Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Kitap ödülleri - 2022
Bir senenin daha sonuna geldik. Hedefim olan 30 kitaba ulaşamasam da, sene sonuna doğru görece ince kitaplarla hedefime epey yaklaştım. Hayatımda bunca değişim yaşadığım bir sene için fena değil sanki. İnşallah seneye daha çok okuruz diyelim. Sene sonu gelmişken bu sene okuduğum kitaplar üzerinden bir ödül töreni gerçekleştireyim dedim. Hem güzel, hem kötü, hem de özel kitapları not düşmek adına. Buyurunuz: En iyi roman:
Günler Aylar Yıllar
Günler Aylar Yıllar
-
Yan Lianke
Yan Lianke
: Yan Lianke'nin kuraklığı iliklerinize kadar hissettirdiği hayatta kalma romanı Günler Aylar Yıllar, iklim krizinin etkilerinin gün be gün daha çok hissedildiği şu zamanlarda derin bir iç sorgulamaya vesile. Kitap bu ödülü sadece konusuyla değil, müthiş anlatımı ile de sonuna kadar hak ediyor. En iyi hikâye kitabı:
Aldatma Ustası
Aldatma Ustası
-
Mehmet Kahraman
Mehmet Kahraman
: Bu sene hikâye kitapları açısından pek isabetli tercihler yaptığımı söyleyemem. Küçük-ama-büyük hikâyeleriyle sevdiğim Mehmet Kahraman'ın son kitabı yaptığım en iyi tercih oldu. Her ne kadar kimi hikâyede "Acaba bunun denemesini mi yazsaydı yazarımız?" dediysem de, hikâyelerin hayata bu denli yakın olmasıyla okunmaya değer metinler oldukça bol. En iyi hikâye (tek): Baraj,
Korkunç Beyaz
Korkunç Beyaz
-
İbrahim Halil Çelik
İbrahim Halil Çelik
: Kitap incelememde de bahsettiğim üzere, Baraj bir ilk hikâye kitabında olmasına oldukça şaşılacak bir hikâye. Karakterlerin ve sembollerin birbirine muhteşem bir uyum sağladığı, biraz tiyatral bir havaya bürünse de etkileyici sonuyla senenin en güzel sürprizi oldu benim adıma. En iyi kurgu-dışı kitap:
Katmandu’ya Yol Arkadaşı Aranıyor
Katmandu’ya Yol Arkadaşı Aranıyor
-
Abdullah Kibritçi
Abdullah Kibritçi
: Abdullah Kibritçi kitabında bizi Dünya'nın her yerine götürüyor. Turist olarak gezemeyeceğimiz yerlere ve göremeyeceğimiz hayatlara misafir oluyoruz. İslam'ın seyahat etme tavsiyesindeki hikmet Abdullah Kibritçi'nin yaptığı türden seyahatlerde saklı sanki. Duygusal özel ödülü:
Ada
Ada
-
Meşa Selimoviç
Meşa Selimoviç
: Müthiş bir roman olmasa da Meşa Selimoviç'in romanının duygusal derinliği inkâr edilemez düzeyde. Bilmiyorum, belki de duygusal zamanıma denk geldi okurken; ama nasıl da isabet etti o cümleler... Yaşlanınca okursam daha fena hissedebilirim, bu kitaptan uzaklaşsam iyi olacak. Hayal kırıklığı:
Atilla'nın Atını Çalan Çocuk
Atilla'nın Atını Çalan Çocuk
-
İvan Repila
İvan Repila
ve
Göğü Delen Adam
Göğü Delen Adam
-
Erich Scheurmann
Erich Scheurmann
: Bu seneki okumalarımda bir sürü hayal kırıklığı vardı; ama bu ikisini vurgulamak istedim. Atilla'nın Atını Çalan Çocuk zorlama politik alegorileriyle hikâyesini haşat eden bir metinken, Göğü Delen Adam'sa kırk küsür baskıyı asla hak etmeyen dümdüz bir kapital düzen eleştirisi. Bir de eser güya ilkel yaşayan bir kabile reisinin konuşmalarından derlenmişmiş diye pazarlanmış vaktiyle. Üzücü. Beklentileri aşan özel ödülü:
Trendeki Derviş
Trendeki Derviş
-
Tevfik El-Hakim
Tevfik El-Hakim
: Bu kitabın beklentilerimi aşmasının sebebi metnin tiyatro olmasına rağmen oldukça doyurucu olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca bana yazmayı düşündüğüm bir şey hakkında cesaret de verdi, bu yüzden özel bir bahsi hak ediyor.
·
125 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.