Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Selami Çam

Selami Çam
@edipselami
Muallim-i edebiyye
Erciyes üniversitesi, Türk dili ve edebiyatı
Kahramanmaraş
Kahramanmaraş
17 okur puanı
Ocak 2019 tarihinde katıldı
184 syf.
·
Puan vermedi
Kendini Aramak
Kendini Aramakİhsan Fazlıoğlu
8.8/10 · 1.696 okunma
Reklam
184 syf.
·
Puan vermedi
İlim Kendin bilmektir, Aramayan Bilemez.
Kitap "insan nedir"? diye başlayarak bir sorgulama ve düşünme üzerine temellendirilmiş ve cevabın da yine insanın kendisinde olduğu anlatılmaya çalışılmıştır. böylelikle insanın kendisini sorgulayarak "kendini arama" macerası ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu arama ameliyesini kendisi ile başlatıp ve kendisi ile ilişkili olan her şeyin sorgulanıp ve yine kendisine bağlanıp sonuçlandığı bir fikir teatisi olarak, denemesel-makaleler şeklinde ortaya konarak anlatılmıştır. Eser biraz emek ve gayret istemektedir. Yan gelip yattığımız şekilde okuyabileceğimiz eserlerden değildir. Okuduktan sonra hocanın konularla ilgili videolarını da dinlerseniz anlattıkları biraz daha sizde somut hale gelecektir...
Kendini Aramak
Kendini Aramakİhsan Fazlıoğlu · Papersense Yayınları · 20141,696 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Kavram Olmadan Kavranamaz
Nasıl ki teleskop olamadan uzak cisimler, mikroskop olmadan yakın cisimler görülemezse; aklın gözü olan "kavramlar" olmadan da akıl göremez. Başka bir deyişle akıl yalnızca kavramına sahip olduğu şeyi görebilir.
336 syf.
10/10 puan verdi
Türk Dili Tarihi
Eser Türk dilini, tarihî süreç içerisinde Türkçenin dönemlerini tek tek ele alarak doyurucu bilgiler verip okuyucuyu sıkmadan sonuna kadar kendisini okutabilmiştir. Hatta bölüm sonlarına incelenen dönemle ilgili söyleşi ya da okuma parçası konarak okuyucunun ilgisi artırılmaya çalışılmıştır. Dönemle ile bilgiler daha kalıcı olması için tablolar şeklinde ortaya konarak daha anlaşılır kılınmaya çalışılmıştır. Anlayacağınız kitap karmaşık ve soyut dönem bilgilerin en somut bir şekilde gözler önüne serilmeye çalışılmıştır.
Türk Dili Tarihi
Türk Dili TarihiAli Akar · Ötüken Neşriyat · 2018125 okunma
Reklam
Kızılbaş adının kökeni
Vaktiyle bütün Türkmen oymaklarının kızıl börk(başlık) giydiğini yaygın İslami anlayışa mensup kesimlerin( Sünnilerin) zamanla bu giysi terk etmesi üzerine bilahare “Alevi” adıyla alınacak zümrelere “kızılbaş” denilmeye başlanmıştır. Alevi ve Bektaşiler Temelde aynı yapıya mensubiyet söz konusu olsa da Kızılbaşların (Alevilerin) bu yapının tabanına yani geniş halk kitlelerine , Bektaşiliğin ise bu yapını tavanını yani bu yapıya yön veren baba ve dedelerinin simgelediği gruptur. Türkmen gruplardan yerleşik hayata geçenler Bektaşiliği, göçebe hayatı yaşayanlar ve kırsal bölgelerde kalanlar ise kızılbaşlığı (Aleviliği) teşkil etmiştir.
...simyacılar ve sonunda bir gün madenleri arıtmanın aslında insanın kendini arındırmak olduğunu anlıyorlardı...
ilmiyle âmil olmak
“Hikmet dünyanın anahtarıdır. Modernliğin insanı hapsettiği demir kafesi açacak anahtar da işte bu hikmettir. Bu Hikmetin özü de ilim ile amelin birleştirilmesiyle olur.Yani İnsanın ilmi ile âmil olması gerekmektedir.”
288 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Din ü Hikmet
Kitap iki zıt kavram olan geleneksel ile modernite üzerinden, “kaybolmuş hikmeti” yeniden keşfetme ve böylelikle varoluşdaki öze dönüşü yakalamak için öncelikle kavram düzeyinde bizi bir okuma, anlama, düşünme ve yorumlama noktasına çekmektedir. Sonra da aslında hikmetin insanlığın genel ahlak ve maslahatının ortak görüşü olduğu vurgulanmaktadır. Modernite ise insanı bu ortak görüşten uzaklaştırarak insanı bir mekanik yapıya sokarak Hikmet’ten uzaklaştırdığı anlatılmaktadır. “Hikmet müminin yitik hazinesidir nerede görürse onu alsın” hadisinden hareketle hikmetin aslında anonim ve evrensel bir şey olduğunu ortaya koyuyor. Din, genel olarak tikel boyutta “Şeriat” tümel boyutta ise “hikmeti” ifade eder. işte bu mihver çerçevesinde Bedri hoca din-ahlak-hikmet üçgeninde hikmetin özü “Hüsn=güzellik” ve her şeyin bu çerçevede nizam bulduğu dile getirmiştir.
Modernliğin Hikmetinden Sual
Modernliğin Hikmetinden SualBedri Gencer · Kadim Yayıncılık · 201644 okunma
Bilmek ve Eylemek
“Akıl ölüdür ki bilgi ile hayat bulur; bilgi ölüdür ki arzu ile dirilir; arzu cılızdır ki okumak ile güçlendirilir; okumak örtülüdür ki münazara ile açığa çıkartılır; münazara verimsizdir ki ancak eylem ile üretilir; o kadar ki en nihayetinde bilgi ile eylem bir araya geldiklerinde beraberce çoğalır ve görünür kılınır.”
38 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.