Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bizler birileri olmak isteyen Hiç kimseleriz.
NE YAZIK Kİ
Zaten yüzyılımız insanlarının hangisinde bir fobi yoktu ki! Bizim memleketimizde ise bu ruhsal hastalık kadar doğal bir şey olamazdı.
Reklam
Freud için açıklanması gereken şey, bir kimsenin neden fobi sahibi olduğu değil, herhangi bir insanın fobi sahibi olmaktan başka bir şey yaşamaktan kendini nasıl alıkoyduğudur.
Sayfa 29
Diğer bir deyişle fobi, kişiyi kendi öğrenme merakından korur.
Sayfa 26
İnsanın kendi dört duvarı arasında güvende olduğu kuruntusu, diye düşündü ürpererek. Buna inanmasanız iyi olur.
Sayfa 67
Bir çocukla bir yetişkinin korkuları arasındaki fark işte bu, diye düşündü Sarah, gözünü kırpmadan rüzgârı dinlerken. Çocuklar gerçeküstü şeylerden, uçan gizemli adamlardan, gardıroptaki canavarlardan korkarlar ama anneleriyle babalarının onları dünyadaki kötülüklerden koruyacaklarına inandıkları için yeniden uykuya dalarlar. Karanlık pencerenin ötesinde pusuya yatmış gerçek tehlikeli yaratıklardan bihaberdirler çünkü. Kara adam ya da olabilecek en korkunç canavardan daha karmaşık olan korkuları bilmezler. Çünkü bu canavarlara bir ad koymak için ne kadar uğraşırsak uğraşalım onların ne yüzleri vardır ne de ete kemiğe bürünmüşlerdir.
Sayfa 33
Reklam
ÖZEL (SPESİFİK) FOBİLER Bu tür anksiyete bozukluklarında belirli bir durum ya da nesneye yönelik irrasyonel ve güçlü bir korku yaşanır. Özel fobilerin dört büyük türü vardır. Birçok insan aynı katego­ ri içinde birden fazla fobi yaşayabileceği gibi, birden fazla kategoride farklı fobilere sahip olanlar da vardır. Durum­ sal fobi, bbbi fobi, doğal çevreyle ilgili ve hayvanlarla ilgili fobiler olmak üzere dört ana türde değerlendirilir. Hangi kategoriden olduğu önemli olmaksızın, özel fo­ • biler, benzer belirtiler gösterirler: Bireyin korktuğu nesne ya da durumla karşılaşhğında çok şiddetli korku, panik ve dehşet duygulan Nefes darlığı, çokça terleme, uyuşmuşluk hissi ve baş dönmesi gibi panik atak benzeri belirtiler Korktuğu nesneden kaçmak için günlük hayat düzeni­ ni bozacak derecede çabalar göstermek Bireyin korktuğu nesne ya da durumla bir sonraki kar­ şılaşması hakkında düşünmesi ve bu kaçınılmaz son hakda senaryolar üretmesi
İçimizdeki çocuk bizimle sürekli konuşuyor. Ama nasıl? İster psikolojik ister fiziksel olsun, bizim hastalık dediğimiz şeyle. Sesini bize duyuramayınca bedenimizi araç olarak kullanıyor mesela; bedenimiz üzerinden bir mesaj iletmeye çalışıyor. Depresyon, anksiyete, fobi, kompleks gibi isimler verdiğimiz durumlar üzerinden iletmeye çalışıyor. Bunların her biri, konuşamadıklarımızın bizim yerimize konuşması. Erteleme de aynı şekilde, bize sesini duyuramamış iç çocuğun bizimle konuşmaya çalışması. Ama burada konuşamadığımız içimizdeki anne-baba değil, içimizdeki çocuğun “konuşamadığı” her zaman. İçimizdeki çocuğun bize normal yollarla duyuramadığı. Eğer otoriter iç sesi yavaş yavaş kısarak, bastırılmış doğal iç sesi ayırt etmeye başlarsak, doğal olan biçimde onu konuşurken duyabilirsek, o zaman bize sesini duyurabilmek için bu yollara başvurmaya ihtiyacı da kalmayacak.
Sayfa 17
Sosyal fobi tedavi edilmezse ne olur? Tedavi edilmeyen sosyal fobi, kişinin yaşamında bir çok olumsuz duruma yol açar. Araştırmalara göre hastaların %92'sinin meslek hayatlarında, %85'inin akademik performanslarında, %70'inin ise arkadaşlık kuramama, karşı cinsten biriyle birlikte olamama gibi sosyal ilişkilerinde bozulma görülmektedir
Sosyal fobi kaç yıl sürer? Psikoterapi, sosyal fobi tedavisinde etkili bir yöntemdir. Genellikle ''bilişsel-davranışçı terapi'' denilen psikoterapi yöntemi uygulanmaktadır. TEDAVİ NE KADAR SÜRER? Rahatsızlığın tekrarlamaması ve iyilik halinin sürmesi için tedavi en az bir yıl kadar sürmektedir.
Reklam
Sosyal fobi kendi kendine geçer mi? Sosyal fobiler nadiren kendiliğinden kaybolurlar. Terapi tedavisi uygulanmadığı takdirde hastalık belirtileri (semptomlar) özellikle yetişkinlik döneminde kalıcı olur. Profesyonel bir tedavi uygulanırsa iyileşme ihtimali yüksektir.
Sosyal fobi kimlerde görülür? Sosyal fobi iki şekilde görülür. Korkular bir çok toplumsal durumları kapsıyorsa yaygın tip, bazı durumları kapsıyorsa (Başkalarının önünde imza atmak, yemek yemek, konuşma yapmak gibi) yaygın olmayan tiptir. Ne sıklıkta görülür? SF'nin yaşam boyu görülme oranı % 2-13 arasındadır.
Sosyal fobi tehlikeli mi? Sosyal fobi tehlikeli mi? Sosyal fobi sonucu ortaya çıkan sorunlar çevrenin değil bireyin hayatını olumsuz etkiler. Tehlikeli değildir ancak sosyal yaşamı olumsuz etkileyen bu sorun tedavi edilmediği durumda panik atak, depresyon gibi sorunlara da neden olabilir.
Sosyal fobi nasıl geçer? Sosyal fobiyi yenmek için kesin veya anlık çözüm yoktur. Sosyal fobinin tedavisi için, diğer özgül fobiler için olduğu gibi, ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Fobilerin yenilmesi için en etkili tedavi yöntemi maruz kalma terapisi (exposure therapy) ve bilişsel davranışçı terapidir
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.