’ın TMT’si dikilmişti. Denktaş ve Klerides, gündüzleri sırtlarında cüppeyle hukuk adamı, geceleri ise bellerinde silahla dava adamı rolündeydiler. İşte bu karmaşık tablo içinde, Türk toplumu lideri Fazıl Küçük karşısındaysa Başpiskopos Makarios bulunuyordu
Sayfa 115Kitabı okudu
Gayriresmî Kıbrıs
Oysa aynı yılın (1958) Ocak ayında, Özel Harp Dairesi Kurucusu General Daniş Karabelen, Lojistik Şube Müdürü Albay İsmail Tansu'ya, "Kıbrıs'ta silahlı bir direniş örgütü kurup kuramayacaklarını" sormuş ve çalışmalara başlanmıştı. Projenin adı da belliydi: Kıbrıs'ı İstirdat* Projesi. Tansu'nun anılarında adaya gizlice silah sokulması için yapılan seferler, anlaşmaya çalışılan silah kaçakçıları, Başbakan'dan örtülü ödenekten istenen gerekli harcamalar, banka müfettişi, öğretmen ya da din görevlisi kimliği ile adaya yerleştirilen Özel Harp Dairesi mensubu askerler, silah taşımak için gereken teknelerin bulunabilmesi için Adnan Menderes'in aracı olduğu bazı armatörler ayrıntılarıyla anlatılıyor. Devlet içindeki bu bağımsız yapılanmanın, zaman zaman kontrol etme, denetleme görevini yerine getiren memurlar tarafından sekteye uğratılma ihtimali belirdiğinde, Menderes ya da çoğu zaman Zorlu (Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu), engelleri aşmalarını sağlıyordu. Örneğin Mersin Limanı'ndaki memurlar silah kaçıran gemi personelini kaçakçı zannıyla gözaltına aldığında, Zorlu bizzat telefon ederek görevlilere "Bu arkadaşlar altın bile kaçırsa biz göz yumuyoruz" talimatı vererek sorunları çözüyordu. *İstirdat: Geri alma.
... Yassıada duruşmaları da bitecek, Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan yargılama sonunda ölüm cezasına mahkum edilecek, cezaları da asılarak yerine getirilecekti. Gerçi, mahkeme çok daha fazla ölüm cezası vermişti ama Milli Birlik Komitesi, yalnızca bu üçünü onaylamıştı.
Sayfa 81 - Gürer Yayınları
Geri14
45 öğeden 41 ile 45 arasındakiler gösteriliyor.