Kinyas ve Kayra
2024 264. kitabı
Okunma: 29 Aralık 2024 16:05
Ben mi dünya için önemliyim, yoksa dünya benim için mi ? Yoksa biz de emek ve sermaye gibi miyiz?.. Bugune değin okuduğum kitapların seçiminde, doğrusu benim ilgi alanıma giren en çok inceleme araştırma tarih, Şiir  ve otobiyografi kitapları olmuştur. Yaklaşık iki aydır Kitap Simyacıları Kulübü oluşumundan bu güne farklı katagoride kitapları okumaya başladık. Aralık ayı ortak okuma listemizde yer alan Beyaz Zenciler ile yeraltı edebiyatı ile bu tür kitaplar konusunda birikimli bir okur olan Yusuf Çorakcı beyin kitaptan bahsetmesi ile okuma listeme alıp okuduğum bir kitap oldu Kinyas ve Kayra Hakan Günday’ın yazdığı ilk romanıdır Kinyas ve Kayra Kitap 3 bölümden oluşuyor. Kinyas, Kayra ve Hayat İki ana karakterin, Kinyas ve Kayra’nın, hayatlarını ve içsel yolculuklarını anlatıyor.  Kinyas ve Kayra, çocukluktan beri arkadaş olan iki karakterdir. Hikaye, onların Afrika, Amerika ve Türkiye’deki maceralarını anlatıyor. Roman, cinayet, cinsellik ve suç gibi karanlık temaları işlemekte. Aynı zamanda aşk, arkadaşlık ve kurtuluş gibi konulara da değinmektedir. Kitabın başlarında yazar Louis Ferdinand Celine ve kitabı Gecenin Sonuna Yolculuk 'tan iki kez bahsediyor. Hatta kitabın yazarı Hakan GÜNDAY Meksika'da bizzat karakter olarak karşımıza çıkıyor ve ana karakterlerden biri ile rakı içip uzun sohbetler ediyor. Kitap boyunca bağımlılık ve şiddet temaları çokca işleniyor. Hakan Günday bu eserinde, toplumsal dışlanmışlık,bireysel yalnızlık, bağımlılık gibi karanlık konuları psikolojik derinlikle harmanlayarak okuyucuya sunuyor. Toplumsal yozlaşma kimlik arayışı, bireysel boşluk ve içsel çatışmalar gibi temalar işlenmekte kitapta Kitap içeriğinde, argo,küfür, cinsellik, cinayet konuları çokca geçtiğinden kimi okurları rahatsız edebilir. Yeraltı edebiyatına ilgi duyan ve bitmeyen bir heyacan yaşamak isteyen okurlar okuyabilir. Akıcı bir dille yazılmış Kinyas ve Kayra. Okuyucuyu sıkmıyor; Yeraltı Edebiyatı Nedir? Yeraltı Edebiyatı toplumsal yapıya eleştiri getiren ve genellikle marjinalleşmiş bireylerin, alternatif kültürlerin ve sosyal eleştirilerin odak noktasında olduğu bir edebi türdür. Bu tür, 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl arasında temelleri atılmış olup, aykırı, eleştirel, görece ahlaksız ve otorite tanımaz bir edebiyat akımı olarak bilinir. Yeraltı edebiyatı, alkol, seks, küfür, uyuşturucu, suç, transeksüellik, evsizlik, işsizlik, çarpık ilişkiler ve hayvansal dürtüler gibi temaları işler. Bu tür eserlerde argo kullanımı yaygındır ve geleneksel açıdan "normal" kabul edileni dışlar. Marquis de Sade, ahlak dışı ve özgür düşüncenin doruğu kabul edilen eserleriyle tanınırken, Charles Bukowski depresyon ve alkolizmi konu alan eserleriyle bilinir. Yeraltı edebiyatı hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Belki de u türdeki bazı eserleri keşfetmek ilginizi çekebilir. Kaynakça; Vikipedia / Yazı-Yorum Edebiyat Dergisi
Kinyas ve KayraHakan Günday · Doğan Kitap · 202535,4bin okunma
1.032 Gösterim
Güzel bir inceleme yazmışsınız hocam benden bahsetmenize çok sevindim 😊 Yeraltı edebiyatına merakınız oluşmasında bir nebze katkım olduysa ne mutlu bana. Kitabı beğenmenize daha çok sevindim okumalarınızın devamını dilerim. 😊