Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Oğuz Aktürk bir yorumu yanıtladı.
225 syf.
8/10 puan verdi
·
29 saatte okudu
Sis (Edebi + coğrafi + mitolojik + siyasi + psikolojik)
YouTube kitap kanalımda Miguel de Unamuno'nun kitaplarını hangi sırayla okumamız gerektiğinden bahsettim: ytbe.one/_xHgWiYVI4o Bask Bölgesi + Katalonya + Endülüs + Diğer İspanyol şehirleri = İspanya Kan + balgam + safra + sevda = Sağlıklı vücut Orfeo + Evridiki + Aristaeus + lir = Müzik Augusto (kan) + Eugenia (balgam) + Ludovina
Sis
SisMiguel de Unamuno · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,845 okunma
··1 alıntı·
2.098 görüntüleme
Ebru Ince okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Hiç beni bu süslü kurmacanla kandiramazsın :)) Orfeo da senin olsun Ben kedilerle yaşarım :)) Zaten kitaba başladım bir Dosto kokusu geldi burnuma ilk 5 sayfada dedim tamam işimiz var bununla :)) ki öyle de oldu :)) üç kitabını okudum bu hafta
Abel Sanchez - Tula Teyze
Abel Sanchez - Tula Teyze
i bir tık daha sevdim çünkü bir Habil_Kabil temeli vardı . Sis için hiç bir şey söylemiyorum :))
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Bu kitabı Hakan Abi'nin neden bu kadar çok içselleştirdiğini anlıyorum. Köpeği ve çocuğu olan insanlar için çok fazla gönderme vardı, o yüzden çok normal bizim anlama ve içselleştirme seviyemizin az olması abla. Köpeği ile yapılan konuşmalar bence çok etkileyiciydi. İnsan, insandan umut bulamayınca kediye köpeğe sarıyor işte. Başka kitaplarına bakarım belki ben de. :))
2 sonraki yanıtı göster
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Bu inceleme aslında bir inceleme değildi. Aynı Unamuno'nun kendisine novella değil de "nivola" adında ayrıksı bir tarz bulma arayışı gibi ben de burada "oncilome" yazmıştım. Fark eden bir tek
Roquentin
Roquentin
oldu, kutlarım:))
Gökhan okurunun profil resmi
Emek verildiği her halinden belli olan bu incelemenizi paylaştığınız için teşekkür ederim. İstifade ettik saolun. Anasır-ı Erbaa eskiden oldukça faal olmasına rağmen bugün geçerliliği kalmamıştır malumunuz. Mesela insanda "sevda" unsurunun artması neticesinde aşırı sevgi haline düşmesine "karasevda" denmiştir ve bu kelimeyi hala da kullanıyoruz. Eski eserler de ilaçları da yazardı. Bugün ilmini bilen nadirdir :)
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Anasır-ı erbaa ve ahlat-ı erbaa konularına bir ara epey merak salmıştım. Bir incelememde kullanmalıyım dedim, o da bu inceleme oldu hocam. Değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Karasevda konusunda çok haklısınız. :)
1 sonraki yanıtı göster
Roquentin okurunun profil resmi
Şimdi incelemeyi beğenebilirim:)) Ahaha aaa ne ilginç bir incelemeniz var😂
1 önceki yanıtı göster
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Hahhaha dur ya buluşma ilotesini yazmam gerek daha😂
1 sonraki yanıtı göster
Esra Koç okurunun profil resmi
Kırk yıl düşünsem bu kitaptan bu sonuçları çıkarmam mümkün değil. İsimlerin anlamları üzerine mi kurulmuş tüm roman (şaşkın mod) Kurmaca üstü kurmaca demişsin kurmacayı anlayamadık ki üstü kalsın (üzgün mod) Oğuz sen de bizim zihinlerimizde yer alan her zaman ulaşmak istediğimiz gerçeküstü okur musun? (düşünen mod:)
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
İsimlerin anlamlarını bilmiyorum, hiç bakmadım Esra. Ama kitabı okurken tamamen bu 4 karakter üzerine kurulu olup sürekli mide, beyin, kalp göndermeleri yapıldığı için aklıma hemen ahlat-ı erbaa geldi. :) İnceleme için malzeme olmuş oldu işte. Hahahaha yalnız yorumunu incelememe benzetmişsin, estağfirullah umarım sizlerden de incelemeler görebiliriz...
Liliyar okurunun profil resmi
"Bütün her şeyi tek bir siste karıştırmak..." Birbirinden farklı tanımlar ama ortak olan sis o zaman. Ve verdiğin puanı da dikkate alıp okumalıyım diyorum. Kalemine sağlık. :)
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Kesinlikle öyle! Zira her parçamız bizi yine sisli ve muğlak bir sis bütününe ulaştırır. Tanınması gereken bir kalem olduğunu düşünüyorum. İstanbul buluşmasında da tartışacağız bakalım. Teşekkür ederim. :)
Bu yorum görüntülenemiyor
Roquentin okurunun profil resmi
Yani şu incelemeni iki kere falan okudum, biri Sis'e ikinci kere başlamadan önce bir de sonra . Şimdi bakıyorum bir şey demek istemiyordum ama dayanamadım:) Bazen bazı kitaplar bizim evrenimizden bağımsızdır,şaşırtır, karmaşıklaştırır, yani roman, şiir, novela olayı var ya ve bu da nivola ya öyle. Peki sen burda tam olarak ne anlatıyor, neye işaret ediyorsun, bu kitap bu yazdığın kadar karmaşık ve anlaşılmaz diyorsan Unamuno'nun kemiği sızlar, hem de kendisi bu kadar kitabın içine girmişken. İncelemelerinde döneme, yazara ilişkin bilgiler veriyorsun , çok önemli ve bence okumayı güçlendiriyor lakin ki her bilgi her yere uyuyor mu , ve bu anlattığın şeyi destekliyor mu bilemedim. Bazen bazı kitaplara inceleme yazmamak yazmaktan daha etkileyici geliyor bana. Ki bugün okuduğum bir ikinci incelemende ne kadar haklı olduğumu gördüm:) (Kendi dedi kendi hak verdi :)) Bak şimdi #42042521 şu yaptığın kesinlikle bilinçli okur, doğru hareket incelemesi:) tabi kaynaktan etkilenmiş olmanı yadsımıyorum ama incelemelerini kendine mi bize mi lazım olur diye yazıyorsun bilmiyorum, bizim çok işimizi görür. Maalesef aynı şeyi Sis incelemesi için diyemeyeceğim, neyse yarın konuşuruz, içimde kalacaktı:)
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Bunları yazarken tam da bunları düşünüyordum aslında. Çünkü içimden geçenler tam olarak bunlardı Elif. Fakat yarın söyleyeceğim şeyler bunlardan hiçbiri olmayacak diyebilirim. O tezin tamamını okudum ve 2 sayfalık özünü çıkardım. Bu yüzden yarın güzel ve verimli bir buluşma geçirebileceğimizi söyleyebilirim. İnceleme konusunda ise, biraz farklı ve içimden geçtiği şekilde deneysel çalışmalar vermeyi seviyorum sanırım. Bazen salt didaktik oluyor bazen de salt duygu yoğunluklu oluyor. O yüzden bu yaptığım inceleme zaten zorlama bir yorumdu. Kitaptan böyle şeylerin çıkarılması çok çok uzak ama ben hoşlaştım yazdıklarımla, çünkü içimden böylesi geldi... Ayrıca Unamuno’nun dünyası gerçekten de çelişki ve ikilemlerle dolu, bu yüzden anlamlandırması biraz bulanık olabilir varoluşçuluk temellerinden dolayı. Biraz da bu yüzden insan bedeni varoluşu üzerine atılan bir teoriden ortaya farklı bir ürün koymak istedim sanırım. Değerli yorumun için teşekkürler. Yarın daha nitelikli bir dönem ve yazar yorumunda görüşmek üzere. :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.