Gönderi

Dostoyevski'ye ait olmayan sahte alıntılar
“İyi adamlar yalnızlıktan ölüyor. İyi kadınlar ise kötü adamların balkonundan gökyüzüne bakarken.” Bu cümleler Dostoyevski'ye ait değil: #17752802 "Geceleri gökkuşağına boyamak mıdır suçum? herkes bağırırken şiirler okumak mı, susmak mı sözün bittiği yerde, kusmak mı sindirebildiklerinizi? apansız uykum kaçıyor kaç gece, bu da mı aleyhime kanıt? sondan saymaya başladım adları-böyle hoşuma gidiyor beğenmeseler de seviyorum ellerimi, hep olmayacak düşler görüyorum, yenileceğim kavgalara giriyorum durmadan. İtiraf ediyorum… Silin adımı listenizden, yokum; aslında bir oyun olan kavgalarınızda ve aslı bir kavga olan oyunlarınızda. Kirli sevinçlerinize ortak etmeyin beni. Gözyaşlarınızı da paylaşmıyorum. Yalan övgülerinize ihtiyacım yok. Gıyabımda kesinleşmiş hükümler verin. Bir sürgün nereye sürülebilir? Gölgeler kelepçeye vurulur mu? Çekilin, yürümediğiniz yolları(mı) kirletmeyin.!" Bu cümleler de Dostoyevski'ye ait değil. "Şeytan uyuyakaldı bir gün. Rüzgar sert esti. Üç tüy düştü şeytandan. Biri paraya yapıştı, diğeri mevkiye, öteki de ihtirasa. O günden sonra şeytan hiçbir iş yapmadı." Bu cümleler de Dostoyevski'ye ait değil. Gözünüzü seveyim bu cümleleri paylaşırken artık kenarına köşesine Dostoyevski yazmayın. Adam zaten hayatında yeteri kadar acı çekti... Ayrıca; “Cehennem nedir?” diye düşünürüm. Şu hükme varırım: “Sevmenin artık imkânsız olduğuna dair çekilen acıdır. Yalan söyleyerek dünyanın öbür ucuna gidersin ama geri dönemezsin" şeklinde Karamazov Kardeşler adıyla aynı sayfa gibi paylaşılan alıntıların da bu şekilde paylaşımı yanlıştır. “Cehennem nedir?” diye düşündüğüm olur. Bence cehennem, sevememekten doğan bir acıdır" ve "Eğrilikle dünyanın öbür ucuna gidilir; ama geri dönülmez." İki alıntı arasında sayfalar olacak şekilde fark vardır.
Edebiyat
··
253 Gösterim
10 Yorum
Lütfen giriş yapınız.
-Tüm bu alıntılar sahte miymiş Olric? -Öyleymiş Lola.
Oğuz Aktürk
Gönderi Sahibi
Demek ki sorun sende, herkes paylaşmış bunu o kadar kişi yanılıyor da bir sen mi haklısın yani.........
Dosto bazen diss atmış olmak için romantik cümlelere şiirlere yer verebiliyor kitaplarında.. Gerçekten okuyana kadar onunla bağdaştıramıyorsun o yüzden okumadığı kitabın alıntısını yapmasa kimse daha iyi olur. Örneğin şu alıntı: #45422390 Okumadan önce paylaşımlarda gördüğümde Dostoyevski ye ait olduğuna inanmamıştım:Dd
Oğuz Aktürk
Gönderi Sahibi
Sitede şikayet sınırı var (saçma bir şekilde), o yüzden bunlara yetişmek imkansız. Ama Elif'in #25998843 iletisi neredeyse Oğuz Atay hakkında her alıntıyı kapsıyor, bu tür iletiler için ayrıca bir bölüm düzenlenebilir kategoriler arasında.
Bu sahte alıntı krizi her yerde var maalesef. Hatta evimin oralarda duvara yazılmış Olricli bir cümle ve altında Oğuz Atay ismi, her o cümleyi gördüğümde gidip altına sahte alıntı yazasım geliyor. Daha önce Neokur da da bulundum ve hiç bu sahte alıntıları temizle çabaları yok. Zor olsada 1k bununla mücadele ediyor en azından. Sana da bu çaban için teşekkürler. Sahte alıntıların buradan tükenmesi dileğiyle :)
Oğuz Aktürk
Gönderi Sahibi
Alıntıları sadece okuduğumuz kitaplardan yapmadığımız sürece bu tür sorunlarla her daim karşılaşırız. Buradaki sahte alıntı temizleme çabası en azından bir ışık olduğunu gösteriyor ama insanları bu konuda bilinçlendirmek çok zor, yukarıda sözünü geçirdiğim cümleler hız kesmeden neredeyse her gün paylaşılmaya devam ediyor...
Dostoyevski'ye ait alıntının beyaz geceler'de geçtiğini iddia etmişler. Erinmedim beyaz geceler'in pdf'sini bulup cümleyi tarattım evet gerçekten benzer bir cümle dahi yok :))
Oğuz Aktürk
Gönderi Sahibi
Böyle Twitter cümleleri yazacak bir adam değil pek zaten. :)
Dost dost diye nicesine sarıldım. Benim sâdık yârim kara topraktır. (Dostoyevski)
Oğuz Aktürk
Gönderi Sahibi
#Kanala #Abone #Ol. Cidden tam Dostoyevski'nin diyeceği türden bir cümle olmuş. :)
Reklam
Dosto gece niye gökkuşağını boyayıp da suçluluk hissetsin. İlk cümlede bariz onun olmadığı =|
Oğuz Aktürk
Gönderi Sahibi
Kesinlikle öyle fakat yanlış kulaktan kulağa yayılıyor, ileti profilimde dursun belki bundan sonra paylaşacak olanlara bir fikir olur.