Bir Kitap Sohbeti - 1
2026 13. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2026 20:21
︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ ile birlikte okumuş olduğumuz Yürümenin Felsefesi hakkındaki sohbetin değerlendirmesini de size sunuyoruz. Galeyan Genel bir soruyla başlayalım kitaptan önceki ve kitaptan sonraki "Yürümek" hakkında düşüncelerin neler? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Açıkçası bu kadar felsefik düşünmedim. Yürümek fiziksel olarak iyi gelen ruha terapi bir aktiviteden öte değildi benim için :) okuduktan sonra yaratıcılığı bile etkiliyormuş vay be dedim. Charles Darwin 'in kum yolunda doğal seçilimi keşfetmesi ya da Jean-Jacques Rousseau 'nun yürüyüş yaparak yaratıcılığını ortaya koyması çoğu düşünürlerin bu şekilde kendini bulması iyi hissettirdi az sonra hazırlanıp doğaya yürüyüş yapmaya çıkacağım. Doğa ananın kollarına bırakıp kendimi yaratıcı bir şeyler bulabilirim belki. Galeyan Yaratıcı bir fikir bulmak amacıyla yürüye çıkmak mi fikri buldurur? Yoksa insanın yürüyüşe kendini bırakıp zihnini dinlendirirken dinlemesi mi? Beklentisiz bir yürüyüş elbette size de bir şeyler sunacaktır diye düşünüyorum. ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Beklentisiz akışta kalarak zihni dinlendirerek bulunur diye düşünüyorum. Yaratıcı drama diye bir ders almıştım. Orada da yaratıcılığı geliştirmenin evreleri vardı zihni kuluçkaya yatırmak gerekir sonra aydınlanma evet işte bu dediğimiz an’da bir şeyler aydınlanabilir zihnimizde :) Galeyan Yaratma ve yürüme fiillerinin ortak paydası yalnızlık sanırım, İşin Aslı, Judit ve Sonrası kitabında da "Yaratacak bir şeyi olan yalnızdır" ifadesi vardı ve bu kitapta bir çok yerde yürüyüşün yalnız yapılması gereken bir eylem olduğu vurgulanıyordu. Sen yalnız yapılması gerektiği kanaatinde misin? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Ben genel hayatımda bireysel takılmayı seven bir insanım. Yalnız alışveriş yapmak, kitabımı kahvemi alıp yalnız başıma zaman geçirmek her zaman bana daha iyi gelir. Yürüyüş yapmak da aynı şekilde içim huzursuzsa kendimi kötü hissedersem yalnız çıkarım. Kulaklığımı takıp kafamda bir şeyler düşünerek tempolu yürümeyi severim. Yürüdükçe düşüncelerim özgürleşiyor adım attıkça zihnimin düğümleri çözülüyor. Friedrich Nietzsche boşuna dememiş büyük düşünceler yürüyerek gelir diye… Yürüyünce kendimle temas halimde olurum ve bu beni daha da mutlu eder. Galeyan Yürümek zihnimizdeki aydınlığın önündeki perdeleri kaldıran zihni durulayan bir eylem diyelim o zaman. ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Çok güzel bir ifade umarım perdelerimiz hep açık önümüz hep aydınlık olur :) Galeyan Umarım diyelim açıklığa şaşkınlık aydınlığa hayranlık duya duya yürürüz :) Bireysellik bireyin kendi olmasının yolunu açıyor kitlede erimektense, peki için huzursuz değilse yürüyüşe yalnız çıkmaz mısın? Ve bir başka yerden de zorlayalım, neden tempolu yürüyüş? Nihayetinde " Yürüyüş bir spor değildir" ifadesine katılıyorum çünkü Frédéric Gros 'un . Ve modernitenin hız tutkusuna yürüyüşün bir nanik olduğunu söyleyen David Le Breton da , o yüzden ekstra sormak istedim. ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Evet kitabın girizgâhı da böyle başlıyordu. Yürüyüş bir spor değildir. Yalnız da çıkarım huzursuz olmasam ama kendimi kötü hissedersem yanımda bir eşlikçi istemem, zihnim konuşur ben de konuşurum kendi kendime duygusal boşalım yaşamam şart ağlarım belki bağırırım bu yüzden hep yalnız çıkarım neden tempolu yürüyorum çünkü düşüncemle senkronize oluyorum daha çok şey düşünüyorum daha çok hızlanıyorum gibi diyebiliriz. Galeyan: Tempoyu koşullanmış bir kafa değil zihnin yönlendiriyor o zaman diyip bu bahiste aradan çekilmeyi tercih ediyorum :) ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Evet zihnim yönlendiriyor :) Galeyan: Ama yürürken kulaklık takmak bir koşullanma biçimi sayılmaz mı? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Arka planda hareketli müzik açınca bana iyi geliyor tempomu artırıyor dopaminimi artırıyor podcast dinlemeyi de çok severim duygudurumumu dengede tutmamda yardımcı oluyor koşullu bir araç olarak düşünebiliriz evet. Peki sen nasıl yürümeyi seversin? Galeyan: Ya açıkçası tamamen nerede yürüyor oluşuma bağlı, ama her türlü tek başıma yürümeyi severim, yanımda birinin olmasını kendimi dinlemeye engel olarak nitelendiriyorum. Modern toplumun getirisi olan ses ve renk gürültüsü yüzünden kendimizi dinleyecegimiz anlar zaten kısıtlı. Bununla birlikte nerede yürüdüğüme göre değişkenlik gösterir. Bir ormanda yürüyorsam kulaklıksız müziksiz sadece ben ve zihnim. Ama kentte yürüyorsam genelde kulaklık takarım çok fazla ses varken kendi tercih ettiğim sesi dinlemeyi bı nebze kurtuluş sayıyorum. ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Güzel ben de bu şekilde düşünüyorum. Galeyan: Kitapta üç yürümeye ek üç kavram ekstra dikkatimi çekti, yalnızlık, sessizlik, yaratıcılık. Neden sessizliğe bu kadar muhtacız? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Bilişsel detoksa ihtiyacımız var çünkü modern hayatın gürültüsünden sıyrılıp insanların sesini kısmaya zihnimizin düşüncelerimizin sesini açmaya da ihtiyaç duyarız. Uyarıcının azaldığı her yerde kendimize biraz daha yakınlaşırız. Bu yüzden sessizliği tercih ederim. Gürültülü ortamlara ve boş boş konuşan insanlara da tahammülüm yok Galeyan: Biz yürüyüş moderniteye naniktir diyoruz siz modernitenin sunduğu kavramlarla detoks diyorsunuz hala ya ama yazarla bu konuda ortak sayılırsınız. " Gevezelik sağır eden insanı: Her şeyi saçma kılar, sizi serseme çevirir, pusulanızı şaşırtır. Gevezelik her zaman her yerdedir, dört bir yanı basar, dört bir yana yayılır." S. 60 ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Ahaha daha uygun bir kavram ile bilişsel arınma diyelim o halde. Evet s 60 ta altını çizdiğim yerdi haklı haklıyız :)) Galeyan: Bu fiyakalı oldu:) kitapta bir bölüm vardı düşünceni merak ediyorum, " Kitaplar gündelik yaşamın sıkıntısından kaçış değil, bir yaşamdan ötekine geçiş aracı olmalıdır" sence kaçış olmamalı mı kitaplar? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Sayfa 89 da işaretlemişim ben de :) bence sadece kaçış olarak düşünmek kitaplara haksızlık olur kaçıştan ziyade bir kapı açıyor bir yerden başka bir evrene geçiriyor. Galeyan: Evet kitapları sadece bir kaçış olarak görmek kitabın haysiyetinin farkında olamamak katılıyorum buna, ama haysiyetini düşürmemeye çalışırken fazla güzelleme yapmak da insanı gerçeklikten koparıp kitaba sıkıştırmaz mı ikilemindeyim Kübra: Bazen kaçış olarak görebiliriz ama her zaman kaçış olarak görmek de doğru olmaz. En yakın arkadaşımız kitaplar onlara çok yüklenmek bencilce olur. Galeyan:Kitabın ve incelemenin dışında bir soru. Tüm kitaplığını bir insan için yakabilir misin? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Hımm insanın kim olduğuna bağlı ailem olursa evet ama diğer türlü asla. Biraz da ne olduğuna bağlı niye yakıyoruz ya Galeyan: Her okuduğumuz bir pranga bir yük değil midir nihayetinde ? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Okuduklarımızdan sorumluyuz bilmek çoğu zaman yüktür. Çünkü biliyorsun davranışlarından sorumlusun doğrun ve yanlışın o yönde evrilir. Bilmeyen insanlara bak nasıl mutlu nasıl cahil :) Asıl soru şurada belki altına girdiğin bilgi seni eziyor mu yoksa seni yükseltiyor mu? İşte bu soruya net cevap vermek mümkün değil. Galeyan: Evet nefes aldırdığı kadar ezdiği ferahlattığı kadar sırtıma bindiği de oluyor. O zaman kitaba döndüreyim, Henry David Thoreau 'nun ekonomi ilkesinden bahsediyordu kitapta. "Herhangi bir eylemin ne kazandıracağı değil, bu eylemin gerçek hayattan neyi alıp götüreceği sorulmalıdır." S.83 Yürümek bizden ne götürür bize ne getirir? ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Yürürken geride bıraktıklarımız zaten düşünceleri duyguları taşıyamadığımızdan geriye bıraktıklarımız olduğundan bence bizden bir şey götürmez ama bize somut bir şey de getirdiği söylenemez. Martin Heidegger 'in dediği gibi yol önceden var olan bir şey değil. Yürüdükçe yol olur yürüdükçe kendimizi revize ederiz diyebiliriz. Galeyan: Yürüdükçe durulanır yürüdükçe yüklerimizden arınırız diyerek bitirelim o zaman.
Duygu ve Düşünce
Yürümenin FelsefesiFrédéric Gros · Kolektif Kitap · 20209,1bin okunma
··1 alıntı·
8,8bin Gösterim
Kitabı beraber okumak oldukça keyifliydi, beraber kitap analizi yapabileceğimiz kalibrede insan bulmak maalesef oldukça az. Bu platformu amacına uygun kullanan insanların varlığı hep artsın. İncelemenin sohbet havasında, diyalog şeklinde olması diğer incelemelerden farklı kılıyor bu tarzı çok sevdim. Yeni kitaplarda buluşalım. Teşekkür ederim nazik teklifiniz için. 🙏☺️
Galeyan
Ben Teşekkür ederim kıymetli düşünceleriniz için :) Umarım artar amacına uygun kullanan da burası bir nebze olsun ferahlatır, Friedrich Nietzsche 2nin dediği gibi okumak için söyleşmek ve yazmak kıymetli. Bunun birlikte yapmak ayrıca keyifliydi. Buluşmak dileğiyle :))
Kitabın içeriğinin keyfine yakışır bir inceleme, sitenin kullanım amacına örnek bir okuma olmuş. Çok tebrik etmekle beraber çok özendik, umarım devamı artar bu tip okumaların 🥳👏🏼 Galeyan ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ
Çok teşekkürler :)
︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Galeyan tebrik ederim okumaktan keyif aldım gayet başarılı iki farklı pırıl pırıl zihin 👏
Çok teşekkürler :)
Galeyan ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ bilinçle ödenmiş eylemlerimizden doğan maliyetin soyut ve ölçülemez kalemleri de var olma bedelimiz galiba.Emeğinize sağlık, Keyifle okudum...
Galeyan
Teşekkür ederiz, Ne'yin Nasıl'ını öğrenerek var oluyoruz.
Yürümeyi sadece bir eylem olmaktan çıkarıp düşüncenin ritmine dönüştüren sohbetiniz için ︎ ♛ K Ü B İ İ ♛ ᝰ.ᐟ Galeyan çok teşekkür ederim.✨👏👏 yaratıcılık ve ahestelikle birlikte araya koyulan felsefi mesafeyi acele etmeden, hızın peşine düşmeden, adım adım açılan bir düşünce yolu gibi okudum. Söyleşinizle yürüyüşün aslında bir yerden bir yere gitmekten çok insanın kendisiyle baş başa kalma hali olduğunu tekrardan hatırlattı. Kitabı kuru bir şekilde anlatmak yerine onu hayatın içinden süzerek konuşmanız tatlı bir keyif gerçekten✨☺️ Emeğinize kalemize sağlık. Yürüdükçe sadeleşen, sadeleştikçe derinleşen daha nice sohbetlere✨💐
Galeyan
Çok teşekkür ederim hocam :)
Çok beğendim, çok farklı bir yaklaşım sunmuşsunuz, ufuk açıcı 😌
Çok teşekkür ederiz :)