Gönderi

Bütün Dünya'ca Moğollar'ın Türklük'le alakası bulunmadığı söz götürmez bir gerçektir. Bunlar sarı ırktandırlar. Ancak azlık olmalarına rağmen bir devirde fevkal 'ade muharib kaabiliyeti gösterdiklerinden önlerine büyük Türk kitlelerini katıp Batı 'ya doğru sürüklemişler ve onlardan - çok kere- asker olarak istifade etmişlerdir. Kurmuş oldukları devletlerin bir müddet sonra -hanedan dışındaki kısmıyla- türkleşmesi bunların Türk zannedilmelerine amil olmuştur. Fakat Kemalist İnkılabın tarih telakkisinde İslam' dan evvelki Türk tarihinin vak' a ve şahsiyetlerini mübalağalandırmak mantığı cari olduğundan "Moğol Tarihi" baş tacı edilmiş ve bunların Türklükleri (! ..) Dünya ilim alemini güldürecek bir mantıksızlıkla iddia edilmiştir. Bu telakkinin moda haline getirilmesinden sonradır ki, Türk çocuklarına İslam Tarihi 'nde sadece nefret ifade eden "Cengiz" ve "Hulagü" gibi isimler takılmaya başlanmıştır. Fakat bu cereyanın en talihsiz tecellisi Moğollar'ın Türk sanılmasından ziyade Moğolca'nın da Türkçe kabul edilişiyle lisanımızda hayat dolu nice kelimenin terkedilerek bunların yerine kadim Moğolca' dan kelime ikaame etme hususundaki resmi gayret olmuştur. Gerçekten bugün menşe'lerinin Moğolca oldukları ve Moğollar'ın da türklükle hiçbir alakaları bulunmadığı gerçeği gözden kaçırılarak lisanımıza zorla sokulan ve "Divan-ı Muhasebat, Mahkeme-i Temyiz, Şura-yı Devlet, Umumi Hey'et" gibi kelime ve tabirlerin yerine cebren ikame edilen "Yargıtay, Danıştay, Kurultay" gibi kelimeler bu cereyanın meş'um hatıralarıdır. Bunların baş tacı edilmesi de hiç şüphesiz mukaabillerinin Arapça olmasındandır. Arapça'dan nefret ise, O'nun Kur'an lisanı bulunmasındandır. Binaenaleyh bu hareketin temel husumet noktasının Kur' an ve İslam olduğunda şüphe yoktur.
··
496 görüntüleme
zülfikar okurunun profil resmi
Bu Moğol insan isimlerini niye kullanıyoruz diye düşünüp bir türlü sebep bulamamıştım. Cengiz, Oktay, Çağatay, Batu(han), Berk(e), Olcay(to), Timuçin, Kubilay.. Hepsi Cengizhan'ın hanedanından. Nişanyan da adlar sözlüğünde ilk kullanımlarını 1934'te vermiş. Demek böyle ideolojik bir kökeni varmış. Ben de bu Moğollar bize nerede iyilik yaptı diye düşünüyordum.
2 önceki yanıtı göster
Serhat okurunun profil resmi
Bu konularda konuşulunca Moğolcadan yargıtay, Danıştay gibi isimlerin alınması eleştiriliyor genelde. Fuad Başgil ve Sami Banarlı'nın kitaplarında özel isimlerin alınmasına dair bir bilgi yoktu. Ya fark etmemişler ya da bunu dile getirmek istememişlerdir. Bu detayı ilk defa Mısıroğlu' nda gördüm ve parçaları birleştirince dediğin gibi haklı görünüyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.