Herkesin malumu olan bir tanımlama vardır. Bu tanım: "Bu hayat bir imtihandır". Sanırım, bu noktada ufak bir güncelleme gerekmektedir. "Hayat açık-kitap imtihandır". Kul bu sınav boyunca Resulullah'ın (sav) hayatından istifade edip bunları hayatında tatbik etmekte özgürdür; hatta böyle yapmalıdır. Dolayısıyla hayatın en ince detaylarına varıncaya kadar Peygamber Efendimiz (sav)'in yol göstericiliğine muhtacız. Bu kitapta da Elbani (Allah ona rahmet etsin) evlilikle ilgili hadis-i şerifleri derlemiştir. Aşağıda bazılarını hafızada kalıcı olması ümidiyle not alacağım. Bazı hadis-i şerifler sadece mana olarak aktarıldı.
Gerdek gecesi, gelin ile damadın iki rekat namaz kılması müstehabdır.
"İçinizden biri hanımıyla temasta bulunduktan sonra, tekrar temas etmek isterse, iki temas arasında abdest alsın. (Bir rivayete göre;namaz, abdesti aldığı gibi abdest alsın) Müslim
İbn Ömer şöyle rivayet etmektedir:Babam (Hz. Ömer), Hz. Peygamber'e; "Cünup olarak uyuyabilir miyiz?" diye sorduğunda, Hz. Peygamber; "Evet, abdest aldığınız takdirde uyuyabilirsiniz (Bir rivayete göre; Abdest al, avret mahallini yıka, sonra uyu)" diye buyurdu.
Diğer bir rivayette: 'Evet, abdest aldıktan sonra, istenirse gusledene kadar uyunabilir" denilmektedir. - Müslim
İbn Abbas şöyle rivayet etmektedir:
-"Hayızlı olduğu halde hanımıyla münasebette bulunan kimse bir veya yarım dinar sadaka versin!'” Bütün Sünen sahipleri
Bir veya yarım dinar vermek, kefaret verenin durumuna bağlıdır. Zengin ise bir dinar, fakır ise yarım dinar vermelidir. Nitekim bazı hadislerde bu durum belirtilmiştir.
Ebu Said el-Hudrî şöyle anlatmaktadır:Bir kişi gelip Hz. Peygamber'e şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasûlü! Benim doğurgan bir cariyem var ve ben onunla münasebette bulunurken başkalarının yaptığı gibi azil yapıyorum.