PKK-TİKKO Çatışması ve Doğan Köyü Katliamı
İbrahim Kaypakkaya öncülüğünde yola çıkan TİKKO, silahlı mücadeleye başladığı tarihten itibaren, faaliyet alanı olarak Dersim'i seçmişti. Dev-Yol'la birlikte Dersim'de geniş bir kitle desteği bulan örgütlerden birisi de TİKKO idi. Silahlı mücadeleyi benimseyen TİKKO, özellikle Dersim kırsalında son derece etkiliydi. PKK'nın, TİKKO mensubu ya da sempatizanı olan 15 kişinin ölüm kararını aldığı bilinen bir durumdu. Bu isimlerden birisi de Doğan Köyü'nden Murat Kahraman' dı. Aynı köyden ve çocukluk arkadaşı olup, PKK'da grup komutanlığı yapan Koçer (kod) Erdal Benler ve örgütün o dönemdeki Çemişgezek sorumlusu Ekrem (kod) tarafından konuş­mak üzere davet edilen Murat Kahraman, PKK içerisinde zorla alıkonulmuştur. 8-9 gün boyunca işkence edilmesine rağmen PKK'ya boyun eğmeyen Murat, infaz edilmesine yakın bir saatte kaçarak ellerinden kurtulmuştur. (Murat Kahraman' a uygulanan işkence, PKK tarafından kaçırılan ve "zorunlu askerlik" adı altında ikna edilmeye çalışılan Pertek'in Kürmeş Köyü'nden dört gence izlettirilmiştir. Daha sonra bu gençlerden üçü de kaçarak örgütten kurtulmayı başarmıştır.)
"Güneş bile yok sayılır burada; ne doğan ne batan güneş. Çevrende güneşi alınmış bir sürü Nuri. Bozkır mı? Bozkır bütün Nurilerin içinde. Yoksa, yoksa sen de mi Nurileşiyorsun? "
Reklam
Ertesi günün yılgısı şimdiden çökmüştü içine. Yarın, doğan günle birlikte yine başlayacaktı her şey. Da ha ne kadar dayanabilirdin? Yine aynı şeyleri yapmaya kalkarlarsa, aynı direnci gösterebilecek miydin? Direnmen nereye kadar sürebilirdi?
Sayfa 247 - Can Yayınları 15. Baskı 1992Kitabı okudu
Güneş bile yok sayılır burada; ne doğan, ne batan güneş.
Sayfa 238 - Can Yayınları 15. Baskı 1992Kitabı okudu
Allah ŞAHADETLERİNİ kabul etsin.
MEKANLARI CENNET OLSUN 2015-2016-2017 YILI TEMMUZ AYINDAN BERİ 1170 VATAN EVLADI ŞEHADETE ERDİ 1-ŞEHİT POLİS MEMURU BÜNYAMİN TORĞUT 2-ŞEHİT POLİS MEMURU OKAN ACAR 3-ŞEHİT POLİS MEMURU FEYYAZ YUMUŞAK 4-ŞEHİT UZMAN ONBAŞI MÜSELLİM ÜNAL 5-ŞEHİT ASTSUBAY MEHMET YALÇIN NANE 6-ŞEHİT POLİS MEMURU TANSU AYDIN 7-ŞEHİT ASTSUBAY İSMAİL YAVUZ 8-ŞEHİT UZMAN
250 syf.
·
Puan vermedi
Editör'den: Savaşa Hayır!
Tıs yok! Arkadaşlar uyardı, yazımı yazmam gerekiyormuş. Ne yazayım diye düşünüyorum. Önemli bir edebiyat olayı oldu mu geçen ay? Düşündüm, yeni birkaç dergi falan, ama heyecan yok. Edebiyat aleminde anlayacağınız tıs yok. Kendi imzamı da atarak, Edebiyatçılar Derneğinin bildirisini yayımlıyorum. Savaşan Bir Dünya İstemiyoruz Edebiyat insanın ve dünyanın çoğalmasından, savaş kısırlaşmasından beslenir. Edebiyat insanın ve dünyanın ayrıntılarını ortaya çıkarır, savaş yok eder. Edebiyat demokratiktir, savaş antidemokratik. Edebiyat dünya barışına hizmet eder, savaş silah tüccarlarına. Edebiyat tüm insanların bu dünyadan eşit pay almasını ister, savaş ise güçlünün eline geçmesini. Edebiyat dünyaya bir armağandır, savaş insanlık suçudur. Bu suçun bir parçası olmamak için savaşa hayır... Savaşsız bir dünya için barış kültürü! Edebiyatçılar Derneği İmzası olan edebiyatçılardan bazıları: Aysu Erden, Nalan Barbarosoğlu, Özcan Karabulut, Kemal Gündüzalp, Gökhan Cengizhan, Ferda İzbudak Akıncı, Mehmet Zaman Saçlıoğlu, Hüseyin Peker, M. Sadık Aslankara, Mehmet H. Doğan, Turhan Günay, Cem Erciyes, Semih Poroy, Ahsen Erdoğan, E. Bülent Yardımcı, Altay Ömer Erdoğan, Dinçer Sezgin, Erdal Öz, Namık Kuyumcu, Halil İbrahim Özcan, Hayri K. Yetik, Eray Karınca, Zeynep Aliye, İsmail Gümüş, Hüseyin Yurttaş, Zafer Doruk, Alper Akçam, Faruk Şüyun, Cihan Demirci, Sevgi Özel, Mevlut Kaplan, Hasan Özkılıç, Talip Apaydın, Sultan Su Akar, Ahmet Yıldız, Mustafa Şerif Onaran, Özgen Seçkin, Haydar Ünal, Orhan n Tüleylioğlu, Aydın Şimşek, Ahmet Günbaş.
E Aylık Kültür ve Edebiyat Dergisi  Sayı - 47
E Aylık Kültür ve Edebiyat Dergisi Sayı - 47E Aylık Kültür ve Edebiyat Dergisi · 20021 okunma
Reklam
209 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.