Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
368 syf.
·
Puan vermedi
"Türk okulları ve Türk gazeteleri kapatıldı ve Bulgar okul çocuklarına Türklerden nefret etmeleri öğretildi."
Kemal H. Karpat
Kemal H. Karpat
"Balkanlarda Osmanlı Mirası ve Milliyetçilik" farklı zamanlarda yazılmış makalelerin derlenmesiyle oluşturulmuş. Kitap genel olarak, Osmanlı Devleti'nin 17-18.yy den sonraki döneminde Balkan devletleriyle ve Balkan topraklarıyla gelişen ilişkilerine odaklanıyor. Milliyetçilik anlayışının gelişmesinden sonra bu olgunun Balkan devletlerindeki yansıyışlarını ve her birinin ulus devlet olma konusundaki ihtiraslarından dolayı Osmanlı'dan kopuşlarını anlatıyor. Yazarımız, birçok Balkan milletinin bir diğer ortak özelliğinin de Osmanlı Devleti'ndeki ayaklanmalarına ve özerkliklerine meşruiyet getirmek için sahte bir milli tarih anlayışı yaratması ve etnik kimlikler oluşturması olduğundan bahsetmiş. Aynı zamanda kitap, Bulgaristan veya Yunanistan gibi ülkelerin Türklerin ve Müslümanların dini ve milli kimliklerini yok sayıp onlara yaptıkları zulümleri ve yürüttükleri kirli politikaları da göz önüne sermiş. Türkiye'de çok konuşulmayan, yazılmayan ve bilinmeyen Gagauzların tarihi hakkında da okunması gereken yazılar yazmış. Konuya ilgisi olan okurlarımıza tavsiye ederim. Okurken yer yer sıkılsam da Karpat her Türk'ün bilmesi gerektiğini düşündüğüm tarihi olaylara da değinmiş.
Balkanlar'da Osmanlı Mirası ve Milliyetçilik
Balkanlar'da Osmanlı Mirası ve MilliyetçilikKemal H. Karpat · Timaş Yayınları · 201238 okunma
BÜKREŞ ELÇİLİĞİ Hamdullah Suphi'nin Türk Ocağı'nın kendisini feshetmesinden sonraki ilk günden itibaren dış göreve gönderileceğinin haberleri basında görülmüştür. Hakkındaki ilk haber Kahire Büyükelçiliği'ne tayin edileceği hususundadır. Daha sonra Viyana'ya sefir tayin edildiği ileri sürülmüştür. Kendisine, Kahire, Belgrad ve
Reklam
Gagauzların Büyük bir kısmı Rum Metropolitliği'ne bağımlılıklarını sürdürmüş, Karamanlıca adı verilen Grek harfleriyle yazılmış Türkçe dini kitapları okumuşlardır.
Sayfa 39 - Türk Ocaklar Kayseri Şubesi YayınlarıKitabı okudu
Rus Pravoslav Kilisesi
Her ne kadar başlangıçta Bizans misyonerlerinin etkisinde kalmışlarsa da, 1770'lerde Besarabya'ya yerleştikten sonra Rus papazlarının etkisiyle Pravoslav dini denilen Rus Hıristiyanlığı Gagauz Türkleri üzerinde etkili olmaya başlamıştır. Bugün aralarında Babdist ve Adventist Protestanlık da belli bir seviyeye ulaşmışsa da, Gagauzların çoğu Ortodoks olup Moskova Patrikliğine bağlıdırlar.
Gagauzların Dini
Komşu milletlerin( Slav, Romen, Bulgar, Yunan) Tanrı terimi yerine Boje, Domn, Dumnezen, Teos gibi kelimeleri kullanmalarına karşın Gagauzlar Allah terimini kullanmaktadırlar.
Sayfa 89 - Ötüken Neşriyat