Metin Varol'un "Zerdüşt; Yaşamak İstiyorum Dedi" adlı romanı, insanın toplumsal baskılar altında kendi olabilmesi ve özgür bir şekilde anlamlı bir hayat yaşayabilme mücadelesi üzerine felsefeli sorgulamalar içeren bir eser. Romanın merkezinde olan Zerdüşt, toplumun dayattığı sınırların dışına çıkarak özgür ve anlamlı bir hayat yaşamak isteyen bir karakter olarak karşımıza çıkıyor. Bu yönüyle eser, bireyin varoluş sancılarıyla toplumsal baskılar arasındaki çatışmayı felsefi bir dille anlatırken, bunun yanı sıra bireyin kendisi olmabilmesini, özgür ve anlamlı bir hayat yaşabilmesini engelleyen otoriteye karşı eleştirel bir bakış sunuyor. Eserin anlatım dilinin klasik olay örgüsünden ziyade, düşünsel bir atmosfer ve içsel monologlar içermesi nedeniyle, eser bazı yerlerde ağır bir şekilde ilerliyor. Bu durum kimi zaman okumayı zorlaştırsa da, felsefi ve psikolojik derinlik arayan okurların bu kitabı seveceğini düşünüyorum. İyi okumalar.
Kütüphane Kedisi – Alex Howard
“Kütüphanenin gerçek sahibi kim?” derseniz… kesinlikle bu kedi!
Bu kitapta rafların arasında gezen, Nietzsche okuyan, arada böcek yiyen, pastırma kokusunu kilometrelerce öteden alan aşırı entelektüel bir kediyle tanışıyoruz. Kütüphaneye gelen herkesi gizlice izleyip içinden yorum yapan bu kediyi okurken hem kahkaha attım hem de “bu kedi herkesten daha zeki olabilir mi?” diye düşündüm.
Alex Howard o kadar tatlı bir atmosfer kurmuş ki, okurken elimden bir an olsun bırakamadım .
Kitapları, kedileri ve hafif felsefeli, hafif komik hikâyeleri seviyorsanız… bu kedi sizi kesinlikle eğlendirir.
Okuyun, sonra kütüphanedeki tüm kedilere saygı duruşunda bulunun.
Bazı hikâyeler tam tahmin ettiğin gibi ilerler. Bazılarıysa son sayfada tüm bildiklerini sorgulatır. 🤯
Ters köşeleri seviyorsan, seni sonuna kadar merakta bırakacak 3 kitap önerisini keşfetmeye hazır ol!
Tanıtım bülteninden;
Shakespeare oyunları ve şiirlerinde insanlık durumlarını dile getiriş gücüyle yaklaşık 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeyi sürdüren efsanevi yazar, Kral Lear'de yozlaşan dünyanın çaresi olmayan çöküşünü ele alır.
Bu oyunun kurgusu, karakterleri, felsefeli konuşmaları, evrenselliği ve zaman aşımına uğramayacak insani boyutuyla ortaya çıkan görünüm, Shakespeare'in hiçbir tragedyasında görülmeyen ölçülere ulaşır. Bu tragedyanın yapısına iyice kaynaşmış olan grotesk özellikler, tragedya-komedya ikilemi, Kral Lear'in kendine özgü niteliklerinin başında yer alır.
Ülkesini ölmeden önce üç kızı arasında paylaştırmak isteyen bir Kral ama bunu yaparken sevgi sözcüklerine kanan bir baba.
Aslında kitapta iki hikaye var. Biri Kral Lear ve kızları diğeri Gloucester Kontu ve oğulları. Bu iki hikaye hem kendi içinde hem de birbiriyle bağlantılı olarak çok etkileyici bir şekilde işlenmiş. Bu kitabı kesinlikle sizlere de tavsiye ediyorum ve keyifli okumalar diliyorum.
Kral LearWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,4bin okunma
Kral Lear’de yozlaşan dünyanın çaresi olmayan çöküşünü ele alır. Oyunun kurgusu, karakterleri, felsefeli konuşmaları, evrenselliği ve zaman aşımına uğramayacak insani boyutuyla ortaya çıkıyor..
Kral LearWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,4bin okunma
Kötümser bakış açısı ile tanıdığımız yazarımızın sanki bizlerle dalga geçer gibi mutluluk üzerine açıklamalarda bulunması baya bir ironik. Ne yalan söyleyeyim ben içindekilerden çok etkilendim. Sayfaları çizip çizip durdum sürekli. Haklı mı yine haklı :) Mutlu olmak bir sanat, teknikleri de var fakat bende bu sanata yetenek ve istek yok galiba. Yine de aklımızın bir köşesinde dursun okuduklarımız.
İvan Turgenyevin,gençler- nihilizm
yaşlılar- gelenek ve normları arasındaki çatışmayı ele alan harikulade kitap. kitapta iki dostun başından geçen kısa süreli ve bol felsefeli olaylar ele alınmaktadır. sn. petersburg'da okuyan arkady ve bazarov adında 23 yaşında iki dost, okul tatilinde ailelerini ziyarete gitmek ister. bazarov önce yolunun üzerindeki arkady'nin ailesine uğramak ister. işte kitap tam burada başlar.
İki farklı yaşam, iki farklı hayaller, iki farklı aile etrafında sürükleyen bir kitap.
biri savaşçı, hayatın ona sunduğu çizginin dışına çıkmayı tercih eden, maceradan kaçmayan, bir kadının bir anda savunduğu değerleri altüst ettiği bir nihilist.
Babalar ve OğullarIvan Turgenyev · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202555,9bin okunma