Basit olayları doğaüstü güçlerle açıklamaya meyilli değilimdir, sıradan şeylerin bu yolla hiç hak etmedikleri bir ağırlık ka­zanmasına kesinlikle karşıyım. Ben gerçeklere, olgulara bakarım.
Alıntı
Friedrich Nietzsche
Masumiyetteki tehlike. — Masum insanlar her konuda kurban olurlar, çünkü bilgisizlikleri, ölçü ve ölçüsüzlüğü ayırt etmelerini ve zamanında kendilerine dikkat etmelerini engeller. Bu nedenle masum, yani cahil genç bayanlar, hazzın sık yaşanmasına alışırlar ve sonradan kocaları hasta olur ya da vaktinden önce kuvvetten düşerse, bunun yokluğunu çok fazla hissederler; özellikle onlarla sık ilişkide bulunmanın bir hak ve kuralmış gibi algılanmasına neden olan bu masum anlayış, onları sonradan en şiddetli kavgaları ve kötülükleri yapma ihtiyacında bırakır. Ama bunu genel ve ayrıntılı olarak ele alacak olursak: Bir insanı ve bir şeyi tanımadan seven biri, tanıma olanağına sahip olsa, içinde sevgi hissedemeyeceği durumun kurbanı olur. Deneyimin, dikkatin ve ölçülü adımların gerekli olduğu her yerde, özellikle masum insan ciddi biçimde zarar görecektir, çünkü o gözü kapalı bir biçimde her şeyin tortusunu ve en dipteki zehrini içine almak zorunda kalacaktır. Tüm hükümdarların, kiliselerin, tarikatların, partilerin, kurumların uygulamalarını düşünün: Hep masum olan, en tehlikeli ve rezil durumlarda en cazip yem olarak kullanılmaz mı? — Tıpkı Odysseus'un masum Neoptolemos'u, Lemnoslu düşman, yaşlı ve hasta keşişin elinden ok ve yayı almak için kullanması gibi. — Hıristiyanlık dünyayı aşağılayarak bilgisizliği erdem haline getirdi, Hıristiyan masumiyeti, daha önce değinildiği gibi bu masumiyetin en sık yaşanan sonucunun suç, suçluluk duygusu ve çaresizlik olması nedeniyle, cehennem yolu üzerinden cennete götüren erdemdir: Çünkü bir Hıristiyan ancak bu umutsuz propylaea'dan (giriş kapısından) geçerek kurtuluşa ulaşabilir, ancak şimdi daha sonra ortaya çıkan ikinci bir masumiyetin müjdesi etkili olur: — Bu Hıristiyanlığın en güzel keşiflerinden birisidir!
Felsefe
Hangi tür kitapları seviyorsun? 🔎 Polisiye 💕 Romantik 🚀 Bilim Kurgu 🏰 Fantastik 📖 Klasik 🧠 Kişisel Gelişim 🏛️ Tarih 😱 Gerilim
Dünyada sevilmeyi ondan daha çok hak eden birini tanımıyordum. Yıllardır kimseye onu sevmesi için izin vermemiş olması ne büyük talihsizlikti.
Sayfa 37
Ama uzun süre bu kadar mutsuz olmayı hak etmeyecek kadar iyi bir insandı.
Kendime veya onlara kızmak yerine, sevdiklerime gösterdiğim ilgi, alaka, değeri bundan böyle kendime de göstermeyi seçiyorum, hak ediyorum.