Uyan Dostum Uyan!
2022 18. kitabı
Okunma: 11 Aralık 2022 21:51
Bir kıyım oldu yaratılışın ilk döneminde. Kardeş kardeşe kıydı. Tamamen dürtüsel nedenlerden… İnsanın o mücadele etmesi gereken ilkel tarafı yüzünden. Karmaşık, girift, mükemmel bir yapıyı
Büyük Irmaklardan BileGüray Süngü · Ketebe Yayınları · 2022505 okunma
2.524 Gösterim
Kitabı az önce bitirdim . İncelemeniz harika olmuş sahiden. 👌
Teşekkür ederim, kitabı okuyan birinde böyle karşılık bulmuş olmasına sevindim.
Güray Süngü okumak güzel. İncelemesini senin gözünden okumak daha güzel Emin Hocam. Nicedir beklemedeyiz, nicelerini beklemedeyiz...
Önceki 2 yanıtı göster
Hem G. Süngü için de kolaylık olmuş olur değil mi? Devam edelim öyleyse :)
Kabil'in başlattığı o, 'ben benim, sen de sensin.' sınırında, öldürmenin bir insanın canını almaktan çok öte olduğunu kavrıyoruz; diğerini aynılaştırmak, silikleştirmek, onurunu çiğnemek... Onunla gelen sorumlulukları reddetmek... Çağrı kimden gelirse gelsin, evet ben 'buradayım' diyebilmenin yani 'etik özne' nin yaşamsal faaliyetlerini durdurmak... Ve bunun gibi daha nicesi... İnsan önce kendinin Kabili'dir. Hattâ en bilindik meziyetlerle öldürür kendini; bilgelik gibi, sevgi gibi... :) İnsanın direnme gücünü aşan şey, doğasına atılmış bir kesiktir ve orada bozulma başlar. "Ötekinin acısını haklı çıkarmaya çalışmak, tüm ahlaksızlı­ğın kaynağıdır," diyor, Levinas. Daha güzel ifade edilebilir mi bilmiyorum. Güray Süngü'nün eserlerini ard arda okumayı düşünüyorum, o zaman sıralama için sizden fikir almak isterim hocam :) İncelemenizle ilgili arkadaşlarıma katılıyorum, emek verilmiş kıymetli tespitleriniz için teşekkür ediyoruz. Devamı gelsin. :)
Kabil'in o sınırı 'ben benim, sen çok da mühim değilsin' sınırı gibi. Evet, diğerini yok saymak, isteğini arzusunu onun üstüne koymak, onun kimliğini kişiliğini hiçleştirmek, tercihini geçtim var oluşuna tahammül edememek... İnsanın kendinin Kabil'i olması ise farklı bir bakış açısı, üzerine düşünmek gerek. Yine altın cümlelerle güzel bir katkıda bulunmuşsunuz. "İnsanın direnme gücünü aşan şey, doğasına atılmış bir kesiktir ve orada bozulma başlar." cümlesi harkuladeydi, birçok anlamı içinde barındırıyor. Ne zaman G. Süngü okuması yapmaya başlarsanız fikirlerimi seve seve sizinle paylaşır kendimce bir sıralama oluştururum tabi ki, ne demek :) Değerlendirme ve katkınız için teşekkürler. Devamı da gelir inşallah :)
1 yanıtı göster
Emeğine sağlık Emin, yine çok iyi bağlantılar kurmuşsun. Keyifle okudum incelemeni. Karakter hakkındaki şu tespitine de sonuna kadar katılıyorum. Ben de okurken bu kadar da geveze olunmaz ki diye darlandım arasıra :) "G. Süngü karakterlerinin gevezeliğine aşinayız ama bunun yanına avanaklık eklendiğinde daha da çekilmez bir hal alıyor. Aslında bu avanaklığın da kurgu içinde bir anlamı var." Uzun bir aradan sonra seni sahalarda görmek güzeldi, devamı da gelir inşallah :)
Önceki 3 yanıtı göster
RabiaRabia Bu kez okuru biraz zorlayan, incelemede de değindiğim gibi karakterin gevezeliğinin yanı sıra avanaklığı ya da çok fazla saf oluşu artık ne dersek. Aslında bu kurguya iyi gidecek olan Kemal Sunal saflığı olabilir şimdi geldi aklıma :) O birçok filminde safmış gibi görünür ya da safı oynardı sonradan anlardık ki aslında her şeyden haberi varmış. Böylece olay daha farklı bir hal alır, karakterin aslında avanak olmadığını anlayınca kurnazlıklarını beklerdik. Hikaye baştan sona avanaklıkla gitmez seyirciyi tazeleyen farklı dalgalanmalar olurdu. G. Süngü'nün seçtiği yolu anlıyorum. Karakterini avanak yaparak perde arkasını biraz daha göstermiş. Karakter anlamlandıramadıkça perdeyi biraz daha aralayıp resmi daha çok göstermiş. Böyle olduğu için basitçe karaktere doğrudan söyletme ya da çetrefilli detaylarla dolandırmaya gerek kalmadan kurgusunu pratikçe ilerletmiş. Bu doğrudan sonuca gitmek için tercih edilmiş akıllıca yollardan biri olabilir ama işte yan etkileri de var :) Uzun bir süredir twitter vs. de aktif değilim, oradan alışık olanlar için durum nasıldır bilemiyorum ama aşinalıktan dolayı daha az yadırgamışlardır herhalde, sizin gibi :) Sözleriniz ve paylaştıklarınız için ben teşekkür ederim. Aşina olunan isimlerin toplanması bir dost meclisi ortamını oluşturuyor. Ayrıca Burak'a katılıyorum, arada sizin bakış açılarınızın yansımalarını da görmek isteriz :)
Bu kitabın da olduğu kargom sabah geldi. İncelemen güzel bir tevafuk oldu. Senin gözlemin ile okuyacak olmam daha sağlıklı hissettiriyor. Emeğine sağlık olsun Emin K.Emin K.🍀
Önceki 4 yanıtı göster
Teşekkürler 💐
Kitap bittiğinde zihnimde uçuşan/oluşan düşünce kargaşasını şu incelemeyle bir nebze de olsa düzene soktum diyebilirim. Teşekkürler inceleme için.
Rica ederim, bunu duymuş olmak sevindirici :)