Mutlu Yaşam Üzerine – Yaşamın Kısalığı Üzerine, okuduğum ve üzerinde uzun uzun düşündüğüm kitaplardan biri oldu. Özellikle “Yaşamın Kısalığı Üzerine” bölümü, hayatın aslında kısa değil; çoğu zaman bilinçsizce tüketildiği fikrini çok etkileyici bir şekilde ele alıyor. Seneca, insanların yıllarını gerçekten yaşayamadığını, zamanlarını ertelemelerle, gereksiz uğraşlarla ve başkalarının beklentileriyle harcadığını anlatırken insanı kendi hayatını sorgulamaya itiyor.
Kitap boyunca altını çizdiğim pek çok cümle oldu. Bazı satırlarda kendimi, bazı satırlarda ise çevremdeki insanları gördüm. Özellikle zamanın para ya da başka herhangi bir şeyden daha değerli olduğu düşüncesi, kitabın en güçlü mesajlarından biri. Çünkü kaybedilen birçok şeyi geri kazanmak mümkünken geçen zamanı geri getirmek mümkün değil.
Yüzyıllar önce yazılmış olmasına rağmen günümüz insanına hâlâ hitap eden, sade ama derin bir eser. Hayatın koşuşturması içinde zamanın değerini unutmaya başladığınızı hissediyorsanız mutlaka okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Bana göre bu kitap, sadece bir felsefe metni değil; yaşamı daha bilinçli sürmek için okunabilecek önemli bir rehber niteliğinde. Özellikle “Yaşamın Kısalığı Üzerine” kısmında öğrenilecek ve üzerine düşünülecek çok şey var.