Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Dördüncü Ağıt
Bir kukla: Dayanabilirim cansızlığına ve tellerine, yalnızca bir görünüşten ibaret olmana. En azından varolandır. Lambalar sönebilir; artık oyun bitti, diyenler olabilir bana,- sahnede boşluktan, kurşuni bir esintiden başka hiçbir şey kalmamış olabilir; belki yoktur artık yanımda, daha önce yaşamışların hiçbiri, ne bir kadın, ne de o kahverengi, şehla gözlü erkek çocuğu: Olsun. Yine de kalırım yerimde. Hep izleyici olabilirim çünkü.
Dördüncü Ağıt
Kim korkmamıştır otururken kendi kalbinin perdelerinin önünde? Ve açıldığında bunlar, yalnızca ayrılık sahnesidir ortaya çıkan.
Reklam
88 syf.
·
Puan vermedi
·
13 saatte okudu
i1655. Rilke den Duino Ağıtları’ndan başlayalım söze, “Bize kalan belki de Bir ağaç, bir yokuşun başındaki, her gün yeniden Görebileceğimiz; belki de bize kalan, geçmişin sokakları; Ve çeke çeke uzattığımız bağlılığı bir alışkanlığın…” (Birinci Ağıt) “Kabul ettiriyoruz birdenbire kendimizi rüzgarlara zorla, Ve çullanıyoruz üzerlerine kayıtsız göllerin, Bilincindeyiz aynı zamanda çiçeklenmenin ve solmanın.” (Dördüncü Ağıt) “Kim oturmamıştır ki kaygılı, perdesinin önünde kendi kalbinin?” (Dördüncü Ağıt) Türk okurunun, en sevdiği Batılı şairlerin başında gelir Rilke.. Yine ençok okunan yazarlardan olan Zweing'in kaleminden dinliyor, okuyor olucaz.. Etkileyici akıcı duru bir dille yazılmış bir eser okuduk. Zweing, Alman yazar şair Rilke için bize yansıttığı iki konuşma yer alıyor kitapta.. Zweing diğer biyografi gibi değilde, iki konferans metinlerinde olan konuşmasının yansıması olan kıtap Büyük usta Zweig 'in Tilke' nin sadece şiirinden etkilenmedğini Hali, tavrı durusu, yansıması, yaşamıyla duygusallığının birleşip şiirde nasıl dönüştüğünü, şiirin onun hayatınının en dışa vurulmuş hali olduğunu söyler okura.. Okunası bir kitap, bu kıyıda sizi bekliyor, okuyunuz..
Rilke'ye Veda
Rilke'ye VedaStefan Zweig · Edebi Şeyler Yayınları · 201584 okunma
Dördüncü Ağıt
Ne zamandır kışın gelmesi şu hayat ağaçlarına? Bilemiyoruz. Göçmen kuşların aksine, yoktur haber verenimiz. Hep gecikerek bu yüzden, acele yapışırız rüzgârların eteklerine, bizi hiç umursamayan bir dereye saçılmak için. Ama biliriz, çiçeklenmenin de, solmanın da ne olduğunu.
Reklam
Dördüncü Ağıt
Sen ki benim uğruma yaşamı, benimkini, öylesine acı tatmıştın, baba, ilk bulanık demini yudumlayıp zorlanışımın ve hep yeniden tadarak, ben büyüdükçe, bir yabancı geleceğin ağızda bıraktığı buruklukla dolu, benim çok bilmiş bakışımı sorgulardın,– babam, sen ki öleli beri, çok zaman umudumun içinde, benim içimde korkuyorsun, ölülerin ülkeler dolusu erincini veriyorsun bir parça alınyazım uğruna, hakkım yok mu? Ya sizler, beni sevmiş olanlar, o küçücük sevgi başlangıcı için, sizlere karşı duyduğum, ama durmadan koptuğum, çünkü ben severken yüzlerinizdeki uzay evrenler uzayına karışıp giderdi ve siz orada yoktunuz…
Sayfa 56 - Türkiye İş Bankası - Kültür YayınlarıKitabı okudu
227 syf.
·
Puan vermedi
Varsın ekmeği yarım kalsın da, hikayesi yarım kalmasın insanın.
Yarım asra yakın ömürde, yarım kalan bir sevda hikaye edilir Ağıtçı Kadın’ın ağzıyla. ~~Birinci yıl, “bugün” dedim. İkinci yıl, “yarın” dedim. Üçüncü yıl, “baharın” dedim. Dördüncü yıl, “kışın” dedim. Beşinci yıl, “uzakta” dedim. Altıncı yıl, “bari rüyada görsem” dedim. Yedinci yıl, “artık gelmez” dedim… Diyerek; bir gün Heves Ali’nin çıkıp geleceğine inanarak beklemekle geçen elli yıl. -Beklediği her gün için, hikayesi ile birlikte bir ölünün ardından ağıt yakıp elbisesinde bir sökük açan, açtığı sökükleri kalbine İşleyen Ağıtçı Kadın. -Bir sesin rüyasına kapılıp “ Elli yıldır sefer halindeyim güya, bir adım bile gitmedim kendimden uzağa” diyerek; Konya’dan Bursa’ya, İstanbul’dan Erzurum’a, Arkanya’dan Erguvan’a şehir şehir dolaşan, okunan her salâ da, çalınan her türküde ölü de olsa Heves Ali’yi arayan Ağıtçı Kadın. -Ucu kırık bir kalbin sesi ile; “ Ucunda ölüm var Heves Ali’im, ucunda elbette ölüm var. Gelmeyeceksen, elini son kez omzuma koymayaca, alnımı son kez öpüp yolculamayacaksan, bağışlanma dilemeyeceksen; adını aldığın Ali hakkına söyle bari: Sahiden sevdin mi beni? … Yazarın Aşıklar Bayramı’ndan sonra okuduğum ikinci romanı. Yine şaşırtmadı. Dilin yalınlığı, tasvirleri, akıcılığı ile gönlüme taht kuran bir Kemal Varol efsanesi diyorum. Şimdi sırada Babamın Bağlaması ile Yusuf’un hikayesine devam edeceğim Ben büyük bir hüzünle okudum ama size keyifli okumalar .
Kemal Varol
Kemal Varol
Ucunda Ölüm Var
Ucunda Ölüm VarKemal Varol · İletişim Yayınları · 20161,879 okunma
İNSANI ANLAMAYA ÇALIŞAN ŞAİR: İLKAY COŞKUN fatihtezce EYL 7, 2022 +Uç İlkay Coşkun’un 7.kitabı. Şair, bu kitabına ağırlıklı olarak 2016 sonrası şiirlerini alsa da 2005 ile 2020 arasında yazdığı şiirlerini de serpiştirmiş. Gözde, Gaye, Vefa, Hüzün, Vatan, Tekerrür, Küçürek olmak üzere 7 bölümden oluşan +Uç, 2020 yılında KDY Yayıncılıktan aynı anda
Dördüncü Ağıt
Yetişmekteydik elbet ve kimi zaman aceleciydik büyümekte, büyümüş olmanın dışında bir şeyleri bulunmayanları memnun edebilmek için. Oysa yalnız başımıza kaldığımızda hep kalıcılıktı peşinden koştuğumuz, yerimiz dünya ile oyun arasındaki bir ara-alandı; ta başlangıcından bu yana ancak tertemiz adımlara hazır bir yer.
Reklam
Dördüncü Ağıt
Anlayacaklardır şimdi ölmekte olanlar, nasıl bahanelerden ibaret olduğunu bütün yaptıklarımızın.
Dördüncü Ağıt
sen ki, öldüğünden bu yana umutlarımın ortasında, ta içimde nice korkular beslemektesin ölülerin umursamazlığıyla
129 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.