Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
"Cahiller arasında yaşayan özgür bir insan mümkün mertebe onların yapacağı iyiliklerden uzak durmaya bakar."
...biz bir şey için çabalıyorsak, onu istiyor­sak, ona iştah kabartıyorsak, yani onu arzulu­yorsak, bunu o şeyin iyi olduğuna hükmettiğimiz için yapmıyoruz; tersine bir şeye çaba harcadı­ğımız, onu istediğimiz, ona iştah kabarttığımız, yani onu arzuladığımız için o şeyin iyi olduğuna hükmediyoruz.
Sayfa 214 - Alfa Felsefe.
Reklam
...susmak da konuşmak da insa­nın elinde olsaydı bu dünya sahiden çok daha mutlu bir dünya olurdu. Ama yaşam bize defalar­ca göstermiştir ki , insan dilinden başka her şeye daha çok hakim ve başka her şeyi yapabiliyor da bir tek arzularına gem vuramıyor.
Sayfa 204 - Alfa Felsefe.
Tanrı tarafından ulu armağanlarla donatılmayı bekleyen insanlar erdemin hakiki değerinden ne kadar uzaklar; sanki erdem ve Tanrı'ya hizmet başlı başına mutluluk... değilmiş gibi.
Sayfa 191 - Alfa Felsefe.
Otunu ye, suyunu iç:))
Buridanus'un eşeği paradoksu: İki seçim arasında akılcı bir karar alamayan insanlann durumu, canı hem önüne ko­nan samanı yemek hem de su içmek isteyen ve ikisi arasın­da eşit derecede bir kararsızlık yaşayan eşeğin durumu...
Sayfa 186 - Alfa Felsefe.
...fikir ayrılıklarının çoğu...insanın zihnindekini doğru bir şekilde aktaramamasından veya baş­kasının zihnini saçma sapan okumasından.
Sayfa 178 - Alfa Felsefe.
Reklam
İşte bu! “Yaşamın özü, amaçsızca ve belirsizce süregitmesidir.”
Spinoza’yı bir gün örümcek ağlarına sinekler atıp, nasıl hayatları için ölümüne mücadele ettiklerini seyrederek çocuk gibi kahkahalarla gülerken yakaladım... Bu anekdot, Spinoza adlı, 17. yüzyılın “dönek Yahudi”, “lanetli” filozofunun portresinin ana çizgilerini gözlerimiz önünde kurmaktadır: Hayat, her şeyin varlığını sürdürmek için belirsizce ve sonsuzca harcanan bir çabanın (conatus adını verir bu çabaya) süregidişidir... Yani sonsuzca bir akış... Tschirnhaus’un bahsettiği çocukluğu bu düşünürün inanılmaz güçteki düşüncesinin temel unsuru haline getiren işte bu özelliği, yani doğada mutlak bir masumiyeti varsaymasıydı. Bize belki bir “zalimlik” belirtisi olarak görünebilecek bu anekdot, Ethica yazarının asırlar öncesinden bize gönderdiği bir mesajdır aslında: Yaşam hiçbir surette “iyilik” ve “kötülük” terimleriyle sorgulanamaz. Hayat sürer... Yaşamın özü, amaçsızca ve belirsizce süregitmesidir.
Nasıl ki ışık hem kendisini hem de karanlığı açığa vuruyorsa, aynı şekilde hakikatin kendisi de hem kendisinin hem de yanlışlığın ölçütüdür.
Sayfa 170 - Alfa Felsefe.
Sadece özgür insanlar birbirlerinin kadrini bilirler.
Bildiğimi bildiğini bilmiyordum Spinoza:))
...zihin fikri, yani fikrin fikri, fikrin özünden başka bir şey değildir... bir kimse bir şeyi bilirse, bundan dolayı o şeyi bildiğini de bilir ve aynı zamanda bildiğini bildiğini de bilir...
Sayfa 147 - Alfa Felsefe.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.