Senin Korkularını Benim İnceliğimi
2024 49. kitabı
Okunma: 06 Temmuz 2024 18:39
Şükrü Erbaş bence ülkemizin yaşayan en büyük şairi olabilir. Bu kitabı okuyanlar ise sadece şiir ve şairlik yönünü görmeyecekler Erbaş'ın. Edebiyat, siyaset, felsefe, gündem, yaşam,sanat gibi birçok konudaki entellektüel görüşlerini de görecekler. Bu kitabı özellikle şair olmak isteyen herkes bir bilirkişiyi dinliyor gibi okumalı. Onun önerilerini hayatına ve kalemine işlemeli. Şiir ile ilgili bahsettiği şeyleri not almalı. Ondan öğrenecek o kadar çok şey var ki, bu kitabı bitirdikten sonra buna kanaat getirdim. @bidunyakitapgrubu1 olarak bildiğiniz üzere bu yıl 15-20 tane önemli yazar ile söyleşi yapacağız. Yönetim olarak yaşayan en önemli şairlerden de bazıları ile iletişime geçmeden, yani şiir kategorisine de girmeden, bu söyleşilerin biraz tatsız tutsuz,eksik olacağının kanısındaydık. Doğal olarak yaşayan şairlerle de hemen iletişime geçelim dedik ve ilk sıraya Şükrü Erbaş'ı yazdık. Kendisinin online toplantı ile ilgili tecrübesinin az olduğunu bildiğimiz için bu teklifimizi kabul etmez dedik ama kaleminin nahifliği bir tesadüf değilmiş ve sağlık problemlerine rağmen hiç anlamam bana bu işte yardımcı olunuz lütfen diyerek teklifimizi kabul etti. Ne denilir ki, egosu isminden önde gelen yeni nesil yazar ve şairlerinin örnek alması ümidi ile. Onu çok seviyoruz. Bidünyakitap grubu olarak onunla tanışacağımız için çok mutlu ve heyecanlıyız. Bu salı kavuşacağız. Öğrendiniz Artık isimli yazısı 1996'da polis tarafından işkence ile öldürülen Metin Göktepe ile ilgili yazılan bir yazıdır. Metin Göktepe, o tarihe kadar gözaltında öldürülmüş bütün gazeteciler arasında, öldürenlerin suçu mahkeme kararı ile onaylanan ilk gazeteci olmuştu. Bir polis olarak konuyu araştırınca üzüldüm. Umarım herkes işini layıkıyla yerine getirir. Nikos Kazancakis'e olan sevgisini birçok düzyazısında ve verdiği örneklerde görüyoruz büyük şairin. Geçmişinde nereye ayak bastıysa onun için unutulmaz olmuş. Hepsinden derin bir özlemle bahsediyor. Dostlarını, mağdur kardeşlerini de hiç unutmamış. Hepsiyle ilgili bir şeyler paylaşmış biz değerli okurlarla. Ne ayrıştırmış, ne de elle işaret etmiş.Kim olursa olsun haksızın her zaman karşısında durmuş. Görüşlerini karşımdaki şu, o, bu demeden tüm açıklılığı ile dile getirmiş. Edebiyatın ve şiirin tüm kucaklayıcı unsurlarını kalemine yansıtmış. Özellikle birçok düzyazısının sonunda türkülere ve kendi şiirlerine yer vermiş. Şiirin Neşet Ertaş'ı olarak gördüm kendisini. Yaşayan bir şair Neşet Ertaş gibi. Her kelimesinin ve cümlesinin derinliği var. Her hikayesi adeta bir edebiyat şöleni. Nereden baksanız her on cümlenin ikisinde başa döndüm ve bir kere daha okudum. Her cümle o kadar dolu ki. Zaten her düzyazı farklı bir senede yazılmış, doldukça yazmış, yazmak için yazmamış ve hep ilhamı beklemiş. O kadar belli ki. Senin korkularını benim inceliğimi bence bir şiir ve o kadar iyi bir şiir ki. O kadar kusursuz bir şiir ki. Anlatamam. Sonra okuyan var mı dedim YouTube'a girdim. Zaten en sevilen şiiri buymuş. Bu kitapta düzyazı olarak yazılmış. Olağanüstü. Ne desem az. Bazı şeyler insanın içi titremeden, yüreği almadan bize akmazmış. Bu da o şiirlerden işte. Uzun zamanlar sonra bile unutulmayacak ve hatırlanacak o şiirlerden. Yeni bir Mona Roza belki bilemiyorum. Kitap üç tane kitabın birleştirilmesinden oluşuyor. Bu eseri Bir Gün Ölümden Önce, İnsanın Acısını İnsan Alır ve Gülün Sesi Gül Kokar kitaplarının birleşmiş hali. Kitabın adı ile ikinci kitabın adı farkındaysanız aynı. O nedenle bazı okurların kafası karışıyor. Ama ikinci kitabın adını bu üç kitabı kapsayan kitaba uygun görmüş Şükrü Erbaş. Bazı düzyazıları şiir gibiydi. Yine aşk konusunda, yalnızlık ve ölüm konusunda yazdığı bölümler ile çoktan hak etmiş. Çok güzeldi ilk iki kitap. Gülün Sesi Gül Kokar daha çok şiir, yazım, sanat, birey, tarih, edebiyat gibi konularda düşünceleri, yazar ve şairler biyografilerinden oluşuyor. Özellikle ödül ile ilgili yazdığı bölüme bayıldım. Nazım Hikmet'in bir ödülü yok, ödülünün olması senin iyi olduğunu göstermez diyerek iyi bir sistem eleştirisi yapmış. Herkesin bir ödül verme çabasında olduğunu da belirtmiş. Bu kısmı alkışlayarak okudum. Tespitlerine bayıldım. Kitapta bize kendi güzel üslubu ile çok kısa bir şekilde edebiyatımızın ve dünya edebiyatının en önemli şairlerinin olduğu bir biyografi köşesi de koymuş. Bu kısımdaki tüm şairleri, yazarları not aldım ve bazılarının kitaplarını alışveriş sepetime ekledim bile. Bunlar kimler mi? Nazım Hikmet Ran, Pablo Neruda, Cahit Külebi, Ceyhun Atuf Kansu, Orhan Veli Kanık, Paul Celan, Gülten Akın, Şükran Kurdakul, Metin Altıok, Hulki Aktunç, Hasan Ali Toptaş, Abdulkadir Bulut, Kemal Özer, Hayati Baki, Cezmi Ersöz, Zerrin Taşpınar, Salih Bolat tır. Özellikle kitabı okuduğumda bu yazar ve şairlerin hangisi daha çok Şükrü Erbaş'a etki etmiştir diye düşündüğümde bu soruyu söyleşide sorarım diye düşünüp sevindim. Kendisi şiir kitabı konuşmayalım, bu kitabımı konuşalım, daha eğlenceli bir söyleşi olur, daha net ve kaliteli sorular gelir dedi ve söyleşide bu kitabının konuşulmasını önerdi ve kitabını bitirince kendimce çok doğru bir karar verdiğine karar verdim. Yazmaya, öğretmeye, değer katmaya devam eder umarım. Ondan öğrenecek çok şey var. Nahiflik gibi, egosuzluk gibi, Anadolu kokusu gibi, samimiyet gibi, doğallık gibi, edebi kalite gibi ve tabii ki şiir gibi. Kitaba puanım 10.
Bidünyakitapgrubu
İnsanın Acısını İnsan AlırŞükrü Erbaş · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201814bin okunma
9,2bin Gösterim
Yine mi Hasan Ali? ask olsun Emre baska da bisey demiyorum,hep soyledim yine de soyluyorum Hasan Ali Toptas turk edebiyyatinin dunya edebiyyatina son armaginidir! Ve grubda kesinlikle gormek istedigim kisidir!
Emre Bulut
VüsaIe Quluzadeh tamamdır. Bekleniyor.
Merhaba. Ilk once harika bir inceleme icin tesekkur ederim. Kitabi okumak istedim aradim amma pdf-ni bulamadim. Sizde varsa gonderirseniz cok memnun olurum.
Pdf hiç okumadim
Önümüze dünyaları dökmüş Şükrü Erbaş satır satır, sizin incelemeniz de çok güzel. Çoğalarak yol alalım daim.
Amin😇🙏🏾
"Şiddetin coğrafyasında elbette gökyüzü bir lükstü ve ancak yağmur yağnca anımsanıyordu." Şükrü Erbaş
👏🏾👏🏾👏🏾
Kitabın 3. bölümündeyim, daha sonra tekrar okumayı istediğim bir kitap. Şükrü Erbaş'ın kendisiyle ve kitaplarıyla kitap fuarında tanıştım, ikinci gördüğüm zaman ise söyleşisine de katıldım; hem fikirlerini canlı duyup hem sesinden şiir dinlemiş oldum. Gerçekten değerli bir şair ve yazar, siz de kitabıyla birlikte çok güzel izah etmişsiniz 📚🍂
😇🙏🏾