Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Zeynep Hilâl yorumladı.
412 syf.
8/10 puan verdi
Bir Müslümanın Gözünden Evrim Teorisi
YouTube kitap kanalımda Yuval Noah Harari'nin kitapları için hazırladığım okuma rehberini izleyebilirsiniz: ytbe.one/8wVLBr6aIg0 "Yaşamak için bir sebebiniz varsa her şeyle baş edebilirsiniz." Friedrich Nietzsche Şimdi, başlığı gördün ve geldin. Bu yazının içeriğinde haliyle neler olacak diye merak ediyorsun. Hatta belki
Hayvanlardan Tanrılara: Sapiens
Hayvanlardan Tanrılara: SapiensYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201936,4bin okunma
··1 alıntı·
3 artı 1'leme
·
22,1bin görüntüleme
Zeynep Hilâl okurunun profil resmi
Öne Çıkan Yorum
Konu hakkında birikimimin arttığı şu sıralarda tekrardan okuyayım dedim yazını. İncelemede itiraz edeceğim yalnızca bir nokta var: Evrim teorisi elbette bilimdir. Ancak bilimsel bilgiler de dahil her türlü bilgi için bir "inanç" söz konusudur. Örneğin dünyanın yuvarlak olduğuna inanmayan birisi için uzaydan çekilen görüntüler "bilgi" yerine geçmez. Düşüncelerini, özellikle böyle bir konuda, korkusuzca yazman müthiş bir şey. Tekrardan tebrik ve teşekkür ederim.
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Yorumun için teşekkür ederim Zeynep, senden de bu konuda incelemeler bekleriz. :) Dediğini anladım ayrıca, bilgi ve inanç birbiri içine geçmiş kavramlar zaten. O yüzden din ve bilimi aynı potada değerlendirmeyi seviyorum ben de.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Vay vay vay... Oğuz ne güzel bir incelemedir bu! Ellerine sağlık. Özlemişim aklı selim cümlelerini doğrusu. İşte doğru bakış açısı budur. Hayranlıkla okudum yazdıklarını... Bu çağda gerizekalı olmak gerçekten de çok kolay. Ve gerçekten de Tanrı’nın varlığına inanmak veya inanmamak bir gerizekalılık göstergesi değil. Gel gelelim günümüzde insanların bakış açısı bunun tam tersi... İnanan insanlar için inanmayanlar; inanmayan insanlar için ise inanlar gerizekalı olarak niteleniyor. Oysa inancın zeka ile hiçbir ilgisi yok. Başkalarını gerizekalı diye niteleyen şimdinin ultrazeki insanları, atalarının zamanında saçma sapan şeylere taptıklarından haberdar mı acaba? :) İbn-i Heysem mevzusunda hala farklı düşünüyoruz ama. Tekrar ediyorum, bence din ve bilim aynı elimizde tuttuğumuz iki adet kelime değil. Bence iki farklı elimizde tuttuğumuz iki farklı kelime... :) Tekrardan eline sağlık. Umarım yazdıklarını dikkatlice okuyan ve bu dikkatlice okuyanlardan da okuduğunu anlayan birkaç kişi dahi olsa onlara cümlelerinle ulaşabilirsin.
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Teşekkür ederim bu güzel cümleler için Semih, bana yorum yazıp zahmet etmişsin keşke bu düşüncelerinin sendeki karşılıklarını ya da başka kitaplar hakkındaki incelemelerini de okuyabilsek. Benden çok eminim ki senin yazıların daha çok özlenmiştir. :) Farklı düşünüyor olmamız benim çok hoşuma gidiyor açıkçası, çünkü aynı şeyleri sevmek ve aynı şeyleri kabul etmek zorunda olmamanın bilincinde insanlarız. Sanırım bu bile, bu önyargılı ve birbirini linç etmeye çalışan çağ için çok değerli bir davranış biçimi olsa gerek. Güzel desteğin için teşekkür ediyorum tekrar, sevgilerimle dostum.
Megasonik Siklon okurunun profil resmi
Herkes dünyayı az ya da çok değiştirmeye çalışmalı mıdır Oğuz? Yoksa bu asgari olarak belli bir kesimin mi işidir? Şahsen ben dünyayı değiştirmekle pek ilgilenmiyorum. Onu anlamakla ilgileniyorum. Dünyayı değiştirmeye minicik de olsa katkı sağlamış olabilecek yaptığım şeyler olsa bile benim motivasyonum değiştirme amacından kaynaklanmıyor. Dünyayı değiştirmek için yaptıklarına saygı duymak ve takdir etmekle beraber sorduğum sordulardaki fikrini merak ediyorum.
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Albert Camus de sizin gibi düşünürdü zaten, dünyayı değiştiremeyeceğinin farkında olup yüklenen görev ne ise ondan devam etmeyi tercih eden bir Sisifos mitinden saçma adlı tasarıma ulaşmıştı. Ben de dünyayı değiştiremem, bunu çok özel kişiler başarabilir zaten. Yani Bill Gates, Elon Musk, Einstein gibi bilim insanlarından bahsediyorum. Bunların tırnağı bile olamayacağım fakat kendi adıma inandığım ve amacımı yönelttiğim çeşitli şeyler var. Bin insandansa bazen bir insanın bile görüşlerini değiştirebilmenin çok değerli olduğuna inanıyorum. Etrafımızdaki dış dünyayı olmasa da bir insanın iç dünyasını değiştirebilmek diğer her şeyden değerlidir bence. Zweig’ın Olağanüstü Bir Gece kitabındaki gibi. Ayrıca Capra’nın Şahane Hayat filmini izlemenizi isterdim, bu yorumunuzla çok paralel bir filmdir zira.
1 sonraki yanıtı göster
Mustafa Mete okurunun profil resmi
Tarafsız ve farklı bir bakış açısına sahip bir inceleme olmuş. "Evrim teorisini biraz edebiyat gözüyle baktım..." cümlesini görünceye kadar, bu ne böyle... Dostoyevski, Kafka, Tolstoy vb. Bu edebiyat mı, yoksa bilim kitabı mı diye kendi kendime yemekteydim. :) Çünkü ben edebiyatın edebiyat, bilimin de bilimsel olarak ele alınmasından yanayım. Belkide ben bilimi edebiyattan daha çok sevdiğim için. Ama bu sitenin çoğunluğu edebiyata daha yatkın olduğu için daha mantıklı olmuş. Nöronlarına sağlık... :) Bu kitabın arkasından Carl Sagan'ın Kozmos ve Mavi Soluk Nokta kitaplarını okuyabilirsin. Bunlarda sana çok şey katacaktır. Emin olabilirsin.
Kozmos - Evrenin ve Yaşamın Sırları
Kozmos - Evrenin ve Yaşamın Sırları
Soluk Mavi Nokta
Soluk Mavi Nokta
Ve bunları da mutlaka izlemeni öneririm... Carl Sagan'ın Efsane "Soluk Mavi Nokta" adlı konuşması: youtu.be/ZR6HzbZmAcI Home (Yuva) belgeseli: youtu.be/rurtJhnEkTE
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Evet aslında, kurmaca alanı kurmaca kitapların işi ve kurgu dışı da kurgu dışı kitapların işi. Fakat bunları birleştirip bu şekilde sunmak nedense benim hoşuma gitti. Bu güzel ve verimli yorumun için çok teşekkürler Mustafa, paylaştıklarına bakacağım mutlaka.
Bu yorum görüntülenemiyor
Yeniyenici okurunun profil resmi
"İnsan tanınması gereken ilk coğrafyaydı." İncelemen o kadar güzel olmuş ki bir solukta okudum çok teşekkürler bu güzel yazı için
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Vaktini ayırdığın için teşekkür ederim 🤓
32 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.