Bilerek bu kitabın ardından Thomas MannBüyülü Dağ (2 Cilt Takım) okumayı seçtim. Acaba 93 yıl öncesi ile bugün arasında konu Nobel edebiyat ödülü olunca neler değişmiş neler aynı kalmış, bir bakmak istedim. Acaba "İki Nobel ödülü siyasidir; biri barış ödülü, diğeri edebiyat ödülü. Diğer Nobel ödülleri ise gerçektir, hakkaniyet ile verilir." diyen Celâl Şengör bu konuda da haklı mıdır?
Cevap veriyorum -kendimce-; kesinlikle haklı... "Nasıl Nobel ödülü verilmez?!" dediğimiz yazarlar demek ki yeterince "politik" gelmemiş onlara... Haruki Murakami bu mantıkla sanmam ki Nobel alsın. Üzgünüm ama böyle...
Yazım tarihinden çok, siyasal görüş tarihi etkili sanki Nobel edebiyat ödülü için. 2018 Nobel edebiyat ödülü sahibi Olga Tokarczuk'u da okudum yakın zamanda. Kendince karşılaştır derseniz; Seneler daha "slogan" cümlelere sahip olsa da Olga Tokarczuk çok daha özgün, dikkat çekici, etkileyiciydi. İnsan da gayri ihtiyari düşünüyor; "Siyasal algının önemi artıyor ve edebiyat algısının önüne mi geçiyor Nobel'de?"
Kitap 1940'lı yıllardan 2000'li yıllara uzanan bir süreci yer yer Fransa özelinde, yer yer dünya çapında ama en çok kişisel hayatı içinde anlatıyor. Tüm bu süreci de 232 sayfada tamamlıyor. İnsan yine düşünmeden edemiyor; bu süreç bizde yazılsa kaç sayfa tutardı? Daha doğrusu kaç cilt??? İçimden bir ses durmadan aynı şeyi söyledi bana okuma boyunca; "Sen tüm bunlara 'olay' mı diyorsun?!?"
Bu kitap bana Nobel edebiyat ödülü ile ilgili yeterli bilgiyi verdi. "Bu kadarına da şükür..." diyerek bu kitabı da bitirdim.