Asıl zor kitap simyacıdır
2024 36. kitabı
Okunma: 02 Temmuz 2024 13:13
Ulysses Evet, bitirdiğim merakımı azalttığım bir kitap oldu kendisi. Bütün okurlar kitabı anlamamaktan korkuyorlar. Arkadaşlar, siz hayatınızdaki her olayı anlayabiliyor musunuz? Her şeyi anlamayı bırakmamız gerekiyor bence ilk başta. Anlama hastalığına yakalandık hepimiz, tedavisi de bazen anlamamaktır. Ben çok bir şey anlayamadım şahsen. Ama sorun bir bakalım, neden okudum? Demek ki zorluk düzeyini tatmak için. Denemek, yapmamaktan adım atmamaktan çok daha iyidir bunu unutmayalım. Kitap dünyada en çok yarım bırakılan kitapmış yazık, cidden. Şans sadece basit anlaşılabilen kitaplara bahşedilmemeli. Bazı kitaplar vardır, sadece beyninize ağırlık kaldırmak için vardır. Burada ne demek istedim sizce. Zihnim taşıdığı bandılları sürekli hatırlamaz, sadece kollarına kas yaptığını bilir. Ulysses te bunlardan biridir. Karnınız doyduktan sonra her gün sizin o karnınızı doyuran yemeğe bakmazsınız, bundan sonraki günlerde yiyeceğiniz şeyi düşünürsünüz. Bir kitap, 200 kitap için yol açmış bile olabilir dostlarım.. Türkiye'de kitaplar bundan ötürü okunmuyor. Yazık durum maalesef. Sihir etkisi bekleriz kitaplardan, temelli yanlış bir düşünce. Bu kitabın ismini bile bilmek, okumaya tenezzül etmek cesarettir. Yazarını bilmek klaslıktır. Bazen anlama yeteneğimizi kapatmamız gerekir. Simyacı Okuması bana çok zor gelmişti. Sebebi çok basit olmasıydı. Basit, tercih ettiğim bir kategori değil maalesef. Bu eleştirim en ağırı olacak maalesef. Türkiye'de hep saçma sapan kitaplar sevildi, Wattpad kitapları kalktı, edebi değeri olmayan vasıfsız kitaplar sevildi. Kitap okumak eğlence aracı olamaz, olmamalı. Kitap okumak yaşam olmak durumundadır, acılarınıza derman olabilen bir dal olmak durumundadır. Ben asla eğlenerek kitap okumadım, hep ama hep kitabı bitirdikten sonraki insan ile önceki insanın aynı olmamasını isterim, asıl gayem budur. Kitapları böyle okursanız amacınız olur. Amacınız olursa gelişiminiz olur. Arkanıza bile bakmazsınız. Eğleneceksiniz de arkadaşlarınızla sohbet edebilirsiniz. Benim şahsi görüşüm budur arkadaşlar. Kitabı az da olsa anlayabilmeniz için okumanız gereken kitaplar arkadaşlar. -Dublinliler -Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi -Odysseia bundan önce de İlyada -Hamlet Kitabın temaları anlayabildiğim kadarıyla ölüm, yaşam arzusu, yoğun dinsel eleştiriler ve dinsel çürümedir. James Joyce Hakkında söylemek istediğim şey, daha doğrusu düşündüğüm şey, din karşıtı olmasıdır. Kanımca, Dedalus karakteri bence direkt James Joyce gizliden gizliye din göndermeleri çok yapıyor. Bunu tespit ettim. Alıntılarından az da olsa anlayabilirsiniz belki. Ulysses Okumak bir sabır sanatıdır. Okuyan benim gibi bitiren insanlar da olgunluk kavramına erişmiş yegâne kişilerdir. Herkesin harcı değildir Ulysses okumak. Buna cesaret ettiğim için kendimle gurur duyuyorum... İyi okumalar, iyi günler sevgili dostlarım.
UlyssesJames Joyce · Kafka Kitap · 20191,461 okunma