Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

272 syf.
8/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Geniş Yeni Dünya(+18)
Aldous Huxley
Aldous Huxley
, çok şanslı bir ailenin çocuğu idi. Huxley'in birçok akrabası bilim adamıdır.Kendini eğiten bir aileden gelmiş olması onun için gelecek için büyük bir avantaj olmuş ve bu avantajı kulanmasını da bilmiştir.Huxley, Bilimle ilgili insanların onu yanlış kullandığını söylemiştir. Parapsikoloji ve mistik temelli felsefe ile ilgilenmiştir.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
eseri tüm dünyaca tanınmasına vesile olmuştur.Ölüm günü
Stephen King
Stephen King
in romanında da bahsettiği Kennedy nin suikast sonucu öldüğü gün olan
22/11/63
22/11/63
olduğu için kimse tarafından ölümü önemsenmemiştir. Arada kaynamıştır da diyebiliriz.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
kitabını 1931 yılında yazan yazarımız, kitapta birden çok yeni dünya düzeni öngörüsünde bulunuyor. Bunlar neler derseniz; psikolojik, sosyolojik, hiyerarşik, bilimsel, doğumla alakalı, cinsellikle alakalı, aile hayatı ile alakalı,uykuda öğrenme, üreme şekli vs yeni birden çok konuda değişiklikler içermektedir.
1984
1984
kitabı ile çok karşılaştırılan bir kitap. 1984 çok daha iyi bence. Dünya olarak
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
nın dünyası daha kapsamlı, ama konu ve mesaj olarak kesinlikle 1984 çok çok daha üstündü. Aynı zamanda şundan da çok eminim ki : 1984 ü ömrümün sonuna kadar unutamayacağım. Cesur Yeni Dünya yı ise 2 3 aya unuturum büyük ihtimal. Bütün önemli en iyiler listesinde kendine yer bulan
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya
, en çokta yasaklanan eserlerden biridir. Kitap ismini
William Shakespeare
William Shakespeare
in bi kitabındaki cümleden almaktadır. Güzel yeni dünya diye çevirmekte mümkündür. "Ah merak! Burada kaç tane iyi yaratık var! İnsanlık ne güzel! Ey cesur yeni dünya, İçinde böyle insanlar yok."
Aldous Huxley
Aldous Huxley
in 5.romanı ama ilk distopyasıdır Cesur Yeni Dünya. Peki kitabı yazarken kimlerden esindi diye sorarsanız :
H. G. Wells
H. G. Wells
den etkilenmiştir diyebilirim. Hatta Huxley direk bunu kendisi de dile getirmiştir. Kitaptaki Mustafa Mond gerçek hayatta Sir Alfred Mond dur. Huxley, bi ziyaretinde kendisinden etkilendiği için onu kitabında kullanmak istemiş ve bunu da bi şekilde başarmıştır. Mustafa adı nereden mi geliyor? İşte buna şaşıracaksınız : Ulu önderimizden Mustafa Kemal Atatürk ten geliyor. Atatürk ün yeni bir ülke oluşturduğu, bir düzen kurduğu kitabın yazıldığı dönemde aklına onun adının gelmesi pek ilginç olmasa gerek Huxley için. Bernard ile Lenina kitabın iki ana karakteridir. Bernard A+ bir psikolog, Lenina ise B+ bir işçidir.Bernard ve Lenina vahşilerin yani alt sınıf ve günümüzdeki koşulların aynını yaşayan bir bölgeye güya tatile gönderilir. Ama tabi onları orada çok değişik bir ortam ve gerilim dolu bir maceta beklemektedir. Burada şunu belirtmem gerekir ki : Kitap, bilim kurgu, distopya değil de gerilim konusunda iddialı olsa idi bence daha meşhur olurdu. Çünkü orada yaşadıkları bazı hikayeler beni harika etkiledi. Gerim gerim gerildim. Kitabın en sevdiğim kısmı bu kısımlar oldu.Bu hikayenin devamında da yine
William Shakespeare
William Shakespeare
i yazarın ne kadar sevdiğini ve örnek aldığını tekrar göreceksiniz. Daha sonra ana karakterimiz John olur. Ama John ilgili pek bir şey anlatmak istemiyorun fazla spoiler olur çünkü. Eski düzen, yeni düzen sorunu yaşadığını onun net bir şekilde görebilirsiniz.
1984
1984
kitabı ile ilgili de Huxley şu sözleri söylemiştir : "Gelecek Dünya Düzeni 1984 den daha çok benim Cesur Yeni Dünya ma benzeyecektir.Bebek şartlandırmasını ve narko hipnoz modellerini özellikle gelecekte görmeyi bekliyorum." Huxley, tam 30 sene sonra Revisited adında bi kitap daha yazarak Cesur Yeni Dünya yı daha ütopik bir çizimini yapmayı amaçlar. Ama bu çizim onu Cesur Yeni Dünyanın ötesine götürememiştir. Yeni dünyada ilkel yani yabani insanlar ve Ütopik medeni toplumun arasına 3.bir toplum daha oluşturup, onlarında ruh yapısı bozuklardan oluşan bir düzenin parçasını oluşmasını istiyordu. Ama bu yeni kitap, Cesur Yeni Dünya kadar ona göre de başarılı değildi. Kitap, pornografik ögeler barındırdığı için defaatle yasaklanmıştır. Tüm dünyada neredeyse sansür yemiştir. ABD, Çin,Ingiltere, İrlanda,Hindistan bu ülkelerden sadece bazıları. 18 yaş altı için bende önermiyorum kesinlikle. Kitap,
Biz
Biz
kitabından çalıntıdır diyen sayısı da hayli fazladır. Bunu da belirtmekte fayda var.Buna inanların başında ise
George Orwell
George Orwell
gelmektedir. Kitabı genel anlamda söylemek gerekirse beğenmedim arkadaşlar. Ben gelecek dünya düzeni ile alakalı olarak bu kadar çıplaklığın olacağı bir düzen beklemiyorum. Fazla karamsar bi çizim yapmış ama deseniz ki sen karamsar değil misiniz diye de sorsanız bende gelecek için karamsarım. Çünkü her şey sanki daha kötüye gidiyor. Teknolojinin daha aktif olduğu, insanların tatillerini bile oturdukları yerden yapacakları bir dünya düşünüyorum mesela. Son olarak Metaverse muhabbetini biliyorsunuz. Onun üzerinden yeni bir şeyler gelişir. Arsadır, evdir, bahçedir ne varsa gerçek dünyadaki hepsini oturduğumuz yerden alabileceksiniz gibi. Ama çıplaklık, serbest ilişki,bağlılık olmaması falan bence fazla zorlama gibi geldi bana. BiKitabın başında önsöz yazısında bunların normalleşmeye başladığı belirtmiş durumun ama bence her dönem illegal seviyede ilişkiler olmuştur. Ama bu seviyelere normal olarak hiç gelmemiştir. Ayrıca çıplaklık, genişlik,serbest cinsel yaşam ne zamandır cesurluk yada güzellik olarak geçiyor da kitaba bu ismi vermiş onu da anlayamadım. Ayrıca ilk kısımda doğum kısmında çok sıkıldım. Fazla teknik kelimeli anlatmış. Araya başka kitap aldım. Genel anlamda sıkan bi kitap oldu ama zeki bi adam bu işi yapmış. Onu da zaten sizde göreceksiniz. Fazla bilgili ve kendini bu dünyaya inandırmış. Bunu okurken anlıyorsunuz. Kitaba puanım 8.
Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202160,1bin okunma
··
33,6bin görüntüleme
Muharrem Bük okurunun profil resmi
Eline sağlık Emre abi.Okurken şevk aldım.Devamının gelmesi dileğiyle.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Eyvallah Muharrem😇👍🏽
Sıla okurunun profil resmi
Harika bir inceleme olmuş abi. 👌🏻
Emre Bulut okurunun profil resmi
Teşekkürler Sıla 😇👍🏽
Gamze Ece okurunun profil resmi
Emeğinize sağlık güzel bir inceleme olmuş lakin cinsellik konusunda katılamayacağım. Bence gün geçtikçe cinsellik toplumlar için bir tabu olmaktan çıkmakta ve aşırı normalleştirilmektedir. Muhafazakar dediğimiz kesimlerde bile bir ani gelişen ve teşhirciliğe bile varabilecek cinsel açılımlar gözlenebilmektedir. Ben sayılara (yıllara) takılmamayı tercih ediyorum. 10, 20 ya da 100 yıl sonra olur bilemem ama gidişat bence tam da bunu gösteriyor. Çok eşliliğin normal olduğu, aile kurumlarının yıkıldığı, tek eşliliği ve aşkı savunanların cahil ve gerici kabul edildiği, kapalı giyinmenin anormal ama açık giyinmenin hatta neredeyse çıplaklığın normal olduğu bir dünya şu an bile yavaş yavaş kendini göstermekte. 50 yıl sonrasını düşünemiyorum bile.
Emre Bulut okurunun profil resmi
İllegalliklerin 100 kişide 99 tane olması o 1 doğru yapan kişininde yanlışa batmış olduğuna vesile olmuyor ki. Hz Nuh(as) döneminde doğrunun sayısı maksimum bir elin sayısı kadardı. Toplum doğru şu bozulmuş durumda. Haklısınız ama bu rahatsız edici unsurları aklamaz.
2 sonraki yanıtı göster
ZeynepBozdağ okurunun profil resmi
Dediklerinizin bazılarına katılıyorum. Fakat bence yazar cinsellik konusunda biraz doğruları söylemiş. Şimdiki zamanda bazı gençler her gün çorap değiştirirmiş gibi sevgili değiştiriyorlar ve bu onlara normal geliyor.Ayrıca Avrupa'da anne ve baba gibi kavram çokda yok.Bazıları Çocukları 18 yaşına geldiğinde ya evden atıyorlar yada ev kirası ödettiriyorlar.Fakat dediğiniz gibi bu konu kitaptaki kadar ileri gitmedi. Diğer konularda da kitabın başını bende beğenmemiştim. Hatta bırakmayı bile planladım. Fakat sonrasında toparladığını düşünüyorum. Bence 1984 olay akışı bakımından Cesur yeni Dünya'dan daha iyi(yani cesur dünyada ilk başta okumak istemiyorsunuz kitap sonradan açılıyor. Fakat 1984 baştan beri sizi olaya sürüklüyor) Ancak Cesur yeni Dünya'nın geleceği daha çok tahmin ettiğini düşünüyorum. Tabi bence ikiside İyi ve okunması gereken kitaplar okumadan yorum yapamıyorsunuz.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Cinsellik konusu bence çok abartılı..günümüze ve bence geleceğe de çok uzak..diğer konularda haklısınız..
Bu yorum görüntülenemiyor
Furkan okurunun profil resmi
Bu kitabı okuyanlara Cesur Yeni Dünyayı Ziyareti de okumalarını öneriyorum.
okuyanurse okurunun profil resmi
Verdiğiniz bilgiler çok güzel fakat iki yerde takıldım. Kitap karakterlerinden Mustafa Mond ile Mustafa Kemal Atatürk'ü bağdaştırmanız sizin bir çıkarımınız sanırım. Ya da bir umut olsa gerek. Çünkü Huxley gibi zeki birine hiç yakıştıramıyorum bu durumu. İkinci olarak da ben kitabın cinsellik konusundaki öngörülerinin fazlasıyla gerçekleştiğini düşünüyorum. Şimdiki gençler ya da farketmez biraz daha yaş almış bireylerin sevgili sayısında yarış yapmaları ya da otobüste,açık alanda cinsellik yaşayanları uyardığında sanane ile yobaz yaftası yenmesi gibi durumlarla karşılaşmamış olmanız imkansız neredeyse. Ya da insanların acı çektikleri bir durumla karşılaşınca o acıları ile başetmek yerine duyguları uyuşturan telefon,TV, yemek yeme, içip eğlenme gibi durumların yaşanmadığını söylemek neredeyse imkansız. Ve yine aile kavramı, eğitim, insan doğumunun veya ölümünün sayılardan ibaret olup önemsizmiş gibi gösterilmesinde Huxley'in zekası ve öngörülerinin dönemimizle benzerliği 1984'ten daha çok etkiledi açıkçası beni.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Mustafa Mond konusu kesin bi konu İngilizceniz varsa araştırmanızı öneririm. Ayrıca anladığım kadarı ile Atatürk düşmanısınız. Ama Atatürk kendini çok geliştirmiş ve saygı duyulması gereken bir lider.
14 sonraki yanıtı göster
Amiraslanowa okurunun profil resmi
İncelemeniz çok harika olmuş ellerinize salık aradığım bir şeydi. Cinselliyi bu kadar önemsizleştirmelerini doğru bulmadım, belki de biz müslüman ideolojisinde olduğumuz içindir ve onlar kendilerinde böyle bir şeyi gelecek için tamamen önemsiz hale bile çevirecekler. Bundan ilave kitabda teknolojini ne kadar ilerletseler de insan yardımıyla da birleştirmişler ve insan yine de önemini itirmemiş. Ama bana kalırsa gelecekte teknolojinin ilerlemesi insanları tamamen lazımsız bir nesne haline getirecekdir. Kitabda beklediğim de tamamen teknolojiye geçim idi diye bilirim, insansız bir dünya..
Emre Bulut okurunun profil resmi
Son aşamada tabii dediğiniz olabilir. Mantıklı.
Elif ÖZDEMİR okurunun profil resmi
Çok güzel bir inceleme olmuş 👍
Emre Bulut okurunun profil resmi
Beğenmene sevindim Elif 😇
Bu yorum görüntülenemiyor
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.