Öncelikle emeğine ve stiline sağlık. Bir eser üzerinden yapılan bu çözümlemelerin, aslında birçok farklı veriye kapı açtığını görmek mümkün. Edebi eserlerin analizine kattığın derinliğin, titiz araştırmalarına ve bağlılık duyduğun yazarların; onları sevdikçe de saygı duyarak kurduğun eser-yazar hakimiyetinle geliştiğini, seni tanıdıkça daha iyi anladım. Bu metinlere gösterdiğin özen, edebi değeri yüksek çalışmalar ortaya çıkarıyor; nitekim artık çoğu fen-edebiyat fakültesi mensubundan böyle işler çıkmıyor. Edebiyatı tüketmeyi hemen hemen her okur sever. Ancak edebiyat kuramcılığı herkesin sevdiği ya da başarabildiği bir alan değil(kıvırılamayabiliyor) Derin analiz, kuram da doğuruyor evet. Gördüğüm kadarıyla da hem Türk Edebiyatı hem de dünya edebiyatı için uygulayabiliyorsun bunu. Bu yüzden gerçekten yetenekli ve başarılı olduğunu düşünüyorum. Çok uzun yıllardan beri edebi yüksek bir roman için özen göstererek bir inceleme metni ortaya koymadım. Herhalde, bir ödev için veya finaller içindir o da… (TDE lisanstan faydalı olan minicik kazanımlardan biri, kaldıysa tabii) Ama incelemen ve okuttuğun bu kitap bende uğraşılmış bir çalışma yapma isteği doğurdu. Nasıl olsa-şansıma- tembellik yapacağım bir 24 saatim var elimde. Bu günü bunun için kullansam mı diye düşündüm. Kitap hakkındaki aldığım notlar ve yakaladığım metaforlardan bir şey çıkarmaya çabalayabilirim. Yazarına senin kadar vakıf değilim, olmaya da şu sıra vakit ayıramam bu sebeple eksik yorumlamalarım oluşabilir. Yine de ruhunu anladığımı düşünüyorum. Sayende karakteri, yazarın ruhunun ihtivasıyla aynı havanda dövüp terapi koltuğuna oturtup, psikanalitik bir detaylı sonuç çıkarabilirim. Hacimi benim gözümde anti-kahraman bu arada, sen öyle düşünmesen de. Bu tezimi de savunsam mı sana? Doğru tek değildir. Sanat eserleri bilim ürünü değildir ve yorumlamaya açıktır biliyorsun. Bu yüzden mutlak doğru yoktur. Keyif alarak okuduğum ve heyecanlanmamı sağlayan bu metafor yönü zengin güzellikle yolumu kesiştidiğin için teşekkür ederim. Gerekli bir dönemime denk gelmiş oldu. Yaşamımın ilerleyen yıllarında rafımdaki tüm Murakamileri okurum artık. Birkaç ayda birer doz alınır. İlerleyen yıllarda tekrar konuşuruz. Toplantı için de sabırsızım. Edebiyatla kal.