2025 16. kitabı
Okunma: 17 Mart 2025 06:07
Merhaba arkadaşlar. The Case of the Calendar Girl yani Takvim Kızı Vakası şeklinde çevrilecek bir kitap yalnızca ‘Öleceksin’ olarak çevrilmiş. Yine harika bir çeviri sonrası başladık eserimize. Aslında bu defa da buna takılma nedenim kitabın başında AKBA okumanın Türkçemizin ne kadar güzel bir dil olduğunu yeniden anlayacağıma dair kısa reklamın yansıması diyebilirim. Hemen altında da Calendar Girl diye kitabın orijinal adını verip de Öleceksin diye çevirmek çok komik geldi. Perry Mason yine öykümüze sonradan dahil oluyor. Önce anlatılacak konuya has bölümün girişi ile başlayıp karakterler ile başlıyoruz. George Ansley’in bir müteahhit olduğunu öğreniyoruz mesela. Meredith Borden adında bir halkla ilişkiler uzmanı ile inşaat meselesi hakkında görüşmeye gider. Dönüşte bir kaza yaşanır. Bir gün sonraydı sanırım ki Borden öldürülüyor. Bu cinayette Mason’un bizler çift taraflı çalıştığına da şahit oluyoruz. Bunun amacıysa tabi ki cinayeti ortaya çıkarmak. Hatta uzun zamandır Gardner kitaplarında olan ve birlikte çalışmayan karakterlerin de birlikte çalıştıklarını, birbirlerine yardımcı olduklarını görüyoruz. Borden’in kamerasında bir resim modelinin henüz işlenmemiş fotoğrafı olunca okların döndüğü kadının gerçekten masum mu olduğu yoksa gerçek suçlu mu olduğu konusu, yazarın kitaplarında sıkça gördüğümüz üzere ters köşe olma korkusundan dolayı tam emin olamadığımız için, bizimle kitap boyu gidiyor. Burada benim en çok dikkatimi çeken mesele, aslında cinayet konusunu da içeri katmadan, şu araba kazası meselesi. Çünkü burada hemen benim aklıma güncel bizim haberlerde gördüğümüz vakalar geldi. Bir kadınla kaza yapması, kadının baygın ve bilinçsiz gibi yatması, daha sonra yardım için sağa sola bakınan bir adam ama asıl gariplik geri döndüğünde kadının hiçbir şeyi yokmuşçasına iyi olduğunu söylemesi. Burada aklıma hemen şu yol kenarı araba dolandırıcıları geldiği gibi diğer yandan da acaba arabanın altına ya da içine bir şey mi yerleştirdiler diye sorular geldi birikti. Diğer yandan çok garip bir durum vardı ki o da cinayet suçlusu olarak önce Ansley’in suçlanmasıydı. Daha sonra onun suçsuz olduğu anlaşılırken ben de daha çok sayfa var ne olacak diyordum ki bu defa Frank Ferney’in eski eşi olan fotomodel Dawn Manning’in suçlanması kısmı ortaya çıktı. Vakanın daha da garipleştiği nokta ise Mason’un bu defa bu kişiyi savunmasıydı. Ben bu sefer de acaba ortada yine bir cinayet yok da öyle bir durum varmış gibi mi yansıtılıyor diye düşünmeden edemedim. Perry Mason Macerası bunca okumanın ardından benim için Perry Mason Paranoyası oldu desem yeridir. İncelemeler: #54080005 #81013469 #81346276 #84407532 #85307635 #87829552 #88739286 #89546521 #90897283 #134189056 #262745858 #262953941 #264244614 #265224602 #265373021 #265480708 #265729097 #265794717 #265892133 #266122620 #267390300 #267919812 Okumalar: Amber Denen Kedi Apandisit Arsenik Bir Çift Güzel Bacak Gördüm Cesur Dul Çığlık Çıplak Hayalet Çıplak Kız Gorile Dikkat Gör Duy Sus Hayalet Koca Her Kombinezon İçini Göstermez Kabus Kan Kızıl Saçlı Kımıldandı Kördüğüm Kurnaz Kadın (Kaçak Hemşire) Kürkü Güve Yemişti Öleceksin Ölen Kim Siyah Otomobil Şantaj Tuzak İçinde Tuzak Hepimize iyi okumalar dilerim..
ÖleceksinErle Stanley Gardner · Akba Yayınları · 19746 okunma