Gönderi

Işığın bitkilerin büyümesi üzerindeki etkileri Darwin'i heyecanlandıran bir konuydu, oğlu Francis de onun gibi bu konuya ilgi duyuyordu. Son kitabı The Power of Movement in Plants'te (Bitkilerde Hareket Gücü) Darwin şöyle yazar: “Bir kısmı yatay ışığa doğru eğilmeyen ... [bitki] son derece azdır.” Lafı dolandırmadan söyleyecek olursak: Bitkilerin hemen hepsi ışığa doğru eğilir. Bunu pencereden gelen güneş ışınlarına doğru eğilip dönen ev bitkilerinde her zaman görürüz. Bu davranışa fototropizm adı verilir.
·
117 görüntüleme
Dernhelm okurunun profil resmi
Alıntıda fototropizm davranışı sergilemeyen çok az bitki olduğu söylenmiş, bunun üzerine bu bitkilerle ilgili şöyle bir soruyla karşılaştım: "Işıktan kaçıyorsa, büyümek için ışığa ihtiyacı da yoktur denilebilir mi? Bitki doğasına ters değil mi bu? Bitki=Fotosentez olarak gördük hep." Alıntınızı okuduktan sonra çok kısa bir araştırma yaptığımda parazit bitkilere rastlamıştım. Kitapta bu bitkilerden daha detaylı bir şekilde bahsediliyor mu acaba?
Ahmet okurunun profil resmi
Paylaştığım alıntının olduğu bölümde (Bitkilerin Gördükleri) fototropizm davranışını sergilemeyen bitkilerle alakalı fazladan bir bilgi yok. Ancak başka bir bölümde (Bitkilerin Kokladıkları) parazit olarak yaşayan bir bitkiyle alakalı şöyle bir bölüm var: 'Cuscuta pentagona alışık olduğunuz bitkilerden değil. Boyu bir metreye kadar ulaşabilen, beş yapraklı küçük beyaz çiçekler veren, Kuzey Amerika'nın her yerinde rastlanan turuncu renkli, cılız bir sarmaşık. Cuscuta'nın (küsküt) belirgin özellikleri, yapraksız oluşu ve klorofile sahip olmadığı için yeşil renkte olmayışıdır. Klorofil bitkilerin güneş enerjisini emerek fotosentez yapmalarını, yani ışığı şeker ve oksijene dönüştürmelerini sağlayan bir pigmenttir. Küsküt birçok bitkinin gerçekleştirdiği fotosentez işlemini gerçekleştiremez, yani ışıktan kendi yiyeceğini üretemez. Bu verilerden yola çıkarak küskütün açlık çekeceğini düşünürüz, ama öyle olmaz, aksine serpilip büyür. Küsküt hayatını başka şekilde sürdürür: Yiyeceğini komşularından sağlar. Küsküt bir asalak bitkidir. Hayatını sürdürmek için bir konakçı bitkiye sarılır ve o bitkinin damar sistemine bağlanarak besinini emer. Yaygın olarak bağbozan adıyla bilinen küsküt çiftçilerin başına beladır ve ABD Tarım Bakanlığı'nın “zararlı ot” olarak sınıflandırdığı bitkiler arasında yer alır. Ama küskütü asıl ilginç kılan, yemek konusunda öncelikleri olmasıdır: Saldıracağı komşu bitkileri seçer.'
2 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.