Hâlâ Okumadıysanız Çok Şey Kaçırdığınız O Kitap!
2024 17. kitabı
Okunma: 10 Nisan 2024 19:01
Bu kitap yorumunu Instagram'daki "alintilarlayasiyorum" profilimde de okuyabilirsiniz: instagram.com/p/C5loYitt-Vf Her yaşa hitap eden, akıcı ve hayatını baştan aşağı sorgulayabileceğin bir kitap mı arıyorsun? İşte o kitap: Martin EdenMartin Eden! Bu incelemeye yorum yazan bütün okurlara bir kitap önerisi hediye ettim. Yeni kitap önerileri için bu incelemenin yorumlar kısmına bakabilirsiniz. Martin Eden'ı bugüne kadar okumadığımdan dolayı çok utanıyordum. Kitaplığımın bir köşesinden bana bakan bu kitabı okumak için doğru zamanın gelmesi gerektiğini biliyordum. Bu yüzden bir kitabı doğru zamanda okumanın önemine inananlardanım. Bu kitap aslında başlı başına bir bilgi felsefesi kitabı gibi. Hakiki bilgiyi nereden ve nasıl keşfedeceğimize dair bir serüven. Bir nevi modern bir Odysseia destanı. Martin'in inişlerini ve çıkışlarını okumak o kadar keyifliydi ki, kendi hayatımdan da pek çok benzer nokta buldum onu okurken. Martin Eden, 0'dan zirveye giden bir başarı hikâyesi aslında. Bu hayatta hiçbir şey bilmesek bile farklı alanlarda pek çok kitap okuyarak kâmil bir insan olmaya erişebileceğimizin kanıtı adeta. Bu yüzden kitap okumanın önemini küçümsemeye çalışan insanlara Martin Eden kitabını önerebilirsiniz. Bu kitabı okurken Martin'in istekleriyle toplumun beklentilerinin çelişmesi benim aklıma hep Engin GeçtanEngin Geçtan'ın İnsan Olmakİnsan Olmak kitabını getirdi. Çünkü gittiğimiz işlerin çoğu bizim esas istediğimiz benliğin arayışlarına uymayan işler. Bu yüzden Engin Geçtan'ın dediği gibi toplumun içine çıktığımızda bize dayatılan rol benliklerle birlikte yürümek zorunda bırakılıyoruz. Martin’i o kadar iyi anlıyorum ki, onun başkaldırısı sadece yaşadığı topluma karşı değil. Açgözlü patronlara. Yozlaşmış iş dünyasına. Sonu gelmeyen beklentilere. Aşkın ailelerce istenen taleplerine. Hayatın bitmek bilmeyen kısır döngülerine... Bütün bunlar yetmiyormuş gibi bir de hepsinin üstüne gelen yaşama uğraşına! Martin Eden, bir bireyi inşa etme mücadelesidir hem. Yozlaşmış yayıncılık dünyasının zorluklarına göğüs germek, toplumun saçma sapan davranışları ve sınıf farklarına bakış açısı arasında bir insanın sürüden ayrılma cesaretidir. Peki siz, sürüden ayrılabilme cesaretine sahip misiniz Martin gibi? Ben onun gibi sürüden ayrılanlardanım. 4 sene üniversite eğitimi aldığı mesleğine başkaldırıp kendisine yepyeni bir yol çizenlerdenim. Yozlaşmış iş dünyasının emirlerine başkaldırıp bu sömürücü düzenin kralları olan patronların hepsine hayır diyenlerdenim. Aramızda hangimiz işe gittiğimizde olmak istediğimiz insan gibi davranabiliyoruz ki? Bizler de başkalarının yanında bazen kendimiz değilmiş gibi davranmıyor muyuz? Yani Ingmar BergmanIngmar Bergman'ın Persona filminde geçtiği gibi "başkalarına karşı sen ile yalnızkenki sen arasında bir uçurum" yok mu sizin için de? Eğer Martin Eden'ı siz de sevdiyseniz, sizin de yalnızkenki ile başkalarına karşı olan versiyonunuz arasında bir uçurum var demektir. Geçen aylarda okuyup çok sevdiğim Nietzsche AğladığındaNietzsche Ağladığında kitabından da bir alıntı yapmak istiyorum tam bu noktada. Çünkü Martin, kitap boyunca "ben" olabilmenin peşindeyken toplum onun ben olabilmesinin önüne hep bir engel çıkarıyor. Oysaki Martin daha "ben" bile olamadan "biz" olamayacağının farkında. Nietzsche Ağladığında kitabında geçtiği gibi: “Benim “biz” haline gelebilmem için önce “ben” olmam gerek.” (Nietzsche Ağladığında, s. 315) Hepimizin "ben" olma mücadelesinde ideal olan Ruth ve Martinleri aradığını biliyorum. Çünkü ben de kendi Ruth'umu arardım bir zamanlar. Aşktan aşka savrulurdum bilinçsizce. Ama şimdi akıllandım artık. Kendi ideallerimin peşinden koşup bireysel faaliyetime odaklanmanın diğer her şeyden daha önemli olduğunu fark ettim. Artık hiçbir hayal kırıklığı yaşamıyorum. İşte bu yüzden bize iyi gelmeyen Ruthlarla birlikte olmamalıyız. Seçimimiz dışındaki işleri bize dayatmaya çalışan açgözlü patronların kirli düzenine yüksek sesle "Hayır!" diyebilmeliyiz. İstifa etmeye cesaret etmeliyiz. Çünkü sen hayır demezsen, ben hayır demezsem, nasıl çıkacak bu karanlıklar aydınlığa? Bu arada bu kitabın size katacağı son bir şey daha biliyorum: Kitapları sonlarını öğrenmek için değil, süreçlerinden keyif almak için okuyun. Mesela bir kitap hakkında spoiler almak benim için o kadar önemsiz ki, kitapların süreçlerine odaklanmayı seven bir okur olarak bir kitabın sonunu öğrenmek beni hiç etkilemiyor. En yakın zamanda Martin Eden gibi kendi içimizdeki esas benliğin farkına varabilmek dileğimle...
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,7bin okunma
15 +1'leme
Merhaba Oğuz abi:) Yorumunu ve alıntılarını çok beğendim. Benim önerim kesinlikle Martin Eden’den sonra Oblomov okunması yönünde. Çünkü ikisi arasında bi bağ olduğunu hissediyorum çıkarılan dersler bi şekilde aynı noktada kesişiyor bence.. Haksız mıyım???
Oğuz Aktürk
selam, olabilir elbette. eylemsizlik ve eylem temaları altında iki karakter karşılaştırması yapılabilir rahatça. ben de zaten tam olarak oblomov kitabını okuyacaktım bu kitaptan sonra :) kitap önerim: - anton çehov, altıncı koğuş
Oğuz Aktürk
evvet bayram hediyesi niteliğinde size kitap önerileri veriyorum. martin eden incelememe koşun, yorum yazın, kitap önerisini kapın! 🤓
Oğuz Aktürk
bu dünyaya martin eden gibi kitapları okumak için gelmişim gibi hissediyorum. kitap okumaktan daha büyük bir zevk var mı hayatta?
Hocam John Williams/ Stoner tavsiyemdir. Kendini inşa etmek, olgunlaşma süreci dersek, yine akıcı, yine elinizden birakamayacağınız bir eser olduğunu düşünüyorum. YKY den okumuştum. Tabi benzer öneri de çok isterim 👍🏻
Oğuz Aktürk
teşekkür ederim mutlaka bakacağım. ben de size karakter inşalarını seven bir yazardan kitap önereyim madem kitap önerim: - ursula k. le guin, yerdeniz büyücüsü
İlk kez okudum bir incelemenizi, o kadar merak ettim ki kitabı şu an. Çok fazla tavsiye eden oldu, 2 senedir kitap dolabimdadir ama elim nedense hiç gitmedi onu alıp okumaya. Dediğiniz gibi doğru zamanı gelmemiştir belki de. Çok guzel bir inceleme olmuş, bende en kısa zamanda okuyacağım 🙏
Oğuz Aktürk
çok teşekkür ederim, bence en yakın zamanda okumalısınızz kitap önerim: - ayn rand, hayatın kaynağı
gerçekten kendi içindeki o çatışmayı okumak çok güzeldi... öneri almaya geldim 🙋🏼‍♀️
Oğuz Aktürk
tabii ki kitap önerim: - thomas bernhard, sarsıntı
Oğuz Aktürk
2 günde 500 beğeniyi geçmişiz bile. incelemelerime verdiğiniz değer için çok teşekkür ediyorum 🥳🥳❤️