Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Rabia'nın Dönüşü
Hatırlarsınız , başka bir hikaye etkinliği başlığında (#32033924) her hafta birer öykü yayınlayıp, sizden görüşlerinizi belirtmenizi istemiştim genel olarak. Üç hafta kadar sürdü etkinlik- Yaşar Kemal, Onat Kutlar ve Sait Faik'in hikayelerini okuyup yorumladı bazı arkadaşlar. (https://1000kitap.com/gonderi/32267275, https://1000kitap.com/gonderi/32267275, #32534338) Bugün de, etkinlik kapsamında olmasa da, Adalet Ağaoğlu'na ait bir hikayeyi paylaşıyorum - Rabia'nın dönüşü.
Adalet Ağaoğlu
Adalet Ağaoğlu
bu hikayesinde herkesin bildiği
Sinekli Bakkal
Sinekli Bakkal
romanını bir şekilde yeniden kurgulamış. İlgilenenler okuyup fikirlerini yorumlarda belirtebilir. İlerleyen dönemlerde
Metin T.
Metin T.
'nin fikir ve katkısıyla benzer bir hikaye yazma etkinliği düzenlemeyi düşünüyoruz. Hikayeyi düzeltmeye çalıştım, ama harf ve yazım hataları olabilir, şimdiden özür dilerim. İyi akşamlar. Epub Linki: yadi.sk/d/NzXxoOwgXOJT0g Pdf Linki : yadi.sk/i/KoSc6E5gk5iRBg Hikayeyle ilgili yazılmış bir iki inceleme/tez : edebistan.com/index.php/lutfi... dergipark.gov.tr/download/articl...
··
66 görüntüleme
NigRa okurunun profil resmi
Bu öyküleri okuyorum, ama her defasında nasıl bir yorum yapacağız, neyi değerlendireceğiz sorusuna takılıyorum. Sinekli Bakkal'ı ilkokul zamanında falan zorla okumuştum sanırım bitirememiştim de aklımda kalan hiç bir şey yok. Bu sitenin bu yönünü seviyorum son sürat okusak da hiç bir şey okumamışım hissi oluşturuyor bizde. Türk yazarlar konusunda kendi eksikliğimin oldukça farkındayım ama her seferinde burada birileri daha da pekiştiriyor bu eksiğimi. Hiç Ağaoğlu okumadım sanırım Adıvar da hiç okumadım. Okulda hep dönem ödevi, bilmem ne sınavı gibi zorunlu tutularak oluşturulan önyargı biraz da bu benim için bu eserlere. Neyse bu başka bir zamanın konusu çok dağıtmayayım. Biraz incelemelere baktım, internette dolaştım geldim. Yanlışsam düzelt Erhan, Adıvar doğu-batı kıyası (pek çok yazarımız gibi) yapmış, kadından yana bir tutum sergilemiş Sinekli Bakkal'da, doğru anladıysam okuduklarımdan, Adalet Ağaoğlu da sanırım yeniden yazımı bu yüzden Rabia üzerine kurmuş. Kadının toplum içindeki yeri üzerine bir ah ediş gibi hissettim ya da kadının yıllar içinde toplum içinde gelebildiği nokta mı. Doğulu müslüman Rabia - batılı gavur ile evlenmek istediğinde zamanın birinde ne kıyametler kopmuştu, şimdi böyle şeylere kimsenin aldırdığı yok der gibi hikayenin başında. İlk verdiğin linkte Adıvar, Batı'yı örnek alalım ama kendi kültürümüzü de muhafaza edelim der romanında demiş, sanki Huzur'da da Tanpınar benzer bir şey söylüyordu ya da Matmazel Noraliya'da da buna benzer bir öğüt vardı. O dönemlerin gözde görüşü buydu belki de.. Aynı linkte AĞAOĞLU Batı bize çürümüşlüğünü ve Batı'ya özentinin kendi kültürümüzü unutuşuna yol açtığı görüşünü benimsediğini söylemiş ki bu sanki daha gerçekçi günümüze bakaraktan. Yine sanırım Sinekli Bakkal evlendirip bitiriyor romanı, Ağaoğlu evlendikten sonra neler yaşanmış olabileceğini de kurmuş? Çok da bilmiyorum işte. Kitabı okusam daha güzel bir yorum getirebilirdim. Rabia da pek çokları gibi kendisine yüklenen rolü oynadı, ideal kadın olduğuna inandırıldık ama bakın gerçekte böyle olması makuldü gibi bir mesaj aldım hikayeden. Biraz hüzünlü bir havası vardı. 4 tane hoşuma giden cümle aldım yeniden yazımdan; "Hayatlar unutulsun gitsin, ahşap konaklar ve yalılar bizim olsun. " "Şimdi bütün düğünler, doğum günleri, maç zaferleri böyle kutlanıyor; sesli bir ışık seli, sahiden bombaların patlayıp durduğu, her köşebaşında birkaç can aldığı günlerin üstünü örtüyor." "Rabia ile evlenebilmek için her şeyinden vazgeçmişti, sünnet olmuş, kuranı ezberlemişti ... " Arzu edilen bu yazar tarafından tabi ama gerçekçi mi, gerçekte kaç tane böyle Peregrini bulunur sorguladım. "Düşünüyo­rum da, o kadar erkeklik düşkünü mahallemiz, ne kadar da edilgendi, dişiydi. " Bu alıntıya romanı okumuş olsam daha iyi bir anlam yüklerdim diye düşündüm. Emeğine sağlık, Metin abi ile yeniden yazım etkinliği harika fikir bence. Nasıl bir şey olur bilemiyorum ama sanırım denemek istiyorum. :)
1 önceki yanıtı göster
Erhan okurunun profil resmi
En başta utanarak soruların tamamına cevap veremeyeceğimi söyleyeceğim, Sinekli Bakkala başlamıştım zamanında ama aşırı sıkıldığım için bıraktım ben de. O zaman ne işi var diyeceksin bu iletinin burada haklı olarak. Adam öykünün ilk sayısına bakıyordum pdf. Bu öyküyü gördüm ve yeniden yazım olduğunu hatırladım bir yerlerden. Metin abiyle de konuşmuştuk konuyu, haber ya da başka bir şeyin yeniden yazımı ile bir etkinlik planlıyorduk. Bu da üstüne gelince hemen atladım ve örnek olur diye yayınladım. Kitabı inceledim biraz ama, aynı görüşteyiz genel olarak- o kadarını söyleyebilirim. Doğu, batı sentezi - ama batının ahlaksızlığını almadan :) Gerçekten de Osman'ın dediği gibi aşırı emek sarf etmişsin, çok teşekkürler. Bir tartışma, beyin fırtınası ortamı yakalayabilmekti diğer hikayelerdeki amaç, başaramadık tabi. O yüzden devam ettirmedim sonra. Bu hikaye sadece yeniden yazmaya bir örnek olsun diyeydi aslında. Değerlendirme gerekli değil, sadee düşünce , fikir vb. şeyler olabilir. Yani belirsiz ne istediğim aslında. Ama senin yorum/incelemen çok güzel olmuş açıkçası. Bundan sonra , artık böyle bir şey istiyorum diyebilirim :) O öbür linkte (tez olan), romanla larşılaştırması da var hikayenin. Kİtabı okumaya karar veirsen ilerde, ona da göz atmak isteyebilirsin. Ay ortası gibi de bu etkinlik hakkında bilgi veririm. Metin abinin de dediği gibi çok katılımlı bir şey olamayacak o, biraz daha profösyonel tarzda belki. Ama böyke böyle eğitiriz kendimizi ancak. Bugün yine adam öyküde kısa öykü tekniği diye bir şeye bakıyordum, orada şöyle yazıyor. Öykü yazmanın bir formülü yoktur, kinse size öğretemez nasıl yazacağınızı, en üyü yöntem yazmaktır,sürekli yazmak ve yazılan diğer öyküleri okumak. (Öykü kuraldan büyüktür diye beğendiğim bir cümle de var ama buraya uymuyor:) Çok teşekkürler tekrar, bu güzel inceleme için . Etkinlikte de göreceğime inanıyorum seni ve tabi Osman'ı :)
4 sonraki yanıtı göster
Osman Y. okurunun profil resmi
Okudum bugün, teşekkürler. Sinekli Bakkal'ı okumadım ama bu kısa öyküyü beğendim. Rabia'nın yüreğini kim anlayabilir? Bu kadar kısa bir öyküde bu kadar çok karaktere değinilmesi de çaba ister. Herkes kendi dertlerinden sıyrılmanın ve hayatını temize çekmenin yollarını arıyor. Sevdalanmak da sanırım bunun en kestirme yolu, belki bütün kestirmeler gibi biraz tehlikeli ve yalan-dolan içerikli olmaya müsait. Kimse büsbütün iyi veya kötü değil, anladığım bu oldu yine pek çok edebi eserde anladığımız gibi. Dedeyi çok sevdim, belki onun da sahte tarafları vardır evet ama en azından anlayışlı olmayı elden bırakmamış. Bütün karakterler hüzünlüydü bir bakıma. Rabia'nın Dönüşü ismi de manidar. Bu hem bir U dönüşü hem de insanın kendi özüne dönüşü olarak algılanabilir. Sinekli Bakkal da okunabilir artık, zaten çocukluktan beri en çok duyduğumuz eserlerden. Tekrar teşekkürler gayretin ve emeklerin içın.
Erhan okurunun profil resmi
Çok teşekkürler Osman, fazla giremiyorum siteye bu aralar, fazla hiç bir şey yapamıyorum zaten, ancak cevaplayabiliyorum. Teşekkürler değerlendirmen için- hiç kimse iyi ya da kötü değil evet, aynı düşünceler. Herhalde romandaki herkesi kapsamak istemiş Adalet Ağaoğlu. Dediği gibi okumadım romanı ama bu hikaye için özetine göz atmıştım - daha mantıklı aslında:))) Etkinlik kapsamında- hikaye okuma- yaynlamaya devam edeceğim farklı yazarlardan hikayeler. Hikaye yazmaya da önem versem iyi olacak bu arada, çok boş verdim, sen de aynı durumdasın herhalde, eylül bitiyor daha hikaye yazamamışız ikimiz de. Neyse, çabuk geçsin bugünler, tekrar sağol, görüşürüz
3 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.