Bilmem anlatabiliyor muyum?
"Bir gün Necip Fazıl Kısakürek paylaşıyorsun bir gün Nazım Hikmet Ran Başka bir gün Aziz Nesin 'den paylaşım yapıyorsun bir gün Hüseyin Nihâl Atsız bir karar versen artık. Kusura bakma ama seni takibi bırakıyorum." deyip engelleyen arkadaşa cevabım şudur ki: Edebiyatın ideolojisi yoktur bana göre. Güzel her yerde güzeldir. Doğru her yerde doğru. Kimi okuyup kimi okumayacağıma ben karar veririm!
İnsan ve Toplum
2.248 Gösterim
Edebi açıdan haklısınız. Bir kimse Hikmet'in dizelerini de sevebilir, Atsız'ın sözlerini de yahut Nesin'in hicvini de. Fakat isim yani fikir bazında hem onu hem bunu sevemez. Şahsen ben bu isimler için konuşacaksam Fazıl'ı severim ama komünistini, ateistini, dine, peygambere ve ashabına dil uzatanını sevmem.
[Fatih]
Burada bahse konu olan yazarların şahsiyetleri değil edebi eserleri. Siz düşüncenizde ne kadar özgürseniz başkaları da o kadar özgürdür. Anlatmak istediğim budur. Son cümlenize gönülden katılmakla birlikte konunun yazarları sevmek değil okumak ve değerlendirmek olduğunu tekrar hatırlatmak isterim.
Ben kırk kere takip atan kişinin takibine dönmüyorum diye tuhaf mesajlar alıp engellenmiştim :) gerçekten okuyan insanlar belli oluyor zaten, ciddiye almayın fazla renkli bir platform :)
Rengarenk bir platform 😁
Güzel bir konuya değinmişsiniz. Konuşulan her konunun gereksiz tartışmalara dönüşmesi o durumun burada bile küçük ölçekte yaşandığını gösteriyor. Zihnin işleyişini durduran asıl şey fikrin değil, fikredenin hakkından gelme davranışıdır aslında... Gazali, görüşlerine uymayan filozofların hakikati neşreden tespitlerini temiz hacamat kutusundaki bala benzetir. Uzaktan bakan bu kutuda kan ve irin olduğuna vehmedecektir. Ama hakikat öyle değildir. Mühim olan o temiz hacamat kutusundaki balı keşfedip ondan istifade edebilmektir.
Kesinlikle katılıyorum, hem size hem Gazali'ye. 😊
Bugün çok değerli gördüğümüz yazarlar dahi, o değerli gördüğümüz yerlere gelmeden önce sağcı-solcu demeden birçok isimin kitabını okumuş değerlendirmişler alınması gereken şeyleri özenle seçip almışlar. Bizler neden sadece belli isimleri okuyarak sıkışıp kalıyoruz ki? Düşünen idrak eden her insanın her kitaptan her yazardan alması gereken şeyler vardır.
[Fatih]
Kesinlikle. Ayrıca karşısında olduğumuzu iddia ettiğimiz görüşü okuyup tanımadan nasıl ve neden karşısında olabiliyoruz ki? "İnsan bilmediğinin düşmanıdır." demişler. Doğru bir söz.
Böyle (sığ) düşünen insanların bu tür platformlarda kendilerini harcamalarına anlam veremiyorum.😌
[Fatih]
Böyle harcanmalarına gönlüm razı olmuyor aslında. 😁